Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βao bun Vs σουβλάκι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Πριν από μερικά χρόνια την εποχή της άνεσης και του ταξιδιού, ένα από τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής μου ήταν εκείνο στο μακρινό Βιετνάμ.
Μια θαυμάσια εμπειρία από πολλές απόψεις… και γαστρονομική.
Η χώρα αυτή, λοιπόν, διαθέτει από τις πιο αέρινες και κομψές κουζίνες του πλανήτη στην απλή καθημερινότητά της με ντόπια ολόφρεσκα προϊόντα, που η ανάμειξή της με τη γαλλική φινέτσα την κάνει πολύ ιδιαίτερη. Υπήρξε γαλλική αποικία.
Εκεί λοιπόν που σερβίρουν την περίφημη ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ σούπα pho που την τρώνε σχεδόν κάθε μέρα απαραιτήτως, κάπου σε μια παράγκα με πλαστικά σκαμνάκια στο κέντρο της άλλοτε ΣΑΪΓΚΟΝ  και νυν Χο Τσι Μιν σου δίνουν μαζί μια συγκλονιστική γαλλική μπαγκέτα! Έτσι οι Γάλλοι – αν και σκληροί αποικιοκράτες – άφησαν τουλάχιστον κι ένα τέτοιο γαστρονομικό αποτύπωμα.
Όσο για τους Αμερικάνους θεωρητικά εκτός από βόμβες, νεκρούς και ταινίες δεν νομίζω πως άφησαν κάτι άλλο!
Εδώ πρωτοσυνάντησα τα ΒΑΟ BUNS.
Αν είσαι κι εσύ “ψαγμένος” στο χώρο της γαστρονομίας είμαι σίγουρη πως μάλλον θα έχεις προσέξει πως τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα υπάρχει μια σαφής τάση προς τις εθνικές κουζίνες και κυρίως της Άπω Ανατολής με πρωταγωνιστή την γιαπωνέζικη, αλλά δεν πάει πίσω η ινδική, με εξαιρετικούς μάλιστα εκπροσώπους και δειλά-δειλά κάποια εστιατόρια μέτριας επιτυχίας με βιετναμέζικη και ταϊλανδέζικη κουζίνα. Η Αθήνα είναι πια μια πολυ-πολιτισμική πόλη και στο χώρο του φαγητού.
Πριν κάποια χρόνια θυμάμαι πως ακόμα και στη Μυτιλήνη εμφανίστηκε ένα μικρό Ταϊλανδέζικο εστιατόριο χωρίς μεγάλη πορεία, που όμως πολλοί Μυτιληνιοί το τίμησαν.
Κάτι δείχνει αυτό για την ασιατική εισβολή στην κουζίνα μας και στη γεύση μας και μπορώ να δηλώσω μέγας λάτρης αυτών των γεύσεων από τότε που ήμουν μικρή και βρέθηκα σ’ αυτό το ανακάτεμα fusion της Αυστραλίας. Άλλωστε οι επιρροές που έχει δεχτεί η δυτική κουζίνα από τη μαγειρική της μακρινής και εξωτικής Ανατολής είναι πάρα πολλές. Για μένα από τη στιγμή που εξοικειωθείς με τα υλικά και τις τεχνικές της μαγειρικής αυτών των χωρών που πραγματικά διαφέρουν κατά πολύ από τα δικά μας, δεν υπάρχει επιστροφή.

