Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μετά – πασχαλινός κορονοϊός στη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ποια είναι η εικόνα του κορονοϊού στη Λέσβο 
  •  «Ο ιός κάνει ό,τι μπορεί για να κρατηθεί ανάμεσά μας», δηλώνει ο Μάκης Αξιώτης
  • Νέα μέτρα στα νοσοκομεία, με Rapid test η είσοδος ασθενών και συγγενών

Δεν καταφέραμε, τελικά, ως περιοχή να αποφύγουμε ένα νέο κύμα του κορονοϊού και αυτό παρά το γεγονός πως την περίοδο της αποκριάς, με τα καρναβάλια, τα γλέντια, με χειμερινό καιρό και με καταστήματα να λειτουργούν στους εσωτερικούς χώρους και με ιώσεις να σέρνονται από παντού, τα κρούσματα είχαν γίνει ελάχιστα, σε σημείο ο κορονοϊός να μην απασχολεί εκείνη τουλάχιστον την περίοδο, καθώς «το κοντέρ είχε μηδενίσει». 

Στις 24 Μαρτίου με σχεδόν μηδενισμένα τα κρούσματα και τις νοσηλείες και έχοντας περάσει εντελώς αλώβητοι από τη μεγάλη έξοδο της αποκριάς και τα καρναβάλια στη Λέσβο, κάναμε την εκτίμηση μιλώντας με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία της Μυτιλήνης για το ενδεχόμενο του τέλους του κορονοϊού για την περιοχή μας. Αυτό ωστόσο αποδείχθηκε αρκετά αισιόδοξο και ειδικά όταν πρόκειται για κορονοϊό, που τρία χρόνια τώρα συνεχώς αποδεικνύει ότι αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. Στο τέλος αυτού του ρεπορτάζ εκφράζαμε την ευχή να μην βρεθούμε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη, η οποία τελικά δεν άργησε να έρθει καθώς ένα μήνα αργότερα, από το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου ο κορονοϊός κάνει comeback στη Λέσβο.

 

Τα κρούσματα 

Από την περίοδο του Πάσχα έχει αρχίσει να καταγράφεται αυξανόμενη τάση του κορονοϊού, ώστε να φτάσουμε στα τέλη Απριλίου και τώρα το Μάιο να έχουμε ένα νέο κύμα της νόσου. Το ευχάριστο σε όλη αυτή την εξέλιξη είναι ότι αυτή τη φορά ο κορονοϊός εκδηλώνεται με ήπια συμπτωματολογία και υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις νοσούντων που δεν έχουν προσβληθεί ούτε στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά αισθάνονται εξάντληση και τις πρώτες μέρες κάποια μικρής έντασης συμπτώματα κρυολογήματος. Σε άλλες περιπτώσεις μας έχουν κάνει λόγο και για συνδυασμό με γαστρεντερολογικά προβλήματα και αυτό το πλαίσιο είναι ενδεχομένως που έχει παραπλανήσει πολίτες που πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί από γαστρεντερίτιδες ή γρίπη και δεν προχωρούν σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, με συνέπεια κατά τις επαφές τους να τον διασπείρουν.

Να σημειωθεί ότι για το διάστημα που διανύουμε τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε αρκετές περιπτώσεις ενώ τα διαγνωστικά Rapid test βγαίνουν αρνητικά, πράγμα που σημαίνει πως αν ένας πολίτης που αισθάνεται τα συμπτώματα απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ ή σε φαρμακείο, κάνει Rapid test και βγει αρνητικό και δεν επανέλθει μετά από δύο ημέρες να το επαναλάβει νομίζοντας ότι δεν έχει κορονοϊό, δεν θα μάθει ποτέ την αλήθεια! Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στην εφημερίδα μας όπου οι νοσούντες εμφάνισαν τον κορονοϊό στο τεστ δύο ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, όπως επίσης και για τα παιδιά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανιχνεύεται ακόμα πιο δύσκολα, χρειάζεται δηλαδή πάροδο τριών ημερών για την επιβεβαίωση. Αν και σε κάθε περίπτωση, το comeback στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα βρήκε μαθητές και εκπαιδευτικούς ακόμα στα σπίτια τους λόγω κορονοϊού!

Πάντως μαζική προσέλευση στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν τεστ δεν έχουμε μέχρι τώρα, όπως μας διαβεβαίωσε χθες η υπάλληλος Σταυρούλα Τσαΐρη, η οποία σημείωσε ότι «δεν έρχεται για τεστ ο κόσμος καθώς πολλοί έχουν ελαφρά συμπτώματα, λίγο μπούκωμα που δεν το δίνουν σημασία και από κει ξεκινάει το πρόβλημα της μετάδοσης. Φανταστείτε ότι έχουν έρθει στα κοντέινερ άνθρωποι με συμπτώματα χωρίς να φορούν μάσκα και τους δώσαμε εμείς, ενώ όταν τους ρωτήσαμε μας είπαν ότι δεν το σκέφτηκαν και ότι δεν έχουν κορονοϊό. Βγήκαν όμως θετικοί». Υπογράμμισε ακόμη ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα αν το Μάρτιο είχαν από 1 έως 3 θετικά την ημέρα, τώρα τα θετικά έχουν διπλασιαστεί. Ωστόσο η ίδια επεσήμανε ότι την Τρίτη, για παράδειγμα, στα κοντέινερ της Επάνω Σκάλας έβγαλαν 14 θετικά και αυτό δείχνει ότι έχουμε αισθητή άνοδο των κρουσμάτων.

