Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι νέοι ορίζοντες και δυνατότητες της Νευροψυχολογίας

Δουλεύοντας σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της εξέλιξης πάνω στο αντικείμενό της, η Μυτιληνιά Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος, Χρυσάνθη Μυρσινιά, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη όπου διαπρέπει, καταφέρνοντας σε μικρό σχετικά διάστημα να καθιερωθεί στη συμπρωτεύουσα. Μέσα από το «Mind Care» που λειτουργεί στην Καλαμαριά, παρέχει υπηρεσίες ψυχολογίας υψηλού επιπέδου, σε έναν χώρο που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό,  με υλικό και για τους μικρούς μας φίλους όπου το παιχνίδι και η ζωγραφική κάνουν την επαφή με την ψυχολόγο ευχάριστη και διασκεδαστική και την αξιολόγηση με το τεστ των παραμυθιών και τη συμβουλευτική, μοναδική!

Έχοντας προβλέψει ειδικές τιμές για φοιτητές, ανέργους και άτομα που έχουν πληγεί οικονομικά από την οικονομική κρίση, η κ. Μυρσινιά εκτός από τους πελάτες της στην Βόρειο Ελλάδα εξυπηρετεί και την γενέτειρά της τη Λέσβο, είτε με μεταβάσεις, όπως κάνουν και άλλοι γιατροί από το κέντρο στη Μυτιλήνη, αλλά και με άμεση επικοινωνία, για να μην υπάρχει αναμονή, μέσω διαδικτύου. Όλες οι υπηρεσίες της ψυχολόγου έχουν προσαρμοστεί και λόγω πανδημίας και πραγματοποιούνται και διαδικτυακά μέσω Skype, Zoom, Microsoft Teams, Viber, Facetime και Messenger.

Η  Νευροψυχολογία

Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στις σπουδές της Χρυσάνθης Μυρσινιά, καθώς το μεταπτυχιακό της είναι πάνω στη Γνωστική Νευροψυχολογία. Η Νευροψυχολογία είναι ένας νέος κλάδος της ψυχολογίας, ο οποίος ασχολείται με την διάγνωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών και κυρίως με τις άνοιες, π.χ. Alzheimer, Parkinsons κ.ά.. Επίσης ασχολείται με τη διάγνωση ατόμων στο αυτιστικό φάσμα, ΔΕΠΥ και δυσλεξία, καθώς και με την αξιολόγηση ατόμων που έχουν υποστεί κάποια κρανιοεγκεφαλική κάκωση και επιληψία. 

Η διάγνωση γίνεται με ειδικά τεστ, δοκιμασίες που είναι ειδικές και σταθμισμένες για τον ελληνικό πληθυσμό. Πολύ σημαντική είναι και η διάγνωση ήπιας διαγνωστικής διαταραχής, ενός πρώιμου σταδίου άνοιας, το οποίο με ειδική πρόληψη μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της άνοιας. Ακόμα και αν κάποιος έχει απλά δυσκολίες στην καθημερινότητά του, όπως π.χ. στο να θυμάται πράγματα και γεγονότα ή να μην διασπάται η προσοχή του, ένας Νευροψυχολόγος μπορεί να τον βοηθήσει να εξασκήσει τις γνωστικές λειτουργίες του και να ξεπεράσει όποιες δυσκολίες έχει. Πολύ σημαντική, λοιπόν, εκτός από την αξιολόγηση και τη διάγνωση είναι και η αποκατάσταση. Με τη χρήση ειδικών ασκήσεων δημιουργούνται προγράμματα εξειδικευμένα, με τα οποία επιβραδύνεται η εξέλιξη των μη αναστρέψιμων ασθενειών, αλλά σύντομα θα υπάρχει και η δυνατότητα ακόμα και πλήρους αποκατάστασής τους.

Στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων η κ. Μυρσινιά εξασκεί την Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία στην οποία εκπαιδεύτηκε. Πρόκειται για βραχεία (σύντομη) θεραπεία καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο 16 συνεδρίες, ανάλογα με την προσπάθεια και διάθεση του ατόμου που έρχεται στο γραφείο της ψυχολόγου, για να επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. 

Η θεραπεία βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων του παρόντος και στην ανακούφιση του ατόμου πρωτίστως από τα θέματα που απασχολούν τον ασθενή εδώ και τώρα. Στη συνέχεια περνά με την ψυχολόγο στη γνωστική αναδόμηση και στην εκμάθηση τεχνικών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το άτομο με σκοπό να μην χρειάζεται την ψυχολόγο για πάντα δίπλα του. 

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στις διαταραχές διάθεσης, όπως η καταθλιπτική διαταραχή και στις αγχώδεις διαταραχές και φοβίες. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ασκήσεις για την εύκολη αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και άγχους. Επίσης σημαντική είναι και η χρήση ασκήσεων (π.χ. ημερολόγια) στο σπίτι σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, πράγμα που δίνει την δυνατότητα στο άτομο να παρακολουθεί τον ίδιο του τον εαυτό με ευκολία και συγκεκριμένα στοιχεία προς προσοχή και αυτό καθώς η ψυχολόγος το παρακολουθεί μόλις 1 ώρα την εβδομάδα, ενώ εκείνος παρακολουθεί τον εαυτό του 24 ώρες επί 7 μέρες!

Τέλος, όσον αφορά την ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στην οποία εκπαιδεύτηκε, χρησιμοποιούνται τεχνικές Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας, όπως και στους ενήλικες. Οι τεχνικές είναι πολύ πιο απλές και σύντομες, με σκοπό να χρησιμοποιούνται με ευκολία από τα παιδιά. Βασικό μέλημα της κ. Μυρσινιά είναι η ψυχοεκπαίδευση τόσο των γονέων όσο και των παιδιών στα συναισθήματα και τους τρόπους διαχείρισής τους. 

Σημαντική είναι και η ενημέρωση και εκπαίδευση γονέων στις τεχνικές, έτσι ώστε να γίνεται χρήση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι, ειδικά σε μικρά παιδιά, οι γονείς είναι αυτοί που κυρίως εκπαιδεύονται από την ψυχολόγο στην εφαρμογή των ασκήσεων και εκμάθηση των τεχνικών. Στο γραφείο της κ. Μυρσινιά διενεργούνται διαγνωστικά τεστ προσωπικότητας και διάθεσης παιδιών, όπως π.χ. το τεστ των Παραμυθιών, καθώς και τεστ νοημοσύνης παιδιών. Όλες οι διαδικασίες που αφορούν παιδιά γίνονται μέσα από παιχνίδια τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα στον χώρο του γραφείου και ευχάριστες διαδικασίες. 

Η ψυχολόγος Χρυσάνθη Μυρσινιά συνεργάζεται με την Δρ Τέσσα Χριστοδούλου, Δικαστική Ψυχολόγο και Εγκληματολόγο στη Θεσσαλονίκη, με την οποία διενεργούν πραγματογνωμοσύνες για δικαστικές υποθέσεις, όπως π.χ. διαζύγια και επικοινωνίες γονέων με παιδιά (καταλληλότητα γονέων και συνεπιμέλεια), ασέλγειες και δικαστικές συμπαραστάσεις, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. 

 

Η Χρυσάνθη Μυρσινιά

Η Χρυσάνθη Μυρσινιά, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Νευροψυχολογίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έκανε πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ. Γεννηματάς, όπου παρακολουθούσε ασθενείς του νοσοκομείου και του τμήματος Ο.Κ.Α.Ν.Α., που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου. Για την ολοκλήρωση των σπουδών της παρουσίασε πτυχιακή εργασία με θέμα «Η σχέση της πίστης σε παραφυσικές πεποιθήσεις, με την ικανοποίηση από τη ζωή, τη δυσφορία από τη ζωή και την ανάγκη για έλεγχο στη ζωή».

Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακό MSc in Cognitive Neuropsychology στο City College of University of Sheffield, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με διπλωματική εργασία με τίτλο «Comparison of Cognitive Performance between Greek professional and semi-professional soccer players and non-athletes».

Παρακολούθησε εξειδίκευση στην Γνωστική Συμπεριφορική προσέγγιση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Επιπλέον εκπαιδεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Τις σπουδές της συμπληρώνει πληθώρα τίτλων σεμιναρίων πάνω στην Ψυχοθεραπεία, τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, την Παιδοψυχολογία και την Νευροψυχολογία.

MIND CARE

  • Γνωσιακή  Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων 
  • Νευροψυχολογικός Έλεγχος 
  • Έλεγχος Μνήμης και Προσοχής Παιδιών και Ενηλίκων 
  • Ενίσχυση και Αποκατάσταση Μνήμης
  • Ενίσχυση και Αποκατάσταση Προσοχής 
  • Αξιολόγηση Νοημοσύνης 

Κωνσταντινουπόλεως 20, Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη 
Τηλέφωνα: (2310)486427, 6978271296.
E-mail: [email protected]

 

Προηγούμενο άρθροΓιατί άραγε;
Επόμενο άρθροΕμβόλια, πατέντα και λεφτά