Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προβέτζας κατά Μπαϊραμίδη – Νικολαΐδη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ενόχλησαν και μάλιστα, όπως φάνηκε την Παρασκευή, αρκετά σοβαρά τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου τόσο με τις θέσεις που έχουν εκφράσει από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και τέθηκαν σε αναστολή ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης και ο ογκολόγος Ηλίας Νικολαΐδης, όσο και με τη συμμετοχή τους και τις ομιλίες τους στην κινητοποίηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Σαπφούς, όπως και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. 

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου, ο Ιατρικός Σύλλογος έδωσε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή με θέμα τους εμβολιασμούς. Επί της ουσίας, όμως, αυτό που φάνηκε είναι ότι η συνέντευξη τροφοδοτήθηκε από τις απόψεις και τη στάση των δύο γιατρών (και την καταγραφή και την ανάδειξη από τα ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου), οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη αποδοχή στην τοπική κοινωνία καθώς έχουν διακριθεί ο καθένας στον τομέα του. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση ότι ο Ιατρικός Σύλλογος δεν απέφυγε να αναφερθεί στα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία του νοσοκομείου η αναστολή στην οποία τέθηκαν τέσσερις γιατροί, εκ των οποίων οι τρεις σε κρίσιμα πόστα, καθώς πρόβλημα υπάρχει και στην Πνευμονολογική Κλινική, η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά την αναστολή σε πνευμονολόγο και ενώ πρόκειται για τομέα πρώτης γραμμής λόγω και του κορονοϊού!

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίες εμφανώς είχαν τροφοδοτηθεί από τα ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου για τους δύο γιατρούς που έχουν διακριθεί στους τομείς τους, καθώς  και για τους ασθενείς που συνεχίζουν να επικοινωνούν μαζί τους και να ζητούν τη γνώμη τους για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν μια και τους παρακολουθούν εδώ και χρόνια, ο κ. Προβέτζας καταλόγισε στους δύο γιατρούς ότι αποπροσανατολίζουν με τις απόψεις τους για τους εμβολιασμούς. «Δεν θέλω να χαρακτηρίσω», είπε ενοχλημένος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, ο οποίος μάλιστα αιτιολογώντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στο νοσοκομείο από τις ελλείψεις γιατρών που τέθηκαν σε αναστολή είπε ότι οφείλονται σε μονήρεις ειδικότητες και γι’ αυτό η έλλειψή τους είναι εντονότερη, όπως είπε, στην επαρχία, ενώ στα αστικά κέντρα που υπάρχουν περισσότεροι γιατροί τέτοιων ειδικοτήτων οι ελλείψεις αυτές περνούν απαρατήρητες

Ο κ. Προβέτζας αφού εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση δεν περισσεύει κανένας από τους γιατρούς και όλοι έχουν την προσφορά τους στο νοσοκομείο, υπογράμμισε ότι το Βοστάνειο δεν θα σταματήσει να λειτουργεί για δύο γιατρούς, λέγοντας μάλιστα ότι λειτουργεί από το 1935 και δεν στηρίζεται μόνο στους δύο συγκεκριμένους συναδέλφους του.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Ανιτσάκης και τα μέλη της διοίκησης Νάσος Γαλλής και Παναγιώτης Θεοδοσίου

