Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σύντομες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την ψυχική υγεία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Της Δέσποινας Καδίτη*

Αλλάζει ο άνθρωπος; 

Ναι, αλλάζει! Καταρχήν όλοι αλλάζουμε λόγω της ανάπτυξης καθώς περνούν τα χρόνια και περνάμε από τα διάφορα ηλικιακά στάδια. Διαφορετικές ανάγκες, εμπειρίες και γνώσεις στον καθένα, καθώς φυσικά και το σώμα μας αλλάζει. Δεύτερον, αλλάζουμε μέσω πολύ δυνατών εμπειριών ζωής. Είτε ευχάριστων, είτε δυσάρεστων (π.χ. μια σημαντική επιτυχία ή ένας τραυματικός θάνατος κάποιου αγαπημένου μας). Τρίτον, αλλάζουμε όταν συνειδητά το θέλουμε και το προσπαθούμε (π.χ.  αυτοβελτίωση ή/ και μέσω της ψυχοθεραπείας). Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό.

Γιατί παθαίνουμε ψυχολογικά προβλήματα;

Παίζει έναν ρόλο και η κληρονομικότητα. Κάποιοι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε ορισμένες ψυχικές ασθένειες από ό,τι άλλοι. Συνήθως όμως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ένα ψυχολογικό πρόβλημα έχουν στο ιστορικό τους κάποια σημαντική δυσλειτουργία στην οικογένεια, κάποιο τραυματικό γεγονός που δεν θεραπεύτηκε ποτέ και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, την αδυναμία βίωσης ή/και εκτόνωσης ορισμένων συναισθημάτων (π.χ, θυμός, λύπη). Ακόμη, έντονο, ανεπίλυτο και χρόνιο άγχος συχνά υπάρχει πριν ένα ψυχολογικό πρόβλημα εμφανιστεί. 

Πώς ξεπερνάμε ένα ψυχολογικό πρόβλημα;

Το πώς και το σε πόσο καιρό θα μπορέσει κάποιος να το ξεπεράσει είναι δύσκολο να το πει κανείς γιατί εξαρτάται από το ίδιο το πρόβλημα, τον άνθρωπο που το βιώνει, το κατά πόσο βοηθητικό ή όχι είναι το περιβάλλον του (άνθρωποι γύρω του-συνθήκες ζωής). Επίσης, κάποιο ρόλο σε αυτό παίζουν η βοήθεια που ίσως πάρει από έναν ειδικό ψυχικής υγείας,  καθώς και η πάροδος του χρόνου.

Πώς ο ψυχοθεραπευτής βοηθά σε αυτό;

Πολύ συνοπτικά μέσω των παρακάτω τεσσάρων τρόπων:

  • Σε βοηθά να καταλάβεις τον εαυτό σου. Τι νιώθω- πώς σκέφτομαι- πώς συμπεριφέρομαι και γιατί.
  • Σε βοηθά να νιώσεις και να εκτονώσεις συναισθήματα. Συχνά υπάρχουν στη ζωή μας γεγονότα ή πρόσωπα τα οποία μας ήταν/ είναι πολύ σημαντικά. Θα έλεγε κανείς πως μας έχουν «σημαδέψει». Συμβαίνει όμως πολλές φορές να μην έχουμε εκφράσει, είτε άμεσα, ή ούτε καν στον ίδιο μας τον εαυτό τα έντονα συναισθήματα που μας προκάλεσαν. Σε βάθος χρόνου αυτά τα συναισθήματα (κυρίως δυσάρεστα) βρίσκουν άλλους τρόπους εκτόνωσης, όπως για παράδειγμα μέσα από ψυχοσωματικά συμπτώματα. 
  • Σε βοηθά ν’ αλλάξεις το περιβάλλον σου, εφόσον και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.  Να θυμάστε, κάθε ψυχολογικό πρόβλημα είναι σαν ένα μεγάλο κόκκινο λαμπάκι που σου λέει: Πρόσεχε!! Ή θα αλλάξεις τη ζωή ή τον τρόπο που την βλέπεις-την ζεις. Τις περισσότερες φορές, χρειάζονται και τα δύο•  δηλαδή και εξωτερικές και εσωτερικές αλλαγές. 
*Η Δέσποινα Καδίτη

Η Δέσποινα Καδίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε το 2016 με κατεύθυνση την Σχολική-Αναπτυξιακή ψυχολογία. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση σε δομή φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο-Το σπίτι της Άρσις. Στη συνέχεια, ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία ενηλίκων στο Utrecht University από όπου πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Πραγματοποίησε την δεύτερη πρακτική της άσκηση σε κέντρο μελέτης της άνοιας, όπου ασχολήθηκε με την πρόληψη και αντιμετώπιση του Alzheimer (Eindhoven, Ολλανδία).

Συνέγραψε ερευνητική πτυχιακή εργασία σχετικά με τους παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας σε πρόσφυγες πολέμου. Συμμετείχε σε αρκετά σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα με ποικιλία θεματικών, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, τα ψυχοσωματικά προβλήματα, η ενδυνάμωση γυναικών θυμάτων σωματικής και ψυχολογικής βίας, η πρόληψη και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.ά.. 

Εργάστηκε ως ψυχολόγος με άτομα τρίτης ηλικίας στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, ενώ παράλληλα έκανε ομαδικές συνεδρίες σε ηλικιωμένες κυρίες του δήμου Σιντικής με κύριο θέμα το πένθος και την απώλεια αγαπημένων προσώπων•  θέμα το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της μεταπτυχιακής της ερευνητικής εργασίας. 

Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και εφήβων παρέχοντας διαδικτυακές συνεδρίες. Ακόμη, εργάζεται ως ψυχολόγος εφήβων στην Ηλιαχτίδα ΑΜΚΕ στην Μυτιλήνη, όπου και κατοικεί.  

Είναι μέλος της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Ενημερωθείτε από την ίδια επικοινωνώντας μαζί της στο τηλέφωνο 6939381351 ή με ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο στο email [email protected]

 

 

spot_img

More articles

spot_img