Ξεκινάνε προπονήσεις από 1/1 σε μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ!

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού «άναψε το πράσινο φως» για να ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2021 και να ξεκινήσουν προπονήσεις οι ομάδες των πρώτων κατηγοριών αθλημάτων, όπως το μπάσκετ γυναικών, το βόλεϊ, το πόλο και το χάντμπολ.

Πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω είναι δυνατή μόνο «εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

Η συγκεκριμένη προσθήκη σε ό,τι αφορά στην επιτρεπόμενη αθλητική δραστηριότητα, που υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, περιλαμβάνεται σε Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ με τροποποιήσεις στα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, η οποία εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19.

Η έναρξη των προπονήσεων των εν λόγω αθλημάτων από το νέο έτος θα επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Υποχρεωτικό προληπτικό τεστ COVID πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.
  2. Καθορισμός υπευθύνου COVID19 σε κάθε ομάδα για άμεση συνεννόηση.
  3. Ονομαστική λίστα παικτών – προπονητών – τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά) για τις προπονήσεις.
  4. Συγκεκριμένο, μοναδικό χώρο προπόνησης.
  5. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.
  6. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.
  7. Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ COVID σε διαπιστευμένα εργαστήρια.
  8. Εβδομαδιαία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.
  9. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων που υπάρχουν στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

Τι θα γίνει με τις μικρότερες κατηγορίες;

Μπορεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να άναψε το πράσινο φως για την έναρξη προπονήσεων στις μεγάλες κατηγορίες, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για τις μικρότερες κατηγορίες που θα πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και εκπνέει το lockdown. Πάντως τα μηνύματα που βγαίνουν προς τα έξω δεν είναι καθόλου θετικά, αφού από τη στιγμή που δεν μπορούν οι ομάδες να αντέξουν το κόστος των τεστ κορονοϊού, η Πολιτεία με την σειρά της δεν μπορεί να επιτρέψει στους συλλόγους των μικρότερων κατηγοριών να ξεκινήσουν προπονήσεις, αν δεν πάρει την έγκριση από τους λοιμωξιολόγους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησαν φήμες πως σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο η UEFA σε συνεργασία με την ΕΠΟ, προτίθενται να πληρώσουν τα τεστ στις ομάδες, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σίγουρο. Το ίδιο ισχύει και στον χώρο του βόλεϊ με τον εκ Λέσβου καταγωγής πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Καραμπέτσο, να τονίζει πως η ΕΟΠΕ θα τηρήσει όλα τα μέτρα για να ξεκινήσουν προπονήσεις και οι μικρότερες κατηγορίες στο άθλημα της πετοσφαίρισης.