Από τις τοποθετήσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή του κ. Γαλλή, καθώς το μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στις ελλείψεις και την προβληματική οργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά τις αναστολές του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η επιστημονική ενημέρωση. «Η κυβέρνηση έπρεπε εδώ και ενάμιση χρόνο να έχει ενημερώσει τους απλούς πολίτες και τους επιστήμονες μιας περιοχής και όταν αντί για την επιστημονική ενημέρωση προηγούνται οι αναστολές, τότε κάτι δεν πάει καλά», είπε ο γιατρός, ο οποίος αναφερόμενος στους συναδέλφους του κυρίους Μπαϊραμίδη και Νικολαΐδη υπεραμύνθηκε της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων: «Πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος για να φτάσουμε στον καθολικό εμβολιασμό. Δυστυχώς συνάδελφοί μας έχουν κάποιες άλλες απόψεις και οι απόψεις τους εκφέρονται χωρίς να στοιχειοθετούνται επιστημονικά, αλλά διασπείρουν την αμφιβολία και η αμφιβολία μπορεί να είναι στα πλαίσια της επιστήμης, αλλά μόνο όταν γίνεται  γόνιμη επιστημονική συζήτηση και όχι αμφιβολία φιλοσοφική. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία που είναι καθολικά υπέρ του εμβολιασμού. Το να γίνεται λοιπόν μία τέτοια συζήτηση με συναδέλφους είναι μία υγιή κατάσταση στην επιστημονική  κοινότητα, δεν έχουμε όμως απέναντί μας επιστημονικά κριτήρια, αλλά έχουμε μία διασπορά αμφιβολίας και η ζημιά που γίνεται στον κόσμο είναι πολύ μεγάλη, ανεξάρτητα αν οι αρνητές του εμβολιασμού μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού».

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του Χαράλαμπου Ανιτσάκη και του Παναγιώτη Θεοδοσίου, που ο καθένας από τη δική του θέση έδωσε επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα για τα εκατομμύρια των εμβολιασμών και τη θωράκιση των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων ατόμων, εξηγώντας ότι στο σύνολό τους όσοι νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό και στη χώρα μας, περίπου στο 10% των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. 

Επίσης έγιναν αναφορές σε διάφορα στοιχεία που παρουσιάζονται κατά των εμβολίων και για τα οποία τονίστηκε ότι δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, ενώ επισημάνθηκε τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς επίσης και ο καθοριστικός τους ρόλος στη θωράκιση των πολιτών έναντι των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός και να ακολουθούν τους ασθενείς για μία ζωή. Παράλληλα έγινε αναφορά στις παρενέργειες, όπως ο πυρετός για λίγες ώρες ή λίγες ημέρες και αυτός όχι σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ για τις πιο σοβαρές παρενέργειες, που είναι οι θρομβώσεις, επισημάνθηκε ότι αυτές έχουν καταγραφεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των εμβολιασμένων τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες.

Αυτό που τονίστηκε από τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου είναι τα οφέλη του εμβολιασμού μπροστά στις συνέπειες που μπορούν να υποστούν όσοι πολίτες δεν έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο και γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο αντιπρόεδρος και τα δύο μέλη της διοίκησης κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν ανεπιφύλακτα, κλείνοντας τα αυτιά τους σε κάθε αντίθετη άποψη αν δεν προέρχεται μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση. Κι αυτό, καθώς όπως σημείωσαν η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας και θα πρέπει ο χειμώνας να βρει την Ελλάδα με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας που θα ξαναδώσει στους πολίτες την ελευθερία τους και θα απαλλάξει τη χώρα μας από αυτήν την περιπέτεια. 

«Αν και έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις και ενημερώσεις για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια και τα οφέλη του εμβολιασμού από πολλές πλευρές, εντούτοις τα ποσοστά του παραμένουν χαμηλά. Είμαστε εδώ για μία ακόμη προσπάθεια για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια και για την ασφάλεια των οικογενειών τους», είπε ο κ. Προβέτζας. Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, γύρω στο 90% και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτά τα στοιχεία. Διαφωνούμε με τις θέσεις των αρνητών των εμβολιασμών και είμαστε υπέρ της υποχρεωτικότητας», είπε ο κ. Προβέτζας επισημαίνοντας ότι μπορεί η πειθώ να έχει μεγαλύτερη αξία από την υποχρεωτικότητα, όταν όμως αυτό δεν επιτυγχάνεται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα.

 

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Την ξεκάθαρη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό εξέφρασε, με δήλωσή του στα Νέα της Λέσβου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως επιστημονικός φορέας χαρακτηρίζει σημαντικό και σωτήριο αυτό το μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Τέλος, ο ίδιος απαντώντας σε ερώτησή μας για την διαφορετική θέση που εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία που τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας, υπογράμμισε με νόημα ότι «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι επιστημονικός φορέας και όχι συνδικαλιστικό όργανο».

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img