Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Σε 48 δόσεις το χρέος της ΔΕΥΑΛ


Σε ρύθμιση του υπέρογκου χρέους των 3,7 εκατ. ευρώ που έχει απέναντι στη ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου, μετά από την συζήτηση – ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε 48 ισόποσες δόσεις των 77.000 ευρώ η καθεμία, αν και τα οικονομικά της ΔΕΥΑΛ είναι ήδη “στριμωγμένα” και η λύση που προτάθηκε και θα διεκδικηθεί είναι η υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για την επιχορήγηση των ΔΕΥΑ, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ο Πρόεδρος, Γιώργος Φλώρος, ενημέρωσε το σώμα για τα έργα που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί η ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί, καθώς και για τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού, τα υδρόμετρα που δεν υπάρχουν, τις καταμετρήσεις που δεν γίνονταν, αλλά και την χαμηλή εισπραξιμότητα μέσα στα χρόνια της κρίσης, του κορονοϊού, κλπ.. Ο κ. Φλώρος τόνισε ότι παρέλαβε από την προηγούμενη Διοίκηση ανισομερή κατανομή στα οικονομικά βάρη, σε ό,τι αφορά τη Μυτιλήνη και τα χωριά, την οποία προσπάθησε να εξορθολογίσει, αλλά οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν μπλακ – άουτ στην Επιχείρηση τον τελευταίο χρόνο. «Μπήκαμε μέσα. Και όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι ΔΕΥΑ. Από 200.000 ευρώ που πληρώναμε το μήνα, φθάσαμε τα 450.000. Μας υποσχέθηκαν επιχορήγηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ούτε 1 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

Από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο

Παίρνοντας το λόγο ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Μαραμπούτης, τόνισε ότι «πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης. Έχουν σταλεί εξώδικα σε 23 ΔΕΥΑ και μάλιστα για πολύ μεγαλύτερα ποσά, της τάξης των 8 και των 12 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά μας είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούμε ξαφνικά να καλύψουμε μια αύξηση 150%», σημείωσε ο ίδιος.

Τις οφειλές του Δήμου Μυτιλήνης απέναντι στη ΔΕΥΑΛ παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, υπογραμμίζοντας ότι οι σημαντικότερες προέρχονται από τα σχολεία, τις εκκλησίες και Ιδρύματα.

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης “Με πυξίδα τον πολίτη”, Εριφύλη Χιωτέλλη, επεσήμανε ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα για να βρεθούν λύσεις πριν φθάσει η ΔΕΥΑΛ σε αδιέξοδο: «Τι έγινε 4 χρόνια; Πού είναι τα λεφτά που μας έταξαν; Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε, πρέπει και να διεκδικούμε».

«Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», υποστήριξε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νίκη Τσιριγώτη, συνδέοντας το χρέος που έχει συσσωρευτεί με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. «Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, αλλά δεν βλέπουμε λύσεις», σημείωσε η ίδια.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img