Νέα αύξηση – φωτιά στις τιμές του λαδιού

Spread the love


Νέα αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου θα ισχύσει από σήμερα Δευτέρα στη Λέσβο, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που έχουν στα χέρια τους τα ελαιοτριβεία και οι έμποροι και με τον οποίο οι τιμές ανεβαίνουν κατά 50 λεπτά του ευρώ στο κιλό σε σχέση με τις 19 Δεκεμβρίου, που έγινε η προηγούμενη αύξηση. Σύμφωνα με τις νέες τιμές, ο άσος φτάνει τα 7,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα 3 δέκατα τα 8,80 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τιμές που αν κάποιος τις ανέφερε ως εκτίμηση προ 3ετίας θα του συνέστηναν να… επισκεφτεί ψυχίατρο! Στις μέρες μας ωστόσο αποτελούν πραγματικότητα και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει τους επόμενους μήνες το ελαιόλαδο, καθώς η πορεία του θα είναι ανοδική λόγω της μεγάλης έλλειψης που υπάρχει στην Ευρώπη, μια και η παραγωγή είναι μειωμένη.

Από τις παραπάνω τιμές ελάχιστα επωφελείται η Λέσβος καθώς ο τόπος μας δεν έχει φέτος μεγάλη παραγωγή, οπότε δεν μπορεί να κερδίσει ο αγρότης από αυτές τις αυξήσεις, με συνέπεια να χάνει και η τοπική οικονομία καθώς το ελαιόλαδο και ο αγροτικός τομέας κινούν και άλλους τομείς.

Συγκρατούν τις τιμές οι ελαιοτριβείς 

Πάντως την ώρα που οι τιμές ανεβαίνουν στη χονδρική, υπεύθυνη είναι η στάση που κρατούν οι ελαιοτριβείς (ιδιώτες και Συνεταιρισμοί) στον τόπο μας, συγκρατώντας το ποσοστό του κέρδους τους καθώς η τιμή για τον τενεκέ που διαμορφώνεται με τις νέες τιμές στη Λέσβο είναι στα 140 ευρώ για τον 16κιλο τενεκέ μαζί με το κόστος του δοχείου για τον άσο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με 7,80€ το κιλό που αγοράζει ο ελαιοτριβέας από τον παραγωγό τον άσο, το κόστος της πρώτης ύλης για τη μονάδα είναι 124,80€ ο τενεκές. Αν υπολογίσουμε μαζί με το κόστος του δοχείου χονδρικά στα 129 ευρώ – 130 ευρώ κόστος για τον ελαιοτριβέα, το κέρδος για κάθε δοχείο στα 16 κιλά είναι 10 ευρώ, δηλαδή 0,62 ευρώ το κιλό η προμήθεια το ανώτερο. 

Όπως εξηγεί στα Νέα της Λέσβου ο τυποποιητής ελαιολάδου και ελαιοτριβέας Χαράλαμπος Παπαδέλλης «όχι 140 ευρώ, αλλά και 135 ευρώ σε ανθρώπους που γνωρίζουμε εμείς οι ελαιοτριβείς! Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε το κόστος του δοχείου γιατί διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος δεν μπορεί πια να αγοράσει το λάδι και δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοικοκυριά να φύγουν από το ελαιόλαδο και να επιλέξουν άλλα λάδια. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει το λάδι στα ύψη που έχει φτάσει και εδώ έρχεται ο δικός μας ο ρόλος να πιέσουμε, όσο μπορούμε τη δική μας προμήθεια, γιατί στον ελαιοπαραγωγό δεν μπορείς να του πεις πάρε λιγότερα. Απλά θέλω να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας ότι δεν είναι ότι “ανεβαίνουν οι τιμές και πανηγυρίζει όλη η Λέσβος”, αυτή τη στιγμή ο κόσμος δυσκολεύεται να φάει το ελαιόλαδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Βασίλης Κοκκινοφόρος, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «δεν πρόκειται να πουληθεί από ελαιοτριβείο πάνω από 140 ευρώ τενεκές, εκεί θα κινηθούμε στα 135 ευρώ έως 140 ευρώ. Και ο Θεός βοηθός γιατί εδώ που έχουν φτάσει πλέον τα λάδια ο καθένας περιορίζει την κατανάλωση και πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε καταστάσεις που στο μέλλον θα επαναφέρουν την τιμή του λαδιού στα παλιά χαμηλά επίπεδα. Εγώ βλέπω ότι η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει πέσει και μάλιστα σε μεγάλα ποσοστά και για όσους βλέπουμε μακριά η εκτίμησή μας είναι ότι ο κόσμος θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα σπορέλαια και μετά δεν θα μπορούμε να τον επαναφέρουμε πίσω στο λάδι». 

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, σημείωσε ότι «ενώ  η νέα αύξηση των τιμών του ελαιολάδου συμπαρασύρει τα κόστη προς τα πάνω, οι ελαιοτριβείς της Λέσβου κρατούν μία υπεύθυνη στάση και ήμασταν πάντα εκείνοι που στεκόμασταν δίπλα στους αγρότες αλλά και δίπλα στον καταναλωτή, αν και κυνηγηθήκαμε ανελέητα στο παρελθόν για τον κατσίγαρο. Ο ελαιοτριβέας είναι εκείνος που μιλάει με τον αγρότη, μιλάει όμως και με το συνταξιούχο που θα πάει να πάρει έναν τενεκέ για το σπίτι του. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι και είμαι περήφανος για τον κλάδο μου φυλούν Θερμοπύλες στη Λέσβο, σε μια χρονιά που κάποια ελαιοτριβεία από τη λειτουργία τους μη σας πω ότι μπαίνουν και μέσα γιατί δραστηριοποιούνται σε περιοχές που δεν έχουν ελιές. Παρόλα αυτά προσπαθούν και συμπιέζουν το κέρδος τους για να μείνει ο κόσμος στο ελαιόλαδο», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Οι νέες τιμές 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση