Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Όρθιο το Βοστάνειο στο πέμπτο κύμα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεν απειλείται ούτε αυτό το χειμώνα το νοσοκομείο Μυτιλήνης έχοντας 77 κρεβάτια να διαθέσει για τον κορονοϊό
  • Παρά την έκρηξη κρουσμάτων οι εμβολιασμοί έχουν κρατήσει την τοπική κοινωνία μακριά από το νοσοκομείο, καθώς κατά κύριο λόγο νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι 

Αργά, αλλά σταθερά αυξάνονται οι ασθενείς που λόγω επιπλοκών του κορονοϊού στην υγεία τους εισάγονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο αριθμός των νοσηλειών χθες έφτανε τις 17 για τα κρεβάτια του Λοιμωδών και της Β’ Παθολογικής Κλινικής και ένας ακόμα ασθενής νοσηλευόταν υποστηριζόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι 18 ασθενείς δεν είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καθώς έχουν νοσηλευτεί και περισσότεροι. Θα έλεγε μάλιστα κανείς πως το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα μέσα Ιανουαρίου με τα κρούσματα του κορονοϊού να καλπάζουν σε όλη την Ελλάδα και στη Λέσβο και το Βοστάνειο να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα νοσηλειών, αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα όχι μόνο δεν θα απειληθεί κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και του νέου πέμπτου κύματος του κορονοϊού, αλλά θα περάσει το crash test και με πολλές εφεδρείες! Χαρακτηριστικό, άλλωστε, του σχεδιασμού του διοικητή, Γιώργου Καμπούρη, είναι ότι οι συνολικές κλίνες για τον κορονοϊό έως ότου φτάσει το νοσοκομείο “στο κόκκινο” είναι 77. 

 

Στο δεύτερο από τα τέσσερα στάδια

Από το ξέσπασμα της πανδημίας ο σχεδιασμός που είχε κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου προέβλεπε 4 στάδια ως προς την διάθεση χώρων στο νοσοκομείο για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο, το οποίο δεν έχει ακόμα εξαντληθεί, καθώς για να περάσει από το δεύτερο στο τρίτο στάδιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλα 17 κρεβάτια, τα οποία παραμένουν κενά!

 

Τα 4 στάδια του σχεδίου Καμπούρη

Το σχέδιο Καμπούρη είχε ξεκινήσει με την αναδιάρθρωση του Λοιμωδών ως προς τα δίκλινα και μονόκλινα κρεβάτια με το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ευρώπη.

-Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τα 6 κρεβάτια του Λοιμωδών και θεωρείται το πιο ανώδυνο για το νοσοκομείο Μυτιλήνης.

-Το δεύτερο στάδιο, που βρίσκεται τώρα το νοσοκομείο, περιλαμβάνει και τα 27 κρεβάτια της Β’ Παθολογικής Κλινικής που είναι μεγαλύτερη από την A’ και γι’ αυτό χρησιμοποιείται πρώτη. 

-Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την επιστράτευση και της Α’ Παθολογικής Κλινικής και αν δεν φτάσουν τα κρεβάτια τότε ακολουθεί το τέταρτο στάδιο, που είναι η χρήση και της Ορθοπεδικής Κλινικής, ώστε συνολικά οι κλίνες Covid να φτάσουν στις 77.

Ο παραπάνω σχεδιασμός ως προς την διατύπωση και την ανάγνωση μπορεί να μοιάζει απλός, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, καθώς κάθε στάδιο προβλέπει και την ταυτόχρονη εξεύρεση άλλων χώρων για στέγαση των ασθενών που “εκτοπίζονται” από την χρήση των κρεβατιών για ασθενείς με κορονοϊό. Για παράδειγμα όταν το νοσοκομείο θα φτάσει στο τέταρτο στάδιο που θα χρειαστεί να χρησιμοποιεί και την Ορθοπεδική Κλινική, οι ασθενείς των δύο Παθολογικών Κλινικών (δηλαδή δεκάδες ασθενείς με παθολογικά προβλήματα υγείας) θα πρέπει να στεγάζονται σε άλλους χώρους του νοσοκομείου και να περιοριστούν τότε τα χειρουργεία για να χρησιμοποιηθεί και ο χειρουργικός τομέας.

 

Η μετάλλαξη Όμικρον

Παρότι δεν έχουμε κάποια επίσημα στοιχεία που να δείχνουν ποια μετάλλαξη είναι αυτή που τροφοδοτεί τόσα κρούσματα καθημερινά στη Λέσβο από τον Δεκέμβριο, όταν άρχισε να σημειώνεται η μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μετάλλαξή Όμικρον, όπως λένε οι γιατροί της Λέσβου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δίνει σοβαρές επιπλοκές που να απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. 

Ένα τέτοιο δεδομένο τροφοδοτεί την αισιοδοξία ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων που προβλέπεται για το επόμενο δίμηνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που εκτιμά ότι θα περάσει τη μετάλλαξη ο μισός πληθυσμός, όσο το συγκεκριμένο στέλεχος δεν δίνει σοβαρές επιπλοκές, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως να μην χρειαστεί να φτάσει ποτέ στο στάδιο 4 το νοσοκομείο, παρότι το ΕΣΥ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας πνέει τα λοίσθια.

 

Νοσηλείες για ανεμβολίαστους

 Εκτός από κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις εμβολιασμένων που είχαν σοβαρά νοσήματα, μέχρι τώρα οι νοσηλείες για το νοσοκομείο Μυτιλήνης αποτελούν υπόθεση των ανεμβολίαστων ατόμων που έχει χτυπήσει ο κορονοϊός. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία κάθε μέρα με τις νέες εισαγωγές, καθώς το σύνολο σχεδόν των ατόμων που έχουν ανάγκη νοσηλείας δηλώνουν ότι δεν έκαναν το εμβόλιο. 

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι από τα 18 άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μόνο 5 είναι εμβολιασμένα και απ’ αυτά, όπως μας διαβεβαίωσε χθες ο Διοικητής κ. Καμπούρης, οι περισσότεροι εισήχθησαν για άλλους ιατρικούς λόγους και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, οπότε και καταγράφονται ως περιστατικά που νοσηλεύονται στον τομέα Covid του νοσοκομείου.

 

Ο Γιώργος Καμπούρης

 Μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» χθες ο Διοικητής του νοσοκομείου σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε στην Ευρώπη η πανδημία και θυμάστε μικρό διάστημα αφότου είχα αναλάβει τη διοίκηση, κάναμε τις πρώτες ενέργειες για την εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση του εξοπλισμού, των μασκών και των ειδικών στολών που τότε προβλέπονταν, ενώ στη συνέχεια καταρτίσαμε ένα σχεδιασμό έχοντας στο νου μας ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια. Αυτός ο σχεδιασμός είναι που μας οδήγησε μέχρι τώρα σε κάθε περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων και νοσηλειών και θέλω για άλλη μια φορά να διαβεβαιώσω πως με αυτές τις εφεδρείες και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας θα περάσουμε και το 5ο κύμα, χωρίς οι ασθενείς μας και η τοπική κοινωνία να καταλάβουν ότι κάτι άλλαξε στο νοσοκομείο μας. Θα σας έλεγα μάλιστα πως αν όλοι όσοι συμπληρώνουν τους 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους σπεύσουν άμεσα να κάνουν και την τρίτη αναμνηστική δόση, αν εμβολιαστούν και όσοι συμπατριώτες μας για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχουν ως τώρα αμελήσει να κάνουν το εμβόλιό τους, οι ανάγκες για κλίνες Covid θα μειώνονται αντί να αυξάνονται», είπε ο κ. Καμπούρης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img