Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις 3 Μαρτίου η απόφαση για τη Συνεταιριστική

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στις 2 Μαρτίου θα επανέλθει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και μέχρι και την επόμενη μέρα 3 Μαρτίου θα έχουμε και την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση των θαλασσοδανείων – κάλυψη επιταγών χωρίς αντίκρισμα. Όλα αυτά για λογαριασμό Λέσβιου επιχειρηματία της διασποράς, ο οποίος “ρούφηξε” από την τράπεζα το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ με απίστευτη, κινηματογραφική κυριολεκτικά άνεση, χωρίς δεσμεύσεις των περιουσιακών του στοιχείων, με συνέπεια η Τράπεζα να γονατίσει τότε το 2004, «τρώγοντας» το πρώτο δυνατό χαστούκι, οπότε και τέθηκε υπό την Επιτροπεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από το σύνολο των 12 αρχικά κατηγορουμένων οι δύο έχουν φύγει από τη ζωή και οι άλλοι τρεις αθωώθηκαν στην πρώτη δίκη, ενώ 7 είναι τώρα που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον δανειολήπτη και τον “μοιραίο” διευθυντή της Τράπεζας. Οι άλλοι πέντε είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς τον πρόεδρο, ο οποίος δεν οδηγήθηκε σε δίκη καθώς απεβίωσε.

Μεταξύ των 5 κατηγορουμένων βρίσκονται και μέλη της διοίκησης που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο για την αποκάλυψη της υπόθεσης ώστε να επέμβει τότε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς φαίνεται πως κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματικά δεν γνώριζαν τα όσα συνέβαιναν και όταν ανακάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης έπαιρνε λεφτά, όποτε ήθελε, σαν να ήταν δικό του το ίδρυμα, έτρεξαν κατευθείαν στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας τη συνδρομή της. Στη συνέχεια έπαιξαν και πρωταγωνιστικό ρόλο στο να φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη οδηγώντας τον τότε πρόεδρο να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά, οπότε αυτό ουσιαστικά ήταν που έφερε τους μηνυτές στη θέση των κατηγορουμένων. 

Φυσικά υπήρξαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν ήταν τόσο «ζεστά» στην δημοσιοποίηση της υπόθεσης, βλέποντας ότι μία εσωτερική διαχείριση ίσως είχε καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό καθώς πράγματι όταν «έσκασε» το σκάνδαλο κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των μεριδιούχων και αυτό η Τράπεζα παρά τις προσπάθειες που έκανε με την πάροδο των επόμενων 5 – 6 ετών δεν κατάφερε ποτέ να το ξεπεράσει.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ποινές που έχουν επιβληθεί πρωτόδικα είναι δύο έως πέντε χρόνια φυλάκισης με τα πέντε χρόνια να έχουν πέσει στον δανειολήπτη και στον διευθυντή.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες εξετάστηκαν ο Επίτροπος της επίμαχης περιόδου, Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης και ο Εκκαθαριστής Παναγιώτης Τριανταφύλλου, ενώ με συνοπτικές διαδικασίες έγιναν και οι απολογίες των κατηγορουμένων και κατέθεσαν ελάχιστοι μάρτυρες υπεράσπισης, καθώς οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων απέφυγαν τις εκ νέου καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισής τους σε μία προσπάθεια να συμβάλουν ώστε να  φτάσει το δικαστήριο το συντομότερο δυνατό σε απόφαση.

Με την επάνοδο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την Πέμπτη 2 Μαρτίου αναμένεται η πρόταση της εισαγγελικής πλευράς, ενώ ακολουθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για την απόφαση, ώστε μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση να έχει κλείσει οριστικά για το πρώτο και μεγάλο αυτό δικαστήριο που αφορά τη  σοβαρότερη υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, τις συνέπειες της οποίας το Ίδρυμα δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει. Μάλιστα στις μέρες μας, καθώς ο δανειολήπτης δεν έχει πληρώσει τα δάνειά του το ποσό που διεκδικεί η Τράπεζα με τους τόκους ίσως φτάνει και τα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να τα εισπράξει καθώς δεν υπάρχουν διασφαλίσεις.

Μετά από αυτό το Εφετείο αναμένεται η εκδίκαση και της δεύτερης υπόθεσης των θαλασσοδανείων σε ντόπιο επιχειρηματία από το χώρο του τροφίμου, οπότε και με αυτή την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου θα πέσει η αυλαία οριστικά για τη Συνεταιριστική Τράπεζα και η μόνη συνέχεια θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και ανακοινωθεί το ύψος των ζημιών, καθώς και το ποιοι θα τις πληρώσουν!

spot_img

More articles