Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Μειώνονται οι καπνιστές

Σημαντική μείωση των καπνιστών (καθημερινών και περιστασιακών) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21,9% μέχρι 38,3% είχαμε στην Ελλάδα την δεκαετία 2009-2019! Ακόμη πιο θεαματική ήταν η μείωση του καπνίσματος, την ίδια περίοδο, στους νέους ηλικίας 16 – 24 χρόνων, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 47,1% μέχρι 69,4%!

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που παρουσιάστηκαν μάλιστα φέτος σε ημερίδα κατά του καπνίσματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Παναγιώτη Μπεχράκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την διακοπή του καπνίσματος μέσω της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE έχει αποτελέσματα με σημαντική απήχηση, κυρίως στους νέους.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες.

Πάντως αναφορικά με το κάπνισμα και την πανδημία, αν και θα περίμενε κανείς ότι θα είχαμε μείωση των καπνιστών λόγω του κορονοϊού στην Ελλάδα, ώστε να είναι περισσότερο προστατευμένοι οι καπνιστές από πιθανές επιπλοκές αν προσβληθούν από τον κορονοϊό, τελικά το αντίθετο έχει συμβεί. Η πανδημία έβαλε «φρένο» στην περαιτέρω μείωση των καπνιστών στην χώρα μας καθώς τα lockdown φαίνεται πως ευνόησαν την κατανάλωση καπνικών προϊόντων.

Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει την τάση μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καπνιστές αντιλαμβάνονται τις βλαβερές και θανατηφόρες συνέπειες του καπνού στον οργανισμό τους, εγκαταλείποντας την κακή αυτή συνήθεια πριν να είναι αργά έχοντας άμεσα οφέλη στην υγεία αλλά και στην τσέπη τους.