- Μόλις 20 παιδικές χαρές στο Δήμο Μυτιλήνης και 15 στη Δυτική Λέσβο βρίσκονται σε φάση κατασκευής από τα 150 πάρκα σε όλο το νησί, που παραμένουν σφραγισμένα από το 2019 λόγω έλλειψης αδειών λειτουργίας
“Μισάνοιχτα” για τέταρτη συνεχή χρονιά θα παραμείνουν τα πάρκα σε όλη τη Λέσβο, αφού οι Δήμοι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις που έδωσαν στους πολίτες από την πρώτη ημέρα της θητείας τους για την ασφαλή λειτουργία των κοινόχρηστων αυτών χώρων που θα έπρεπε να χαίρονται μικροί και μεγάλοι. Από το 2019, οι 150 περίπου παιδικές χαρές σε όλο το νησί μόνο ως τέτοιες δεν λειτουργούν κι, όπως φαίνεται, και αυτό το καλοκαίρι οι περισσότερες θα παραμείνουν σφραγισμένες, επειδή δεν πληρούν τους όρους πιστοποίησης και καταλληλότητας που έχει θέσει το Υπουργείο. Μέχρι σήμερα, πλην του πάρκου της Αγίας Ειρήνης που ήδη παρουσιάζει σημαντικές φθορές, καμία άλλη παιδική χαρά δεν έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας και ως εκ τούτου οι διαμαρτυρίες των γονέων συνεχίζονται για την στέρηση από τα παιδιά τους του δικαιώματος να παίζουν…
Θυμίζουμε ότι το “λουκέτο” στις παιδικές χαρές μπήκε με εντολή Εισαγγελέα πριν από 4 χρόνια, επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, επειδή δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των παιδιών. Τότε είχαν ξηλωθεί όλα τα παιχνίδια από τα πάρκα και βρέθηκαν υπόλογοι στην δικαιοσύνη οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων.
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή Κύτελη, είχε δεσμευτεί ότι ο Δήμος θα διαθέσει όσες πιστώσεις απαιτούνται για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να ξανανοίξουν τα πάρκα. Δυστυχώς όμως εκ του αποτελέσματος και μπαίνοντας ήδη στον Απρίλιο, φαίνεται ότι ούτε κι αυτό το καλοκαίρι θα “ζωντανέψουν” οι παιδικές χαρές που παραμένουν εγκαταλελειμμένες τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και στα χωριά.
Μέχρι σήμερα εκτελείται μόνο μία εργολαβία, από ιδίους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης, που αφορά στις παιδικές χαρές της Αγιάσου, του Παλαιοκήπου, του Κάτω Τρίτους, στα Πηγαδάκια, τον Ασώματο, την Μυχού, την Πηγή, την Αγία Μαρίνα και τα Λουτρά. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, μέσα στο καλοκαίρι οι χώροι αυτοί θα παραδοθούν προς χρήση στους πολίτες. Επίσης, την Τρίτη υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης για τα πάρκα της Μόριας, της Μυτιλήνης (Επάνω Σκάλα και Χρυσομαλλούσα), των Παμφίλων, του Αφάλωνα (δύο μικρές) και των Πύργων της Θερμής, ενώ σε έναν περίπου μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις παιδικές χαρές στον Παπάδο, το Πέραμα, την Χρυσομαλλούσα (οδός Αδαίου), την Παναγιούδα και την Καλλιθέα, που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο.
Ωστόσο, εκκρεμεί η μεγαλύτερη εργολαβία που αφορά 20 παιδικές χαρές και δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τα πάρκα στο Κιόσκι, τον Άγιο Παντελεήμονα, την Κώμη, τα Κεραμειά, τη Συκούντα, τον Μεσαγρό, τον Πλακάδο, το Ακράσι, το Αμπελικό, την Πλαγιά, την Βαρειά, την Σκάλα Λουτρών, το Καγιάνι, τα Αλυφαντά, την Θερμή, τον Σκόπελο, τον Τρύγονα, το Παλαιοχώρι, το Μεγαλοχώρι και το Νεοχώρι.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, όπου βρίσκονται σε φάση κατασκευής 15 παιδικές χαρές, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν, αφού η παράδοση των οργάνων μπορεί να φθάσει και τους 6 μήνες. Πρόκειται για τα πάρκα Λεπετύμνου, Μεσοτόπου, Πέτρας, Σιγρίου, Ερεσού, Σκάλας Καλλονής, Κάπης, Πολιχνίτου, Άντισσας, Νάπης και Αργένου, Αγίας Παρασκευής, Μολύβου, Παρακοίλων και Σκουτάρου
Τέλος, από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου έχουν προταθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” οι παιδικές χαρές της Πελόπης, του Υψηλομετώπου, της Λαφιώνας, της Κλειού, του Σκαλοχωρίου, της Στύψης, της Άγρας, της Φίλιας, του Βαφειού, της Αρίσβης, της Βρίσας, των Δαφίων, των Βασιλικών, της Ανεμότιας, των Χιδήρων, του Λισβορίου, της Βατούσας και του Κεραμίου.