Νέοι ορίζοντες στη νευροχειρουργική για τη Λέσβο

Η εξέλιξη της νευροχειρουργικής, ειδικά την τελευταία δεκαετία, είναι ραγδαία στη χώρα μας, καθώς οι νέες επαναστατικές τεχνολογίες στα ιατρικά μηχανήματα και εργαλεία, όπως είναι τα μικροσκόπια, εργαλεία μικροχειρουργικής, αναβαθμισμένες απεικονιστικές μέθοδοι, νευροπλοήγηση και φυσικά τα  ενδοσκόπια, σε συνάρτηση με την έρευνα που έχει προχωρήσει γύρω από την λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του ανθρώπινου σώματος, έχει αλλάξει σημαντικά το περιβάλλον γύρω από την αντιμετώπιση των παθήσεων που εμπίπτουν στην ειδικότητα των νευροχειρουργών.

Παθήσεις του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης – νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων  σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται με εργαλεία και με μεθόδους που στο παρελθόν έβλεπε κανείς να εφαρμόζονται μόνο σε προηγμένα κράτη, όπως η Αμερική, η Γερμανία και αλλού. Στη χώρα μας η νευροχειρουργική δίνει την ίαση σε δύσκολες καταστάσεις, βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων γύρω από αυτό το αντικείμενο και είναι τέτοια τα αποτελέσματα που πραγματικά ανοίγουν νέους ορίζοντες.

Στη Λέσβο ο δρ. Βασίλειος Κοντογιάννης

Για τη Λέσβο είναι ευτυχής συγκυρία η δραστηριοποίηση του δρ. Βασίλειου Κοντογιάννη, ο  οποίος ταξιδεύει από την Αθήνα στη Μυτιλήνη καθώς λειτουργεί ιατρείο στον τόπο μας. Αν και ο κ. Κοντογιάννης είναι γνωστός στους επιστημονικούς κύκλους των Αθηνών και όχι μόνο, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ως Νευροχειρουργός είναι εξειδικευμένος στην νευρο-ογκολογία (ενδοπαρεγχυματικούς όγκους εγκεφάλου) και στη χειρουργική εκφυλιστικών, τραυματικών και ογκολογικών περιστατικών της σπονδυλικής στήλης.

Εργάστηκε και εξειδικεύτηκε σε έμμισθες θέσεις ως Επιμελητής σε κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Imperial College of London, St. Mary’s Hospital & Charring Cross Hospital). Έχει εργαστεί ως ειδικός στη Νευροτραυματιολογία ενηλίκων και παίδων, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά και συνεργαζόμενος στενά με την υπηρεσία Helicopter Emergency Medical Service του Λονδίνου και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Στο Charring Cross Hospital συνεργάστηκε με εξειδικευμένους νευρο-αγγειοχειρουργούς και νευρο-ογκολόγους χειρουργώντας περιστατικά, όπως complex spine (περίπλοκα περιστατικά σπονδυλικής στήλης ) και δυσπρόσιτα ανευρύσματα εγκεφάλου, αλλά και εκτεταμένους όγκους στη βάση του κρανίου, χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές υπό νευροπαρακολούθηση και νευροπλοήγηση.

Είναι σημαντικό ότι οι κάτοικοι του νησιού μας έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την εμπειρία του κ. Κοντογιάννη, ο οποίος δέχεται συγκεκριμένες μέρες το μήνα στο ιατρείο που λειτουργεί στην οδό Καβέτσου 40 και αυτό γίνεται με ραντεβού στα τηλέφωνα: 6936494033 και 6977878783.

E-mail: [email protected]

Who is who

Ο κ. Κοντογιάννης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Μιλάνου το 2003 και την Διδακτορική του Διατριβή, το 2018, στο Τμήμα Εμβιομηχανικής (Bio-engineering) του Imperial College of London. Έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Imperial College of London έχοντας κριθεί επιτυχώς από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Καθηγητών των Πανεπιστημίων Imperial College of London και University of Copenhagen.

Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως ειδικός νευροχειρουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Είναι μέλος της ευρωπαϊκής (EANS) νευροχειρουργικής εταιρείας και του Royal College of Surgeons στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της διατριβής του έλαβε διάκριση και υποτροφία από το Ίδρυμα Gordon & Slaghter για τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Ασχολείται και χειρουργεί επιπλεγμένα κατάγματα σπονδυλικής στήλης, βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει ερευνητικό ενδιαφέρον για την παθοφυσιολογία και την μετεγχειρητική αποκατάσταση των βαριά τραυματισμένων ασθενών. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 –  ΣΗΜΕΡΑ:  

Νευροχειρουργός – Επιστημονικός Συνεργάτης Ιδιωτικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 –  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019:  

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΤΤΙΚΟ”
Β΄ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Επιμελητής Νευροχειρουργός

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018: 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙA ST. MARY’S-CHARING CROSS, IMPERIAL COLLEGE, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Spinal Clinical Fellow – Τμήμα Νευροχειρουργικής

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 – ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙA ST. MARY’S-CHARING CROSS, IMPERIAL COLLEGE, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Neurotrauma Clinical Fellow – Τμήμα Νευροχειρουργικής

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙA ST. MARY’S-CHARING CROSS, IMPERIAL COLLEGE, HEALTHCARE NHS TRUST  Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Clinical Fellow – Τμήμα Νευροχειρουργικής

ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ CHARING CROSS HOSPITAL, IMPERIAL COLLEGE, HEALTHCARE NHS TRUST 
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Τμήμα Νευροχειρουργικής
Μετεκπαίδευση στα πλαίσια της Ειδικότητας-εξειδίκευση στη Νευροογκολογία

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012:

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ “KAT”, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικευόμενος – Τμήμα Νευροχειρουργικής (Διευθυντής κ. Η. Σουρτζής)

ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008:

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ “KAT”, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικευόμενος – Νευρολογική Κλινική (Διευθυντής κ. Ν. Μελιτάς)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 – ΙΟΥΝΙΟΣ 2008:

PROMEDICA- Laboratories & Doctor Network, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Ιδιωτική Υπηρεσία Παροχής Άμεσης Περίθαλψης
Γενικός Ιατρός

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007:

ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικευόμενος – Τμήμα Γενικής Χειρουργικής
(Διευθυντής Φ. Ε. Καλφαρέτζος, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πάτρας)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ, ΒOΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ:

Παθολογική Κλινική
Καρδιολογική Κλινική
Γενική Χειρουργική