Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Πότε «πέφτει» η φετινή Black Friday;

Έθιμο προερχόμενο από το εξωτερικό βέβαια, αλλά την ίδια στιγμή και περίοδος μεγάλων (ή καμιά φορά όχι και τόσο μεγάλων) εκπτώσεων και προσφορών για προϊόντα και υπηρεσίες, ιδιαίτερα όσων αφορούν την τεχνολογία, η Black Friday έχει μπει πλέον στην νοοτροπία και του Έλληνα καταναλωτή. Για φέτος η ημέρα των εκπτώσεων έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ήδη όμως αρκετές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν πως θα μπουν στον χορό των προσφορών.

Ουσιαστικά οι εκπτώσεις «τρέχουν» όλες τις ημέρες της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου και οι πρώτες αναφορές στα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα (που λίγο-πολύ παρασύρουν και τα φυσικά) δείχνουν πως θα υπάρχουν μεγάλες προσφορές σε προϊόντα, όπως κινητά, φορητοί υπολογιστές, tablets, τηλεοράσεις, ρούχα, παπούτσια, ρολόγια και έπιπλα. Επίσης εκπτώσεις θα βρούμε στις τιμές των παιχνιδομηχανών (PS4, Nintendo Switch) αλλά και σε οικιακές συσκευές, όπως αφυγραντήρες, κλιματιστικά, ψυγεία και πλυντήρια πιάτων.

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν αποκλείεται να μην κυλήσουν όλα τόσο ομαλά για την φετινή Μαύρη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές αποθήκες μεγάλων καταστημάτων είναι άδειες, ενώ παρατηρείται παγκοσμίως έλλειψη στην παραγωγή chips και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. Παράλληλα, υπάρχει αύξηση τιμών μεταφορικών από κατασκευάστριες εταιρείες, που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές των προϊόντων.

Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το εξωτερικό στην Ελλάδα έχουμε μια όχι και τόσο κανονική Black Friday, με εκπτώσεις που είναι είτε χαμηλές, είτε εφαρμόστηκαν μετά… από προηγούμενη αύξηση, με αποτέλεσμα οι τιμές πρακτικά να μην έχουν πέσει αρκετά. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή στις εκπτωτικές περιόδους γενικότερα, κάτι που κάνει αναγκαία μια καλή έρευνα πριν αγοράσουμε οτιδήποτε.