Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μιλούν για «περιβαλλοντικό έγκλημα» στη Βάστρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου της νέας δομής στηρίζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα εκδικαστεί τον Ιούνιο
  • Ζητούν να σταματήσει άμεσα η κατασκευή της δομής στη συγκεκριμένη περιοχή

Να σταματήσει κάθε ενέργεια κατασκευής της νέας δομής στην περιοχή της Βάστριας ζητούν με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η Περιφέρεια και οι γειτονικές στο σημείο Κοινότητες Νέων Κυδωνιών και Κώμης. Η αίτηση είναι κατά της αναδόχου του έργου, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη και του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνοδεύεται με αναλυτικότατη περιγραφή όλων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, καθώς και των ως τώρα καταγγελλόμενων παρατυπιών, που αναδεικνύουν την ακαταλληλότητα του σημείου που έχει επιλεχθεί, και το οποίο καθιστά την υλοποίηση του έργου «περιβαλλοντικό έγκλημα», που καταδικάζει τη Λέσβο, τους κατοίκους και τις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα βάζει σε κίνδυνο τις ζωές όσων θα φιλοξενηθούν στη σχεδιαζόμενη δομή.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου της νέας δομής είναι αυτές πάνω στις οποίες στηρίζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την ίδια στιγμή που προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό το ότι – σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτή –  η ανάδοχος εταιρεία αφενός δεν έχει καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Δασών Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφετέρου προέβη σε διάνοιξη του δρόμου στο σημείο χωρίς άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο δικογραφίας που η υπηρεσία υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στο τέλος Ιανουαρίου. Διάνοιξη η οποία έχει ήδη διαταράξει το οικοσύστημα της περιοχής, αποτελώντας την πρώτη από μια σειρά ενεργειών και ανθρώπινων παρεμβάσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη διατάραξη των φυσικών δραστηριοτήτων στο σημείο.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια περιοχή με στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα, που – όπως σημειώνουν οι κάτοικοι χαρακτηριστικά – αποτελεί ίσως τη δεύτερη χειρότερη δυνατή επιλογή περιοχής για ένα τέτοιο έργο, μετά από εκείνη του Κόλπου Καλλονής! Αναφέρουν δε ενδεικτικά, πως η Λέσβος είναι το μοναδικό νησί στο οποίο αναπαράγονται όλα κι όλα 6-8 ζευγάρια Μαυροπελαργών, από τα οποία το ένα στη Βάστρια, γεγονός που αποτελεί ένα μόνο από τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν τη μοναδικότητα της περιοχής και της περιβαλλοντικής της αξίας.

Οι κίνδυνοι

Ο κίνδυνος καταστροφής της ορνιθοπανίδας είναι ο ένας μόνο από τους κινδύνους που επισημαίνονται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι επίσης πολύ μεγάλος μέσα σε μια κατεξοχήν δασική έκταση, όπου θα κατασκευαστεί το έργο, όπως μέσα σε δασική έκταση θα δημιουργηθούν και οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό. Πυρκαγιά η οποία θέτει σε κίνδυνο τον δασικό πλούτο, αλλά βέβαια και τις ζωές των χιλιάδων αιτούντων άσυλο, καθώς και των εργαζομένων που θα βρίσκονται στη δομή. Και μάλιστα σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA, σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του οποίου βρίσκεται ένα σημαντικό μέρος του, που είναι αμφίβολο όποια μέτρα και αν ληφθούν ότι θα διασφαλιστεί η προστασία του.

Υποβάθμιση έργου

Είναι λογικό, πως στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ, βασική κατηγορία από προσφεύγοντες είναι πως το έργο κατασκευής της νέας δομής στη Βάστρια κακώς έχει υποβαθμιστεί ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους. 

Ειδικότερα, θα έπρεπε να ακολουθεί όρους αντίστοιχους με εκείνους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ή ακόμη και πολεοδομικών συγκροτημάτων, που απαιτούν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αντί, όμως, το έργο να κατατάσσεται στις δραστηριότητες με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, έπειτα από τροποποίηση του 2020 κατατάσσεται στη χαμηλότερη κατηγορία, με αποτέλεσμα να υπάγεται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Ή για να το θέσουμε πιο απλά, οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας είναι αυστηρότεροι από εκείνους για τη δημιουργία μιας δομής χωρητικότητας 5.000 προσφύγων και μεταναστών. Αυτό, που καταγγέλλουν λοιπόν είναι πως η Κυβέρνηση έχει προσαρμόσει τους όρους, με αποτέλεσμα να εξυπηρετείται η αδειοδότηση του έργου από την ίδια Υπηρεσία, που θα το κατασκευάσει.

Τι ζητούν

Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Κοινότητες Νέων Κυδωνιών και Κώμης (όχι ως μοναδικές, που αντιδρούν, αλλά ως εγγύτερες στη Βάστρια και ως κοινότητες που με αποφάσεις τους έχουν «προαναγγείλει» την προσφυγή εναντίον αποφάσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα παραπάνω), πρακτικά ζητούν την παύση όλων των παρεμβάσεων και εργασιών κατασκευής της νέας δομής στην συγκεκριμένη περιοχή. Αλλά και ειδικότερα, να σταματήσουν οι εργασίες διάνοιξης δρόμων και αποψίλωσης και επιπλέον η ανάδοχος εταιρεία να υποβάλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο που υλοποιεί.

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου. Με την όποια απόφαση να τοποθετείται χρονικά σε δύο μήνες από σήμερα, σε περίπτωση που εκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής, αποτελεί εκτίμηση πολλών πως μέχρι τότε θα έχει ήδη προκληθεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το σενάριο να ζητηθεί απόφαση προσωρινής διαταγής, το οποίο μέχρι πριν λίγες μέρες δεν κρινόταν απαραίτητο, αλλά πλέον φαντάζει ως μια από τις λίγες επιλογές που έχουν μείνει στη «νομική φαρέτρα» της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων η προσφυγή απέναντι σε αποφάσεις που είναι «παρακολουθητικές» προηγούμενων για τις οποίες η προθεσμία κατάθεσης προσφυγής έχει εκπνεύσει.

spot_img

More articles

spot_img