Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέο υπερσύγχρονο ακτινολογικό με τη μισή ακτινοβολία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Νέα εποχή στις ακτινογραφίες για τη Λέσβο με σημαντικές δυνατότητες για ειδικές εξετάσεις και καλύτερη απεικόνιση

Δεν σταματά να βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά το Ακτινολογικό Απεικονιστικό Εργαστήριο – ιατρείο του ιατρού Ακτινοδιαγνώστη Πολύδωρου Αμπατζή, ο οποίος θέτει στη διάθεση των ασθενών του τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης, επενδύοντας στη Λέσβο και στους ανθρώπους της. 

Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης και εκσυγχρονισμού του εργαστηρίου του ιατρού Ακτινοδιαγνώστη κ. Αμπατζή αντικαταστάθηκε το κλασικό Ακτινολογικό-Ακτινοσκοπικό μηχάνημα που ήταν το πρώτο τηλεχειριζόμενο που εγκαταστάθηκε στην Λέσβο το 1996.

Το καινούργιο μηχάνημα της εταιρείας Siemens, μοντέλο AXIOM LUMINOS DRF, είναι υπερσύγχρονο, πλήρως ψηφιακό, με δυνατότητες τελευταίας τεχνολογίας. Η απεικόνιση γίνεται με έναν ψηφιακό αισθητήρα διαστάσεων 43Χ43, τόσο για την λήψη ακτινογραφιών όσο και για την ακτινοσκόπηση. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Αμπατζής, η ψηφιακή τεχνολογία έχει εφαρμογή και στην πλέον παραδοσιακή ακτινοδιαγνωστική τεχνική, την Κλασική Ακτινολογία, που συνεχίζει να έχει σημαντικότατο ρόλο στην σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση.

Το μηχάνημα σε όρθια θέση με την ακτινογραφία Θώρακος στην οθόνη

Οι διαφορές μεταξύ των κλασικών και ψηφιακών μηχανημάτων είναι πολλές και αφορούν την ποιότητα της απεικόνισης, την ευκολία και την ταχύτητα στην εκτέλεση εξετάσεων, αλλά και την μεγάλη μείωση των δόσεων ακτινοβολίας.

Αρχίζοντας από το τελευταίο οι δόσεις ακτινοβολίας ρυθμίζονται αυτόματα χωρίς την παρέμβαση του χειριστή με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται ο ιδανικός συνδυασμός της καλύτερης ποιότητας εικόνας με την χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας. Έτσι μειώνεται η ακτινοβολία που δέχεται ο ασθενής, αλλά και μηδενίζεται η πιθανότητα να χρειαστεί επανάληψη μιας ακτινογραφικής λήψης. 

Η ακτινοσκόπηση, δηλαδή η απεικόνιση της εξεταζόμενης περιοχής σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη (live) γίνεται με διακοπτόμενη ακτινοβόληση που μειώνει το χρόνο ακτινοβόλησης του εξεταζομένου χωρίς να διακόπτεται η ζωντανή εικόνα στο μόνιτορ. 

Η εξεταστική επιφάνεια χαμηλά σε απόσταση 40 εκατοστών από το έδαφος για εύκολη πρόσβαση του εξεταζομένου

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα έχει εγκατασταθεί εδώ και λίγες ημέρες και λειτουργεί στο εργαστήριο του κυρίου Αμπατζή και αυτό που έχει φανεί κατά το μικρό διάστημα της λειτουργίας του είναι ότι οι δόσεις ακτινοβολίας έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%. Ιδιαίτερες ρυθμίσεις έχουν προβλεφθεί από τον κατασκευαστή για τις παιδιατρικές εξετάσεις, ώστε οι μικροί εξεταζόμενοι να δέχονται ακόμα μικρότερες δόσεις ακτινοβολίας.

Ιδιαίτερα το σκέλος της ακτινοβολίας για τα παιδιά έχει τεράστια σημασία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραβλέπουμε τους ενήλικες. Ωστόσο τα παιδιά στην ευαίσθητη ηλικία της ζωής τους το ιδανικό είναι να υποβάλλονται στις απολύτως αναγκαίες ακτινολογικές εξετάσεις και όταν φυσικά αυτό μπορεί να γίνει με διαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας από τα οποία μειώνονται οι δόσεις ακτινοβολίας σε πολύ σημαντικό βαθμό, αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό βήμα εξέλιξης για τον τόπο μας και μία σπουδαία δυνατότητα που παρέχεται από το Ακτινολογικό Εργαστήριο του κ. Αμπατζή στους γονείς για τα παιδιά τους.

Ο χώρος τηλεχειρισμού

Σχετικά με τη διενέργεια των εξετάσεων να αναφέρουμε πως από την λήψη της ακτινογραφίας μέχρι την τελική απεικόνιση που θα αποτυπωθεί στο film δεν μεσολαβούν άλλοι χειρισμοί και έτσι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε λίγα δευτερόλεπτα, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση αλλά και την ενδεχόμενη ταλαιπωρία του εξεταζόμενου.

Στις δυναμικές εξετάσεις που γίνονται με ακτινοσκόπηση δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης της ζωντανής εικόνας σε ψηφιακό βίντεο (Videofluoroscopy) και έτσι μπορεί ο γιατρός να ξαναμελετήσει την διαδικασία χωρίς να ακτινοβολήσει τον εξεταζόμενο, ενώ η δυνατότητα γρήγορων συνεχόμενων ακτινογραφικών λήψεων (series) εκμηδενίζει την πιθανότητα απώλειας παθολογικών ευρημάτων. Οι δύο τεχνικές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, ιδίως σε εξετάσεις που απαιτούν ταχύτητα, όπως το οισοφαγογράφημα και η κυστεοουρηθρογραφία.

Οι μειωμένες διαστάσεις των εξαρτημάτων του μηχανήματος δίνουν την δυνατότητα εκτεταμένων κινήσεων της εξεταστικής τράπεζας και αυξομείωσης του ύψους από το έδαφος για την ευκολότερη πρόσβαση – τοποθέτηση των παιδιών, αλλά και ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του χώρου του ακτινολογικού θαλάμου κάνουν την διαδικασία της ακτινογραφικής εξέτασης πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη για τον εξεταζόμενο.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του κ. Αμπατζή εκτός από το υπερσύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα λειτουργούν, αξονικός τομογράφος και υπερηχοτομογράφος, ψηφιακός μαστογράφος και μέτρηση οστικής πυκνότητας καθώς και ορθοπαντογράφος που αφορά την απεικόνιση για τις ανάγκες οδοντιατρικών θεμάτων.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img