Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Τρέχουν” οι διαγωνισμοί για φράγμα Τσικνιά – Κ.Υ. Μανταμάδου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Η παράταση των προθεσμιών κατάθεσης προσφορών για δύο σημαντικά έργα στο νησί μας ανακοινώθηκε χθες και αφορά στην κατασκευή του φράγματος Τσικνιά και στην δημιουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου. Για το μεν πρώτο έργο, όπως αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών, ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός έως τις 26 Ιανουαρίου, ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι οι προσφορές για το Κ.Υ. Μανταμάδου θα κατατίθενται έως τις 23 του μήνα. Ο λόγος που δόθηκαν οι παρατάσεις είναι επειδή οι διαγωνισμοί ανάθεσης των δύο συγκεκριμένων έργων βγήκαν στον αέρα μέσα στις γιορτές και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν εκτελεστεί ποτέ στη Λέσβο και η ιστορία του ξεκίνησε από το 2007 όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης στο νησί μας. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών, το κύριο φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000m3/ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, από το φράγμα Τσικνιά. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια αφορούν και στα συμπληρωματικά έργα του φράγματος για την μέση ημερήσια παροχή 40.000 κυβικών μέτρων νερού. 

Ο αγωγός μεταφοράς του νερού από τον Τσικνιά στην Μυτιλήνη υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 41,7 χλμ., ενώ προς την Καλλονή 3,7 χλμ. και την Αγία Παρασκευή 8,5 χλμ.. Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού θα μεταφέρεται με αγωγούς σύνδεσης από το φράγμα στην Μυτιλήνη, ενώ υπολογίζεται ότι θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου και η υδροδότηση της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, σε δεύτερη φάση, έχει μελετηθεί η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών στον Πολιχνίτο και την Γέρα.

Και το Κ.Υ. Μανταμάδου

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου που θα λειτουργήσει στο παλιό σχολείο που κάηκε πριν πολλά χρόνια, στην διακήρυξη αναφέρεται ότι ως περιοχή ευθύνης του Κέντρου έχουν οριστεί 20 χωριά της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού, από την Άργενο και τον Λεπέτυμνο, μέχρι την Συκαμιά και την Αγία Παρασκευή, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την έγκριση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει με 42 υπαλλήλους. Οι εννιά από αυτούς θα είναι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η στελέχωσή του με τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής, έναν παιδίατρο, έναν παθολόγο, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινοδιαγνώστη, έναν οδοντίατρο, καθώς επίσης και μία θέση ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τέσσερις θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής, μία θέση ΤΕ Μαιευτικής, μία θέση ΤΕ επισκέπτη υγείας, μία θέση ΤΕ φυσικοθεραπείας,  δύο θέσεις ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, δύο θέσεις ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, μία θέση ΤΕ Πληροφορικής, μία θέση ΤΕ επόπτη δημόσιας υγείας, μία θέση ΔΕ διοικητικού γραμματέα, τέσσερις θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών, μία θέση ΔΕ τεχνικού, έξι θέσεις ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων, τρεις θέσεις ΥΕ επιμελητών και τέσσερις θέσεις ΥΕ προσωπικού καθαριότητας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles