Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι πρώτες τιμές για τα λάδια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πολύ καλύτερο το φετινό άνοιγμα των τιμών για τα πρώτα φρέσκα λάδια από το αντίστοιχο περσινό

Ο πρώτος τιμοκατάλογος που δίνεται στα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία για τα φετινά φρέσκα λάδια ισχύει από σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το φετινό άνοιγμα των τιμών θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό, καθώς οι τιμές φέτος σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένες από 65 λεπτά έως 85 λεπτά του ευρώ στο κιλό ανάλογα με την οξύτητα! 

Για παράδειγμα τα 3 δέκατα στο φετινό άνοιγμα πληρώνονται προς 3,15 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι την ίδια ακριβώς ημέρα όταν είχε ανακοινωθεί ο πρώτος τιμοκατάλογος για την περσινή σοδειά αγοράζονταν προς 2,50 ευρώ από τον παραγωγό. Έχουμε, δηλαδή, μία αύξηση της τάξης των 65 λεπτών του ευρώ στο κιλό. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην τιμή του άσου που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αγρότες της Λέσβου, καθώς φέτος το άνοιγμα των τιμών είναι προς 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η τιμή του άσου άνοιξε στα 1,70 ευρώ το κιλό! Με άλλα λόγια οι φετινές τιμές για τον άσο είναι αυξημένες κατά 85 λεπτά του ευρώ στο κιλό σε σύγκριση με πέρυσι!

 

Ο νέος τιμοκατάλογος

Ο φετινός πρώτος τιμοκατάλογος για τα ελαιόλαδα νέας εσοδείας ξεκινά από ένα καλό επίπεδο παρότι κάνει μία σχετική «κοιλιά» σε σύγκριση με τον τελευταίο τιμοκατάλογο για τα περσινά λάδια που είχε εκδοθεί την 1η Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια της τυποποίησης να εξασφαλίσει ικανά αποθέματα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση που συνεχιζόταν. Και ήταν και σπάνια η ανακοίνωση νέων τιμών Σεπτέμβριο μήνα, δηλαδή στο παρά πέντε για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου!

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ούτως ή άλλως πως αν ο τελευταίος τιμοκατάλογος της περσινής χρονιάς κλείσει ανοδικά (όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο), τότε ο πρώτος τιμοκατάλογος της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου ξεκινά με μία σχετική μείωση. Επί της ουσίας είναι και αδόκιμη η σύγκριση του πρώτου φετινού τιμοκαταλόγου με τον τελευταίο τιμοκατάλογο για τα περσινά λάδια και γι’ αυτό το λόγο συγκρίνουμε φέτος με τον περσινό Νοέμβριο, όπου προκύπτει αισθητή αύξηση των τιμών για τον παραγωγό από τις τιμές που διανεμήθηκαν στα ελαιοτριβεία και ισχύουν από σήμερα Τρίτη. 

Από κει και πέρα ο κάθε τυποποιητής, σύμφωνα και με τη ζήτηση που έχει σε συγκεκριμένες οξύτητες ή για τις δικές του ανάγκες, τροποποιεί τον τιμοκατάλογο προς τα πάνω. Το τελευταίο το σημειώνουμε καθώς για παράδειγμα πέρυσι φτάσαμε τον Δεκέμβριο με τις τιμές στα δέκατα να πληρώνονται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από τον τιμοκατάλογο βάσης, καθώς «άνοιξε το χορό» των αυξήσεων ο τυποποιητής Κώστας Πρωτούλης από το Πλωμάρι και ακολούθησαν και άλλοι στα νότια, αλλά και στα βόρεια της Λέσβου ώστε οι τιμές να βελτιωθούν αισθητά.

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Την ίδια ώρα στη χώρα μας οι τιμές κυμαίνονται για τα 3 δέκατα απ’ τα 3,20 ευρώ έως 3,30 ευρώ το κιλό ανάλογα με την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο, ενώ για συγκεκριμένες ποσότητες σε διαγωνισμούς έχουν επιτευχθεί για ιδιαίτερα ποιοτικά φρέσκα λάδια ακόμα καλύτερες τιμές που φτάνουν και στα 3,50 ευρώ για τα 3 δέκατα. Ωστόσο αυτές οι τιμές διαμορφώνονται σε δημοπρασίες και σε περιοχές που είναι έντονος ο ανταγωνισμός.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μέσες τιμές στην Ισπανία και να αναφέρουμε την περιφέρεια της Ανδαλουσίας κυμαίνονται στα 3,23 ευρώ το κιλό. Ωστόσο έχουμε εκπλήξεις καθώς οι ανώτατες τιμές (για την ίδια περιοχή) έχουν σκαρφαλώσει σε… ιταλικά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 5,5 ευρώ το κιλό!! 

Στην Ιταλία, ο μέσος όρος χώρας διαμορφώνεται στα 4,44 ευρώ το κιλό καταγράφοντας μάλιστα μείωση την τελευταία εβδομάδα, καθώς μία εβδομάδα πριν οι τιμές βρίσκονταν στα 4,50 ευρώ.

Πάντως για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε φτάσει στο σημείο η Ισπανία να έχει τέτοιες τιμές και αυτό πλέον καταδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο έλεγχος της αγοράς έχει περάσει προ πολλού στα χέρια των Ισπανών, οι οποίοι ανεβάζουν και κατεβάζουν ανάλογα με τα αποθέματά τους!

Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι τιμές θα ακολουθήσουν – στη χειρότερη περίπτωση – έστω και ελαφρά ανοδική πορεία, καθώς καταγράφεται ζήτηση, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρώπη δεν αναμένεται φέτος να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα.

 

Στη Λέσβο

 Σε επίπεδο Λέσβου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο το προηγούμενο διάστημα για παραγωγή περί τους 8.000 τόνους λαδιού, ωστόσο η καρπόπτωση που καταγράφεται το τελευταίο 15νθήμερο επηρεάζει αρνητικά. Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο καθώς κυμαίνονται στα 103 με 105 κιλά λάδι στο κιλόμοδο (500 κιλά ελιές), που είναι από τις καλύτερες αποδόσεις για το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς και αυτό καταγράφεται και στα νότια αλλά και στα βόρεια της Λέσβου, αν και οι παρτίδες ελιάς από τις βορειοανατολικές περιοχές έχουν καλύτερες αποδόσεις.

«Υπάρχει ζήτηση για τα ελαιόλαδα και πιστεύω ότι οι τιμές φέτος θα πάνε καλά και κρίμα που δεν έχουμε μία μεγάλη παραγωγική χρονιά, όπως περιμέναμε», δήλωσε στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ το μέλος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου Βασίλης Κοκκινοφόρος. Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κατζανός, τόνισε ότι «επί του παρόντος στα ελαιοτριβεία λειτουργούμε δυο-τρεις μέρες την εβδομάδα, προβλέπω όμως ότι τις επόμενες ημέρες θα πάμε σε πλήρη λειτουργία και η εκτίμησή μου είναι ότι η φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις προηγούμενες, όπως βλέπω, με το ρυθμό που μπαίνει ο κόσμος στα χωράφια και σηκώνει γρήγορα τις ελιές για να βγάλει ποιοτικά λάδια. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή φέτος στη Λέσβο».

spot_img

More articles

spot_img