Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Βαθιά το χέρι στην τσέπη” βάζουν οι γονείς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σύγχυση, αλλά και προβληματισμό έχουν προκαλέσει σε πάρα πολλούς γονείς το ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύουν ακριβώς για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Ζήτημα, που έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το αν και σε ποιες περιπτώσεις τα παιδιά τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε self ή rapid test για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες εκτός σχολείου και φυσικά, σε ποιο βαθμό αυτό θα τους αναγκάζει να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Όλα αυτά τη στιγμή που για τα σχολεία με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα αρκούν τα δύο self test την εβδομάδα, τα οποία δίνονται δωρεάν…

 

Τι ισχύει

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, ο γενικός κανόνας λέει πως ό,τι ισχύει για τα σχολεία, ισχύει και για τις περισσότερες δραστηριότητες εκτός αυτού. Πιο συγκεκριμένα, για την παρακολούθηση μαθημάτων σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ή ξένων γλωσσών και σχολές χορού, αλλά και για κάποιες αθλητικές δραστηριότητες τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικά αποτελέσματα self test δύο φορές την εβδομάδα, με εξαίρεση εκείνα που προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τις ηλικίες άνω των 12 ετών) ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου. Επομένως, ένα αντίγραφο της δήλωσης του αποτελέσματος για το σχολείο θα είναι αρκετό. 

Διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν όμως σε δραστηριότητες, που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως για παράδειγμα σε σχολές πολεμικών τεχνών. Σε αυτές προς το παρόν είναι απαραίτητα δύο self-test την εβδομάδα για τα παιδιά έως και 11 ετών, ένα rapid και ένα self test την εβδομάδα για τα παιδιά από 12 έως και 15 ετών και δύο rapid tests την εβδομάδα για τα παιδιά άνω των 16 ετών, και πάλι με εξαίρεση εκείνα που προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου. 

Με λίγα λόγια, η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι γονείς που ενδιαφέρονται να στείλουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες εκτός σχολείου, είναι να απευθυνθούν στους υπευθύνους των συγκεκριμένων χώρων, για να τους ενημερώσουν για το τι ακριβώς ισχύει. Με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, ωστόσο, να εκτιμούν πως ενδεχομένως τα υγειονομικά πρωτόκολλα να ανανεώνονται ή μη σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

 

Ακριβό σπορ

Πέρα από το γεγονός, ότι οι γονείς θα πρέπει “να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά” του πού ακριβώς υπάγεται η δραστηριότητα στην οποία συμμετέχει το παιδί τους και ποια πρωτόκολλα ισχύουν αντίστοιχα, σημαντικό είναι το πρόβλημα που προκύπτει από το κόστος των rapid tests, το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν από την τσέπη τους. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά, και με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν προβλέπεται κάποιου είδους επιδότηση για την προμήθειά τους. «Προς το παρόν δίνουμε δωρεάν 2 self test την εβδομάδα για μαθητές και αυτό από τις 13 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει κάποια επιδότηση των rapid test, που να συνδέεται με την υποχρεωτικότητά τους, για παράδειγμα και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρώνουν εκείνοι το κόστος», σημειώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Βαλτάς.

«Οι επιλογές, που έχω είναι τρεις: Είτε στέκομαι με το παιδί μου στην ουρά για να κάνει δωρεάν rapid test από αυτά που κάνει ο ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε επιβαρύνομαι το επιπλέον κόστος συμμετοχής του παιδιού στις δραστηριότητες, είτε το σταματώ από τις δραστηριότητες αυτές», μας αναφέρει χαρακτηριστικά μητέρα που βλέπει τον προϋπολογισμό της οικογένειάς της να αυξάνεται σημαντικά. Και αυτό καθώς (για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ζητήματος) για μια δραστηριότητα πολεμικών τεχνών με μηνιαίο κόστος 40 ευρώ, το κόστος εκτοξεύεται στα 80 ευρώ για τα παιδιά 12 – 16 ετών και στα 120 ευρώ για τα άνω των 16. Ποσά, που η μέση οικογένεια προφανώς δεν μπορεί να καλύψει.

Αν κάτι προκύπτει από όλο αυτό είναι σαφέστατα ένα περιβάλλον που κρατά τα παιδιά μακριά από ένα σημαντικό εύρος δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα πλήττει και όσους επαγγελματίες ασχολούνται με αυτές. Και αυτό, χωρίς να συζητάμε καν το πόσο παράλογη μπορεί να είναι η εφαρμογή διαφορετικού τύπου πρωτοκόλλων, ιδιαίτερα στα σχολεία, όπου παρά το γεγονός ότι σημειώνεται μεγαλύτερος συνωστισμός και υπό προβληματικές συνθήκες κάποιες φορές (π.χ. μαθήματα στα λυόμενα), τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι λιγότερο αυστηρά. Θα είχε, δηλαδή, περισσότερο λογική η εφαρμογή (δωρεάν φυσικά) rapid test και στα σχολεία, αντί να περιορίζονται στα self με κίνδυνο το «να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά πάση θυσία» να εξελιχθεί σε ένα επιδημιολογικό μπούμερανγκ.

 

spot_img

More articles