Η καταγωγή των Bαo

Τα bao έκαναν την εμφάνισή τους στην μακρινή περιοχή της Κίνας, το  Fu Zhou. Το Φουτσόου είναι μεγάλη πόλη στην νοτιοανατολική Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην επαρχία Φουτσιάν, με 7.115.370 κατοίκους.
Εκεί έφτιαχναν τα ψωμάκια αυτά στον ατμό από αλεύρι λωτού και οι γεμίσεις τους ήταν από διάφορα είδη κρεάτων και λαχανικών. Φημολογείται πως τα bao έγιναν διάσημα στη δυναστεία του Χαν.
Τα ασιατικά bao buns, έχουν προκαλέσει τη λατρεία των foodies και όχι μόνο.
Γεμίζονται με κάθε λογής υλικά, όπως μαγειρεμένο χοιρινό κρέας, μοσχάρι, λαχανικά, θαλασσινά και με γλυκές και καυτερές σάλτσες, σαν μαρμελάδες, δημιουργώντας έναν απίθανο συνδυασμό γεύσεων που συγκινεί ακόμα και τους πιο παραδοσιακούς λάτρεις του ελληνικότατου σουβλακιού.

Σήμερα

Πέρασαν στην Ευρώπη από τους ασιάτες μετανάστες και τα τελευταία χρόνια έγιναν κυριολεκτικά μόδα. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη ο Κορεάτης σεφ David Chang, ιδιοκτήτης φημισμένων εστιατορίων -Momofuku Noodle Bar στο Μανχάταν – που μάλιστα είναι ο δημιουργός και σταρ της γαστριμαργικής σειράς του Netflix «Ugly Delicious» και αποτελεί ίνδαλμα παγκοσμίως στον κόσμο του φαγητού για τις φρέσκες αντιλήψεις του, καθιέρωσε αυτά τα BAO σερβίροντάς τα με την πάπια Πεκίνου αντί για τις κλασικές κρεπούλες.
https://momofuku.com/
Στο Λονδίνο  η εξέλιξη των bαo είναι εντυπωσιακή.
Μπορείς να βρεις bao με διάφορες γεύσεις και υλικά από την Ανατολή και τη Δύση.
Εγώ πρόσφατα τα σέρβιρα με γύρο χοιρινό και σάλτσα χοϊσίν κι άλλη μια φορά τα γέμισα με γαρίδες σαγανάκι με μπόλικο τσίλι.
Ανάλογα με τα κέφια του κάθε μάγειρα τα bao buns ήρθαν για να μείνουν!
Αν θέλετε τα παραγγέλνετε κατεψυγμένα από το The Mart: https://www.themart.gr/?gclid=CjwKCAjwiOv7BRBREiwAXHbv3PY-QCvRizbf27fsrpLnZOgpUglzlOT2ywJn5LeNW_O43StmaSs9VxoCFBsQAvD_BwE
Ή μπείτε στη διαδικασία να τα φτιάξετε στο σπίτι .
Αν δεν έχετε ατμομάγειρα χρησιμοποιείστε μια σχάρα με αντικολλητικό πάνω από μια κατσαρόλα με νερό!

Σπιτικά  bao buns
Υλικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό ή αλεύρι λωτού
10 γρ. μαγιά ξηρή
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
150 γρ. νερό, κρύο
100 γρ. γάλα, κρύο
 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
 50 γρ. ηλιέλαιο, για το άλειμμα + έξτρα 2 κ.σ.

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο το νερό, τη μαγιά, την άχνη, το μπέικιν, το αλάτι, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το ηλιέλαιο για 20 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο με έναν πλάστη.
Αν κολλάει πασπαλίζουμε με περισσότερο αλεύρι.
Κόβουμε με ένα τσέρκι 10 εκ. και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε το νερό. Βάζουμε μέσα τη βάση από τον ατμομάγειρα baboo, και καλύπτουμε τη βάση με μια λαδόκολλα και με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο ηλιέλαιο.
Μόλις βράσει το νερό, παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, αλείφουμε με ηλιέλαιο, το διπλώνουμε και το βάζουμε μέσα στον ατμομάγειρα.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα δύο ζυμάρια. Καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμάρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γέμιση
Απλώνουμε σάλτσα bbq σε κάθε bao bun, γεμίζουμε σιγο-μαγειρεμένο χοιρινό, το τραβηχτό pulled pork, πασπαλίζουμε φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πίκλες, καρότο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

 

spot_img

More articles

spot_img