Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

“Τσουχτερό” το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Τσουχτερές οι τιμές για τα αγαθά που θα γεμίσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ο καθένας με μια βόλτα στα καταστήματα τροφίμων, αλλά το πιστοποιεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο η αρμόδια Υπηρεσία Εμπορίου της Περιφέρειας με την τιμοληψία που έκανε σε συγκεκριμένα είδη, τα οποία παρακολουθεί σταθερά κάθε χρόνο αυτές τις μέρες.  

Αυτό που προκύπτει από την τιμοληψία της Υπηρεσίας Εμπορίου είναι ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι έχουμε νέα αύξηση στις τιμές των κρεατικών, καθώς για παράδειγμα στο βόειο, σύμφωνα με τις μέσες τιμές, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 0,89 ευρώ στο κιλό. Και αυτό ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε τσουχτερή αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας αλλά και στα χοιρινά. Φαίνεται όμως ότι η κούρσα συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν μειωθεί δραστικά από πέρυσι το Δεκέμβριο μέχρι φέτος.  

Το ίδιο και αδικαιολόγητα αυξημένες καταγράφονται και οι τιμές στα αμνοερίφια που διατίθενται στην τοπική αγορά, όπου έχουμε για το μεν κατσικάκι με τις μέσες τιμές άνοδο στο κιλό κατά 1,79 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο αρνάκι 1,43€ στο κιλό αύξηση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2022. Σημειώστε ότι η μέση τιμή για το κατσικάκι διαμορφώνεται στα 12,07€ το κιλό, ενώ για το αρνάκι στα 11,74 ευρώ το κιλό και αυτές οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες για την εποχή καθώς τα Χριστούγεννα ο οβελίας δεν έχει την πασχαλινή ζήτηση. 

Επιπλέον οι τιμές στα αμνοερίφια εμφανίζονται φέτος το Δεκέμβριο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχει αποκλιμακωθεί το κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, όπως και στην ενέργεια συγκριτικά.

Μικρές αυξήσεις καταγράφει η Υπηρεσία Εμπορίου με τις μέσες τιμές στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, ενώ βλέπουμε και μειώσεις σε άλλα προϊόντα, όπως είναι οι δίπλες.

Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές και στα οπωροκηπευτικά, όπου για παράδειγμα για να αγοράσει ο καταναλωτής ένα μαρούλι θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 1 ευρώ, όπως και το λάχανο στο κιλό, ενώ πέρυσι οι τιμές τους ήταν κάτω του ευρώ! 

Η τιμοληψία της Υπηρεσίας Εμπορίου γίνεται από συγκεκριμένες επιχειρήσεις και σούπερ-μάρκετ και παραδοσιακές επιχειρήσεις του τόπου μας και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αισθητή απόκλιση μεταξύ των κατώτατων και των ανώτατων τιμών. Για παράδειγμα οι κατώτατες τιμές στα μελομακάρονα αφορούν τυποποιημένα προϊόντα εργοστασίων που διατίθενται στα σούπερ-μάρκετ, ενώ οι ανώτατες αφορούν τα φρέσκα προϊόντα που διαθέτουν τα ζαχαροπλαστεία του τόπου μας και αυτό αντίστοιχα ισχύει και σε άλλα προϊόντα.

Τα παράδοξα

Υπάρχουν ωστόσο και τα παράδοξα στις τιμοληψίες τα οποία κάθε χρόνο Χριστούγεννα και Πάσχα επισημαίνουν μέσα από το ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου, καθώς σε συγκεκριμένα προϊόντα η καταγραφή των τιμών λες και γίνεται σε… άλλο πλανήτη (ή από το γραφείο!) καθώς αλλιώς δεν μπορεί π.χ. να εξηγηθεί πώς η Υπηρεσία Εμπορίου καταγράφει την ανώτατη τιμή στις πατάτες το κιλό προς 2,42 ευρώ! Ποια επιχείρηση μπορεί να διαθέτει σε τέτοιες τιμές το συγκεκριμένο προϊόν και να μην έχουν «πέσει πάνω της» όλες οι υπηρεσίες του κράτους για αισχροκέρδεια;

Πόσα θα πληρώσουμε

Σε κάθε περίπτωση τα Νέα της Λέσβου έκαναν τη σύγκριση των τιμών του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το περσινό, τοποθετώντας σε ένα καλάθι ενδεικτικά από 1 κιλό στα προϊόντα: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κατσικάκι, χοιρινό εγχώριο, βόειο εγχώριο, λουκάνικο χωριάτικο, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα, πατάτες, ντομάτες, λεμόνια, σέλινο, λάχανο, μαρούλι, πορτοκάλια, μήλα και μανταρίνια. Για να προμηθευτεί μια οικογένεια 1 κιλό από κάθε προϊόν που προαναφέραμε, πέρυσι αυτή την περίοδο θα πλήρωνε συνολικά 114,24 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 123,14 ευρώ για τα ίδια προϊόντα με τις μέσες πάντα τιμές, τις οποίες συγκρίνουμε, ήτοι περίπου 8% ποσοστιαία αύξηση.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img