- Πιλοτικό πρόγραμμα-δίκοπο μαχαίρι για το “στοιχειωμένο” κτηματολόγιο, καθώς θα επιλεγούν συγκεκριμένες περιοχές και αν δεν εμφανιστούν σε ικανοποιητικό ποσοστό οι θιγόμενοι τελειώνουν τα πάντα
- Γιατί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφασίζει να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση για τη Λέσβο και τη Λευκάδα, ενώ στη Χίο θα γίνουν κανονικά διορθώσεις
Νέες υποσχέσεις και ελπίδες για το μείζον ζήτημα των διορθώσεων του κτηματολογίου δίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις περιοχές της Λέσβου, Χίου και Λευκάδας, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα υπό τον νέο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον νέο πρόεδρο που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κτηματολόγιο, Στέλιο Σακαρέτσιο, και υπηρεσιακών στελεχών της Κτηματολόγιο. Από τα τρία νησιά παρέστησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης και Θανάσης Καββαθάς από την Λευκάδα, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης Γιάννης Βατός, ο οποίος έχει χειριστεί τα θέματα του κτηματολογίου μια και ο Δήμος Μυτιλήνης έχει συγκροτήσει Επιτροπή για την άσκηση πιέσεων ώστε να βρεθεί λύση.
Εντύπωση προκαλεί ότι δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναφέρθηκε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο θα έχει σημαίνοντα ρόλο στο νέο εγχείρημα που προωθείται για τη Λέσβο και τη Λευκάδα καθώς στη Χίο θα εφαρμοστεί άλλο καθεστώς. Συγκεκριμένα κατά τη σύσκεψη και τη συζήτηση των θεμάτων οι εκπρόσωποι της Κτηματολόγιο ανέφεραν ότι καθώς οι μελετητές ζητούν μεγάλα κονδύλια για να κάνουν τις διορθώσεις, προτείνεται άμεσα με προγραμματική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο να προχωρήσει η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος διορθώσεων στη Λέσβο και τη Λευκάδα. Επί της ουσίας θα επιλεγούν δύο Γεωγραφικές Ενότητες και Θα κληθούν οι ιδιοκτήτες των προβληματικών κτημάτων να συμφωνήσουν ο καθένας για τα όρια του γείτονά του, ώστε να ενσωματωθούν οι διορθώσεις. Εάν δεν ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες και αυτό δεν επιτευχθεί τότε θα έρχεται η νομική υπηρεσία της κτηματολόγιο λειτουργώντας υποβοηθητικά στην όλη αυτή προσπάθεια.
Το κλειδί στο όλο αυτό εγχείρημα βρίσκεται στην ανταπόκριση των πολιτών. Με απλά λόγια αν δεν ανταποκριθούν σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων είτε γιατί απουσιάζουν στο εξωτερικό ή καθώς θα έχουν άγνοια των όσων γίνονται, τότε το πρόγραμμα θα λήξει άδοξα και οι περιουσίες θα παραμείνουν ως έχουν με την υποχρέωση του κάθε θιγόμενου να προσφύγει στη δικαιοσύνη ή δυνητικά να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, εφόσον δεν είναι καταχωρημένα σωστά στο κτηματολόγιο. Σε αντίθεση με αυτό το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στη Λέσβο και στην Λευκάδα, στη Χίο θα ισχύσει άλλο καθεστώς. Συγκεκριμένα στο γειτονικό μας νησί θα προχωρήσουν κανονικά οι εκτεταμένες διορθώσεις από μελετητές εργολάβους, κάτι που όλως περιέργως θα ισχύσει μόνο γι’ αυτή την περιοχή.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη νησιωτική Ελλάδα οι τρεις περιοχές που εδώ και 15 χρόνια αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κτηματολόγιο είναι η Λέσβος, η Χίος και η Λευκάδα και γι’ αυτό εξαρχής είχε προταθεί οι φορείς αυτών των περιοχών να κινηθούν συντονισμένα προς την Κτηματολόγιο ζητώντας κοινή λύση για όλους. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν φαινόταν και τόσο ρεαλιστικό. Τώρα η λύση που προτείνεται από την Αθήνα ουσιαστικά είναι σολομώντεια, στη λογική του… βλέποντας και κάνοντας. Κι αυτό καθώς δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείει το σενάριο η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να κάνει αυτήν την κίνηση των πιλοτικών προγραμμάτων, ελπίζοντας στην μη εμφάνιση θιγόμενων σε ένα ικανό ποσοστό, ώστε η όλη προσπάθεια να πέσει στα βράχια και να φορτωθούν οι ευθύνες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων όταν δεν θα γίνει τίποτα.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τις Γεωγραφικές Ενότητες που θα επιλεγούν για να υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα, οι οποίες θα γίνουν σύντομα γνωστές καθώς σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό, οι εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα θα τρέξουν άμεσα. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης σημείωσε πως «σε ό,τι με αφορά από την εποχή του 2011 ως Αντιδήμαρχος και τότε αναμείχθηκα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και διευκολύναμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διορθώσεις, οι οποίες και έγιναν με το γνωστό αποτέλεσμα χρόνια αργότερα όταν βρισκόμουν εκτός αυτοδιοίκησης. Τώρα που έχουμε ξανά θεσμικό ρόλο για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας αυτό το αποτέλεσμα επιχειρούμε να βελτιώσουμε προς όφελος των συνδημοτών μας. Οφείλουμε λοιπόν ως θεσμικοί παράγοντες ο Βουλευτής κ. Αθανασίου, η Αυτοδιοίκηση, η Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, με επιμονή κι αθόρυβα, ακόμα και τώρα που η περίοδος είναι δύσκολη λόγω των Αυτοδιοικητικών εκλογών, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης στο πρόβλημα. Και προς αυτή την κατεύθυνση έγινε και η σύσκεψη σήμερα (σ.σ. χθες) στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας καταρχάς εξασφαλίστηκε η αναγκαία νέα παράταση εάν και εφόσον αυτή χρειαστεί για να προχωρήσουν οι διορθώσεις μέσω πιλοτικού προγράμματος για το οποίο θα πρέπει να δείξουν πρωτίστως ενδιαφέρον οι ίδιοι οι θιγόμενοι. Σε ό,τι μας αφορά ως Δήμος θα διευκολύνουμε όπου μπορούμε και χρειαστεί να διευκολύνουμε, όπως είχε γίνει με εισήγησή μου και το 2011 και από κει και πέρα θα σας ενημερώνουμε για τις όποιες εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να είναι και άμεσες ώστε με τη σειρά σας να ενημερώνετε την τοπική κοινωνία».
Περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές εντός του προσεχούς διαστήματος, οπότε τα Νέα της Λέσβου που σταθερά εδώ και μία δεκαετία παρακολουθούν τα ζητήματα του κτηματολογίου θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενημερώνοντας τους θιγόμενους πολίτες, καθώς όπως γίνεται σαφές, το πιλοτικό πρόγραμμα θα βασιστεί στη δική τους ανταπόκριση.