Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παράταση της καραντίνας και για τον Απρίλιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Παράταση της καραντίνας και για τον μήνα Απρίλιο και συγκεκριμένα μέχρι 30 του μηνός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την περιοχή της Λέσβου, όχι λόγω του καταρροϊκού πυρετού αλλά του ενός και μεμονωμένου κρούσματος ευλογιάς που είχαμε στην περιοχή του Σιγρίου τον Οκτώβριο. Παρά την προσεκτική δουλειά που έκανε από τότε η Κτηνιατρική Υπηρεσία με ελέγχους σε όλη τη Λέσβο, οι οποίοι στη συνέχεια επεκτάθηκαν και για τον καταρροϊκό πυρετό καθώς είχαμε κρούσματα στα βόρεια του νησιού μας, ο “πήχης” της καραντίνας ανέβηκε από το Μάρτιο που ίσχυε έως τις 30 Απριλίου. 

Σύμφωνα με στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας υγείας των ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και η Λέσβος φαίνεται να έχει απεμπλακεί από την ευλογιά από το πρώτο κιόλας διάστημα, όπως έχει φανεί μέσα από τους ελέγχους και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, η περαιτέρω παράταση διασφαλίζει καλύτερα την αποτροπή μετάδοσης της νόσου. Επί της ουσίας καθώς η ευλογιά είναι μια σοβαρή νόσος, δεδομένου πως και ένα πρόβατο να βρεθεί μολυσμένο θανατώνεται όλο το κοπάδι και έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες, επιλέγεται η εξάντληση των χρονικών περιθωρίων ακολουθώντας και τα προβλεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου από κρούσμα που μπορεί θεωρητικά να έχει ξεφύγει από τους ελέγχους. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνεχίζει να απαγορεύεται η εξαγωγή ζώντων ζώων για εκτροφή από τη Λέσβο και οι κτηνοτρόφοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα αρνιά τους σε καλύτερες τιμές απ’ ό,τι πωλούνται ως σφάγια. Μάλιστα εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία είχε κρίσιμο ρόλο την περίοδο των Χριστουγέννων ανοίγοντας ζώνες για να φύγουν από τη Λέσβο αρνιά για σφαγή, με αυστηρούς ελέγχους στα ζώα που εξάγονταν παρά τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού εκείνη την περίοδο και με αυτό τον τρόπο διασφαλίστηκε μια ικανοποιητική τιμή παραγωγού για τα αρνιά αυτής της περιόδου, τα οποία πουλήθηκαν ως σφάγια σε τιμές περίπου στα 6,5 ευρώ το κιλό.  

Ωστόσο εν όψει του Πάσχα που για τους ορθόδοξους φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά στις 29 Απριλίου, ενώ το Πάσχα των καθολικών είναι νωρίτερα, η διατήρηση της καραντίνας εγκλωβίζει ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους στο να μην μπορούν να δώσουν ζώα για εκτροφή και είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν την παραγωγή τους για σφαγή με ό,τι τιμές δώσουν οι έμποροι σε τοπικό επίπεδο. Συνήθως κατά την περίοδο της άρσης της καραντίνας πουλώντας οι κτηνοτρόφοι ζώα για εκτροφή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ουσιαστικά “αποσυμφορούσαν” την παραγωγή της Λέσβου επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές και για τα σφάγια, ενώ τώρα αυτό πιθανώς να έχει αντίστροφη λειτουργία και να πιεστεί το εισόδημά τους. Βέβαια καθώς δεν έχουμε νέα κρούσματα ούτε της ευλογιάς, αλλά ούτε και του καταρροϊκού πυρετού στην ύπαιθρο της Λέσβου υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των κτηνοτρόφων και μάλιστα κτηνοτρόφοι έχουν ξεχωρίσει στα κοπάδια τους τα ζώα που θα εξάγουν για εκτροφή όταν γίνει η άρση της καραντίνας.  

Σημειωτέον ότι τα κριάρια της Λέσβου έχουν μεγάλη φήμη σε όλη την Ελλάδα για επιβήτορες μεταφέροντας τα πλεονεκτήματα της λεσβιακής φυλής προβάτου, που είναι ένα πρόβατο που παράγει σταθερά γάλα κάτω από αντίξοες συνθήκες καιρού, σίτισης και σταβλισμού. Τα Νέα της Λέσβου επισκέφτηκαν κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην κεντρική Λέσβο συνομιλώντας με τους κτηνοτρόφους που  περιμένουν πώς και πώς την άρση της καραντίνας για να τα εξάγουν για αναπαραγωγή και είναι τα ζώα που βλέπετε στη φωτογραφία μας.

Σε μια περίοδο που άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα ο Νομός Φθιώτιδας, καταγράφουν νέα κρούσματα της ευλογιάς, η Λέσβος μέσα από τους στοχευμένους ελέγχους και την επαφή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τους κτηνοτρόφους καθώς και με τους κτηνίατρους  εκτροφής κατάφερε να σταματήσει ως τώρα την ευλογιά στο ένα και μοναδικό κρούσμα, ενώ η περιοχή μας είναι λίγα βήματα κοντά στο να ξεμπερδέψει και με τον καταρροϊκό πυρετό. Και αυτό ενώ ειδικά η Κτηνιατρική Υπηρεσία χρόνια τώρα λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img