 

Από το υπόγειο στα… ρετιρέ! 

Όλο το προηγούμενο διάστημα όπου τα κρούσματα κυριολεκτικά ήταν μηδαμινά και ο κόσμος δεν ασχολούνταν, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης συνέχιζε να βρίσκεται επί ποδός και να ενημερώνει, έστω και τους ελάχιστους θετικούς, και γι’ αυτό το λόγο και τώρα που φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα, έστω με ελαφρά συμπτωματολογία στους νοσούντες, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης βρίσκεται πίσω από τα τηλέφωνα και σ’ επικοινωνία με τους δηλωθέντες θετικούς στον κορονοϊό για να τους καθοδηγήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

 

Οι εκτιμήσεις Αξιώτη και Αλεξίου

Όπως δηλώνει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Αλεξίου, στα Νέα της Λέσβου «όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε κρούσματα και είχαμε χαλαρώσει ως κοινωνία για να μην πω ότι παραχαλαρώσαμε. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί στους συνωστισμούς της περιόδου της αποκριάς δεν είχαμε παρενέργειες, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα έχουμε αυξημένα κρούσματα, αν και θα σας έλεγα ότι κατά την εκτίμησή μου από την εμπειρία που έχουμε ίσως είναι ότι έχουν εξασθενήσει τα αντισώματα από προηγούμενες δόσεις εμβολίων στους πολίτες ή από προηγούμενες νοσήσεις».  

Σε αυτό τον ισχυρισμό του κ. Αλεξίου βασίζεται και το μέλος της Επιτροπής, ο γιατρός Μάκης Αξιώτης, σημειώνοντας ότι «κάθε συμπολίτης μας που νοσεί από τον κορονοϊό θεωρητικά για 4 μήνες έχει απόλυτη προστασία και δεν θα κολλήσει ξανά τη νόσο, εκτός αν υπάρχει μία παραλλαγή, μετά το τετράμηνο θα πρέπει να προσέχει. Εγώ θα πω κάτι πιο απλό. Αν και είναι δεδομένο ότι ο κορονοϊός πια απασχολεί την κοινωνία και αυτό το βλέπουμε και στους δρόμους και στους εσωτερικούς χώρους και στις καθημερινές μας συναλλαγές, θα έλεγα πως καλό θα είναι όσοι συνάνθρωποί μας είναι ευπαθείς, είναι μεγάλης ηλικίας ή έχουν χρόνια προβλήματα υγείας να συνεχίσουν με δική τους πρωτοβουλία να φορούν μάσκες στους κλειστούς χώρους. Βλέποντας πώς εξελίσσεται η πορεία του κορονοϊού μέχρι τώρα εκτιμώ και ως γιατρός ότι σε αντίθεση με τις ιώσεις και τη γρίπη που ξέρουμε ότι μας απασχολούν χειμώνα, ο κορονοϊός δεν θα έχει εποχή! Αυτή τη στιγμή “κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει, για να μείνει κοντά μας”, να μην εξαλειφθεί για να σας το πω με απλά λόγια, να το καταλάβουν οι πολίτες». 

 

Στο Βοστάνειο

Πάντως μέχρι τώρα σε επίπεδο νοσοκομείου Μυτιλήνης η “ανάσα” που είχε πάρει το προηγούμενο διάστημα το ίδρυμα βλέποντας τις νοσηλείες κορονοϊού να μηδενίζονται συνεχίζει να υπάρχει, καθώς προχθες για παράδειγμα νοσηλεύονταν μόλις 4 άτομα στο Λοιμωδών, που σημαίνει ότι ένα μήνα πριν την έναρξη του καλοκαιριού στο Βοστάνειο δεν καταλαμβάνονται κλίνες στο παθολογικό. Βέβαια τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν, η εμπειρία άλλωστε έχει δείξει ότι η Λέσβος έχει περάσει και μεγάλες εξάρσεις του κορονοϊού – στις δύσκολες όμως εποχές της νόσου – ακόμα και μήνα Αύγουστο στην καρδιά του καλοκαιριού.

Χθες το νοσοκομείο ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα πρόληψης που ισχύουν για όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα:

  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου.
  • Οι ασθενείς που εισάγονται με τακτικό εισιτήριο προσέρχονται με έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid-test), αντί PCR, το οποίο διενεργήθηκε έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή τους.
  • Οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως υπόκεινται άμεσα σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid-test), αντί PCR.
  • Το επισκεπτήριο επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό (10:00 π.μ. – 12:00 π.μ. και 18:00 – 20:00). Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
  •  Οι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών, ανεξαρτήτως της κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης, υπόκεινται σε rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους στο νοσοκομείο. Ο εργαστηριακός έλεγχος επαναλαμβάνεται κάθε 3 ημέρες.
  • Επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή. Ειδικώς για ασθενείς που δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή που δύναται να εναλλάσσεται. Εξαιρετικά για τους παιδιατρικούς ασθενείς επιτρέπονται έως δύο συνοδοί.

spot_img

More articles