Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα δύο κρίσιμα σημάδια οξείας ηπατίτιδας για να μην χάσουν χρόνο οι γονείς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Συναγερμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μπροστά στη νέα υγειονομική φουρτούνα για τον πλανήτη μας με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Περιπτώσεις έχουν καταγραφεί τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ανακοίνωσή του επεσήμανε πως «παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά».

Δεν υπήρξε καμία συσχέτιση με ταξίδια, ενώ έγινε γνωστό πως η νόσος «χτυπά» κυρίως παιδιά 2-5 ετών.

Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως εμετοί, που προηγήθηκαν του ίκτερου, όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε στις 5 Απριλίου για αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει την αιτία. 

Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν κρούσματα σε  Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Πλην του κορονοϊού, δεν βρέθηκε καμία σύνδεση με το εμβόλιο κατά της Covid, αλλά ούτε και κάποιο άλλο, κοινό, σημείο μεταξύ των ασθενών. 

Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα.

 

Τι να προσέχουν οι γονείς

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υφυπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν στα παιδιά τους, ιδιαίτερα το πρωί μετά το ξύπνημα, αν παρουσιάζουν ίκτερο και μπορούν να δουν μακροσκοπικά κάποια σημάδια όταν το άσπρο τμήμα των ματιών αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Μάλιστα η κ. Γκάγκα τόνισε ότι ακόμα πιο πρώιμο στάδιο για να προσέχουν οι γονείς είναι κατά την ούρηση των παιδιών τους το πρωί, το χρώμα των ούρων αν είναι σκούρο, όπως το κονιάκ, θα πρέπει να τους ενεργοποιήσει ώστε να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και να προχωρήσουν σε βιοχημικές εξετάσεις.

Επίσης συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που επιμένουν μπορούν να συνδεθούν με οξεία ηπατίτιδα, ενώ τα μέτρα πρόληψης για τη μετάδοση είναι ακριβώς αυτά που εφαρμόζονται στον κορονοϊό στην ατομική υγιεινή, δηλαδή το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Την ίδια ώρα και η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα με οδηγίες που έχουν δοθεί από την διοίκηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όπως τόνισε στα Νέα της Λέσβου ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, «το Βοστάνειο είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να ελέγξει κάθε ύποπτο κρούσμα και προς τούτο οι γιατροί μας έχουν λάβει όλες τις οδηγίες και παρακολουθούν το κάθε περιστατικό σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας αν η αεροδιακομιδή του 55χρονου ασθενούς που έγινε σε σοβαρή κατάσταση στην Αθήνα από επιπλοκές που του προκάλεσε ηπατίτιδα, όπως έγραψαν χθες τα Νέα της Λέσβου, αποφασίστηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου στο κλίμα της γενικότερης ανησυχίας που υπάρχει, ο κ. Καμπούρης ήταν κατηγορηματικός αποσυνδέοντας το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς όπως είπε η επιφυλακή που υπάρχει στα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει να κάνει με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και όχι σε ενήλικους.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε  επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και 6 παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς,  υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

Έως 5 περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, 3 επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και 4 περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα 3 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για 9 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους  ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά».

 

spot_img

More articles