Νέα μέθοδος για την αφαίρεση θυρεοειδούς

Νέες προοπτικές ανοίγονται από την επιστήμη για τις επεμβάσεις αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες θα γίνονται και μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και αντιαισθητικά σημάδια στο λαιμό με τη νέα μέθοδο διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή!
Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου είναι ικανοποιητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στο 1ο Διεθνές Workshop που πραγματοποιήθηκε στο Ege University στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Η μέθοδος ονομάζεται TOETVA (Trans Oral Endoscopic Thyroidectomy Vestibular Approach) και στο σεμινάριο έγινε η εκπαίδευση των πρώτων χειρουργών για τις ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία.
Σύμφωνα με τους Έλληνες χειρουργούς που αρχίζουν να εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο για τη νέα μέθοδο, η διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει ουλή στον λαιμό και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος (δέρμα) σε σχέση με άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, αλλά και το κόστος συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με την νέα μέθοδο έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περίπου 1.000 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και οι περισσότερες έχουν γίνει στην Ταϊλάνδη, στη Νότια Κορέα και την Κίνα. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν γυναίκες (90%) κι αυτό γιατί είναι ανατομικά πιο εύκολη η επέμβαση, αλλά και η ζήτηση για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Για να εφαρμοστεί η νέα μέθοδος πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως:
-Η διάμετρος του θυρεοειδή πρέπει να είναι μέχρι 10 εκ.
-Ο μεγαλύτερος όζος να είναι μέχρι 6 εκ.
-Καλοήθης όγκος
-Πολυοζώδης βρογχοκήλη
-Οι κακοήθεις όζοι βάσει κλινικής υποψίας από το υπερηχογράφημα να είναι μέχρι και 2 εκ.
Η νέα μέθοδος αντενδείκνυται να εφαρμοστεί όταν:
– Έχουμε προηγούμενες επεμβάσεις στον τράχηλο
– Έχει γίνει ακτινοβολία στο ανώτερο μεσοθωράκιο
– Υπάρχει παρουσία μεταστατικών λεμφαδένων
– Έχει γίνει εξωθυρεοειδική επέκταση στην τραχεία ή τον οισοφάγο
– Έχουμε καταδυόμενη βρογχοκήλη
– Υπάρχουν αποστήματα στην στοματική κοιλότητα.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί από 120 μέχρι 300 λεπτά, ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι μία ημέρα και η πλήρης αποκατάσταση 5 ημέρες.
Η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργό που γνωρίζει καλά και εφαρμόζει την ενδοσκοπική χειρουργική, ενώ παράλληλα να έχει εκπαιδευτεί σε ειδικά κέντρα στη νέα μέθοδο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές τόσο κατά την διάρκεια της επέμβασης όσο και μετά.

Καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα παρουσιάζει έξαρση τις τελευταίες δεκαετίες. Το παρήγορο ωστόσο είναι πως οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι καλής διαφοροποίησης, δηλαδή επιτυγχάνεται με τη λήψη ραδιενεργού ιωδίου η απόλυτη ίαση για τους ασθενείς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς ξεκινά από μικρά οζίδια τα οποία συνήθως ανακαλύπτονται σε τυχαία εξέταση με υπέρηχο ή όταν στις αιματολογικές εξετάσεις αποτυπώνεται διαταραχή του θυρεοειδούς. Εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών και στη χώρα μας έχει όζους στον θυρεοειδή αδένα χωρίς να το γνωρίζει, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όποιος έχει όζους έχει και καρκίνο.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις, αν και σε κάθε περίπτωση αυτό που επιβάλλεται για τον κάθε ενήλικο είναι ο προληπτικός υπέρηχος από ακτινοδιαγνώστη γιατρό ή ενδοκρινολόγο, στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι πολίτες, εφόσον πλέον στις μέρες μας παρέχονται διαθέσιμα όλα τα τεχνολογικά μέσα.
Οι όζοι του θυρεοειδούς εντοπίζονται αν είναι μεγάλοι και μετά από ψηλάφηση του ίδιου του ασθενούς που βλέπει διόγκωση στο λαιμό ή κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας από τον παθολόγο που εντοπίζει όζο στο θυρεοειδή αδένα.
Σε μερικούς ασθενείς προκαλεί πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο αυτί. Όταν η διόγκωση είναι μεγάλη, μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και βραχνάδα στη φωνή, αν ο καρκίνος πιέζει το λαρυγγικό νεύρο.
Η οποιαδήποτε παρατήρηση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας συστήσει περαιτέρω έλεγχο αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε ανθρώπους με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό και σ’ αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40 χρόνων. Παρόλα αυτά, στους περισσότερους ασθενείς, αναπτύσσεται ο καρκίνος χωρίς εμφανή αιτιολογία.
Αυτό που ισχύει με τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πως αν εντοπιστεί έγκαιρα τότε ο ασθενής αποφεύγει τις μεγάλες περιπέτειες, καθώς και με τα ανοιχτά χειρουργεία που εφαρμόζονται για την αφαίρεση του θυρεοειδούς στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά κέντρα συνήθως η νοσηλεία είναι 24ωρη, ενώ ο ασθενής επανέρχεται σύντομα στις κανονικές δραστηριότητές του. Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς θα πρέπει να λαμβάνει κάθε πρωί την ορμόνη που παράγει ο αδένας σε ένα μικρό και φτηνό χαπάκι, ώστε να έχει την επιθυμητή ρύθμιση, η οποία καθορίζεται από τους ενδοκρινολόγους. Όσοι παραλείπουν αυτή την υποκατάσταση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή τους.
Σημειωτέον ότι για όσους έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς συνήθως θεράπων ιατρός δεν είναι ο ογκολόγος γιατρός, όπως συμβαίνει με τις άλλες μορφές καρκίνου, αλλά ο ενδοκρινολόγος τους σε συνεργασία με τους ακτινοδιαγνώστες και τους πυρηνικούς γιατρούς, πέραν φυσικά της συμμετοχής των χειρουργών ως προς την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.