Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Chia seeds: Μια λειτουργική τροφή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η ζωή είναι εποχές.
Είναι μόδες, τάσεις και συμπτώσεις.
Το ζητούμενο είναι η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα, αλλά και η αντίδραση σε ό,τι μπορεί να μας βλάψει.
Φυσικά “η θολή γραμμή των οριζόντων” πολλές φορές μας ξεγελά, άλλες μας κάνει να στεκόμαστε πίσω και άλλες πάλι μας βάζει σε νέες πολλά υποσχόμενες διαδικασίες.
Με δεδομένο ότι “ τα πάντα ρει” και αυτό μάλλον δεν μπορεί να αλλάξει, οφείλουμε καταρχήν να υιοθετούμε τα νέα πράγματα, αφού μελετήσουμε και ακούσουμε όσο πιο πολλές πλευρές μπορούμε.
Ας διαβάσουμε, ας ρωτήσουμε και ας μάθουμε από τους ειδικούς πριν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα νέα είδη, που κατακλύζουν την αγορά, τροφίμων. Και φυσικά να  έχουμε μέτρο και να είμαστε διατεθειμένοι να δοκιμάζουμε.
Σκέφτεστε τι θα είχε στερηθεί η ανθρωπότητα αν δεν τολμούσαμε;
Ούτε πατάτες δεν θα τρώγαμε αν ο Καποδίστριας δεν είχε κάνει τη γνωστή πονηριά του!

Πάμε για chia seeds;

Σήμερα θέλω να σας συστήσω τα σποράκια chia, που είναι αρχαίοι ελαιούχοι σπόροι που χρησιμοποιούνταν από τους Μάγια και τους Αζτέκους ως τρόφιμο.
Μια υπερτροφή αρκετά έξω από τα δικά μας διατροφικά must.
Εννοείται πως κι εμείς έχουμε στη διατροφή μας πολλές υπερτροφές, όπως τα όσπρια, οι ηλιόσποροι, τα βότανα και τσάγια του βουνού κλπ. κλπ..
Ωστόσο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης έχουμε τη δυνατότητα να εμπλακούμε σε νέες διατροφικές περιπέτειες με νέα για μας προϊόντα, που όμως αποτελούν σπουδαίες τροφές στον τόπο καταγωγής τους.
Ένα από αυτά είναι αυτά τα λιλιπούτεια σποράκια που έχουν τρομερές ιδιότητες και μπορούν – γιατί όχι – να μπουν στη διατροφή μας και να συμπληρώσουν τα δικά μας super foods.
Οι ειδικοί λένε:
-Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τη χοληστερόλη, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου.
-Βοηθούν στην αργή πέψη των υδατανθράκων με αποτέλεσμα να μας κάνουν να νιώθουμε
ενέργεια και ευεξία.
-Είναι επίσης, ιδιαίτερα ωφέλιμοι και πολύ χρήσιμοι όταν ακολουθούμε κάποια δίαιτα, καθώς βοηθούν στην απώλεια βάρους, κάνοντας τον οργανισμό να νιώθει πλήρης για ώρες χωρίς το αίσθημα της πείνας.
-Χρησιμοποιούνται για προβλήματα υψηλής πίεσης, σε καρδιακές ασθένειες, στον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση.

Πώς πρέπει να τα τρώτε

Η συνιστώμενη ποσότητα, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, είναι περίπου 1 – 1,5 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.
Μουλιάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους για μισή ώρα στο νερό. Το ζελέ που προκύπτει το καταναλώνουμε όποτε επιθυμούμε.
Για πρωινό μπορείτε να μουλιάσετε τα σποράκια μαζί με βρώμη σ’ ένα ποτήρι γάλα αγελαδινό ή γάλα αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης, σόγιας κλπ. κλπ. Πασπαλίστε με κανέλα Κεϋλάνης και να ένα σούπερ πρωινό.
– Προσθέστε σπόρους chia σε σούπες για να πήξουν.
– Προσθέστε τους σε όσπρια.
– Πασπαλίστε τα στη σαλάτα σας.
– Ανακατέψτε σπόρους chia σε πατατοσαλάτες ή σαλάτες ζυμαρικών.
– Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας chia seeds σε smoothies ή shakes.
Προσοχή στο μούλιασμα.
Τους μουλιάζετε οπωσδήποτε πριν τους καταναλώσετε ως τροφή, όπως θα κάνατε με το πλιγούρι ή την κινόα.
Όσοι έχετε στο ιστορικό σας περιπτώσεις ευαισθησίας με το στομάχι σας, να τους καταναλώνετε με μέτρο.
Μην παραλείψετε να πίνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα.
Χωρίς αυτά οι σπόροι chia δεν μπορούν να επιδράσουν θετικά.
Έρευνες απέδειξαν ότι οι σπόροι Chia είναι ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά της φύσης και με την κατανάλωσή τους μπορεί να αποτραπεί η πρόωρη γήρανση του δέρματος, που οφείλεται σε φλεγμονή των ελεύθερων ριζών.

 Κρατήστε αυτό: Τα μικρά θαυματουργά σποράκια:
1. Προστατεύουν από τοξίνες
2. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας
3. Μειώνουν τη λιγούρα
4. Ενυδατώνουν
5. Αυξάνουν τη μυϊκή μάζα


 Ρυζόγαλο με chia seeds

Υπέροχο πρωινό, νόστιμη γεύση, χωρίς μαγείρεμα.
Φτιάξτε εύκολα το super food ρυζόγαλο με τα σποράκια αυτά και φάτε ένα ενεργειακό γλυκό χωρίς ενοχές.
Ρίξε από το προηγούμενο βράδυ 3 κουτ. σούπας chia σε 1 φλιτζάνι γάλα.
Πρόσθεσε μέσα αν θέλεις αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και βάλτο στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να πήξει.
Αν είσαι vegetarian μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα καρύδας, βρώμης, αμυγδάλου ή φουντουκιού.
Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου απολαυστικό και δυνατό.

 

spot_img

More articles

spot_img