Σε Ανώνυμη Εταιρεία οι ιαματικές πηγές

Spread the love


  • Το Υπουργείο Τουρισμού κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για την σύσταση Εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», που θα αναλάβει την αναγνώριση, αξιοποίηση και διαχείρισή τους

Δεν το βάζει κάτω η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών και επαναφέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.). Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα του Υπουργείου να μεταφέρει σε χέρια Α.Ε. τον φυσικό αυτό πλούτο πολλών περιοχών της χώρας, ανάμεσά τους και της Λέσβου, αφού η πρώτη προσπάθεια στις αρχές της χρονιάς συνάντησε την σθεναρή αντίδραση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών και των Δημάρχων, με συνέπεια να ανακληθεί. Τις τελευταίες μέρες όμως, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί προς ψήφιση.

Σύμφωνα με το μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου και Δημοτικό Σύμβουλο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Ζαφειρίου, έχουν γίνει ορισμένες διορθωτικές κινήσεις επί του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί η συνολική πρόταση για να υπάρξουν ανακοινώσεις. «Παρακολουθούμε αυτό το ζήτημα γιατί είναι σημαντικό και αφορά σε μεγάλο βαθμό και το νησί μας, αλλά για την ώρα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι προθέσεις του Υπουργείου. Ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από το Υπουργείο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξελίξεις», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Ζαφειρίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι «σχετικά με τις ιαματικές πηγές, υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με την ευεξία, τον υγιεινό τρόπο ζωής και το wellness. Συγκεκριμένα κέντρα στα οποία μπορεί να προσέλθει ένας ταξιδιώτης ή πολίτης, να μπορέσει να κάνει συγκεκριμένες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, τα οποία αποφέρουν τεράστιο εισόδημα στη βόρεια Ευρώπη, ειδικά στην Γερμανία και στην Αυστρία», ενώ παράλληλα τόνισε: «Δεν παίρνουμε τις ιαματικές πηγές από τους Δήμους. Οι Δήμοι πρέπει να μπορέσουν να τις αναπτύξουν, αλλιώς, πάλι με μετοχολόγιο το οποίο ανήκει 100% στο ελληνικό Κράτος και στους Δήμους, να περάσουν τις ιαματικές πηγές σε αυτή την Ανώνυμη Εταιρεία. Η Εταιρεία έγινε έπειτα από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και συμφώνησαν όλοι οι Δήμοι προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν. Το ζητούν και πάρα πολλοί εγχώριοι και εξωχώριοι επενδυτές που θα ήθελαν να επιστρέψουν τις επενδύσεις τους στην τοπική κοινωνία. Το σχέδιο εντάσσεται σε μία οριζόντια στρατηγική ανάπτυξης για να έρθει να επικαθίσει πάνω σε αυτό, όπως έχει προβλέψει η ελληνική Κυβέρνηση, το Ταμείο Ανάκαμψης, με 320 εκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν σε μαρίνες, λιμάνια, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, πρόσβαση των ΑμεΑ σε παραλίες και κέντρα, ψηφιοποίηση των βασικών δομών του τουρισμού, όπως του ΕΟΤ».

Ο Β. Κικίλιας ανέφερε ακόμη ότι οι ιαματικές πηγές διέπονται αυτή τη στιγμή από πολλαπλά κατακερματισμένα καθεστώτα ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης. Ο ιδρυόμενος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση, αξιοποίηση και διαχείρισή τους. Κεντρική επιδίωξη του Υπουργείου Τουρισμού είναι η ανάπτυξη του ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στη χώρα, που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, θα ενισχύσει την αειφορική διαχείριση των ιαματικών πηγών, θα συμβάλλει στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο Α.Ε.Π. και την εξωστρέφεια της χώρας. Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη ολιστικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και η υποστήριξη της επίτευξης των στόχων της περιφερειακής ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την επίλυση ποικίλων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων, τα τουριστικά επαγγέλματα, τουριστικές εγκαταστάσεις, την τουριστική προβολή της χώρας, οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, αλλά και θέματα επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας τουριστών/επισκεπτών σε σειρά επιχειρήσεων και πρόνοια για έκδοση και απονομή σχετικού σήματος.

Ακόμη, προβλέπεται η ίδρυση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας. «Το εν λόγω νομοσχέδιο  έχει καθαρά αναπτυξιακό πρόσημο και έχει ως στόχο να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος. Δύο βασικές καινοτομίες του εδράζονται στην θεσμοθέτηση ευέλικτων εργαλείων και στην σύνθεση δυνάμεων, μέσα από τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και την οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας (Ιαματικές Πηγές), που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, θα διασφαλίσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και τέλος θα επιλύσουν χρόνια ζητήματα», τόνισε ο Υπουργός.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση