Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

ΖΕΡΑΡ ΝΤΕΠΑΡΤΙΕ: Ονειρεύτηκα… Γι’ αυτό έκανα κρασί

  • «Το μεγαλύτερο μυστικό για να κάνεις ένα ωραίο κρασί είναι να το ονειρευτείς»
  • «Λατρεύω το νερό, τον ήλιο, το χώμα. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι όταν παιδί ακόμα, γύριζα ξυπόλητος στους αγρούς μετά από βροχή»

Αυτός ο διάσημος και καλός ηθοποιός μοιράστηκε μαζί μας τους λόγους που τον έκαναν να ασχοληθεί με το κρασί.

«Μοιραία αυτή η μοναδική σχέση μου με τη φύση, με οδήγησε στα μονοπάτια της μαγειρικής και με παρακίνησε να ασχοληθώ με την καλλιέργεια του αμπελιού. 

Στη ζωή μου ολόκληρη έμαθα να λειτουργώ απόλυτα αισθαντικά. Είναι οι αισθήσεις, που αν λειτουργούν σωστά, μας κάνουν να απολαμβάνουμε, να εκτιμούμε και να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, καλύτερα. Με αυτή τη «συνταγή» καταφέρνω να γεύομαι τις πιο μικρές αλλά και τις πιο μεγάλες χαρές της ζωής. Τον έρωτα ή την μαγειρική, την φιλία ή την πίστη. Αισθήσεις και φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και έχουν μια μοναδική ικανότητα να δημιουργούν εικόνες. Αν κλείσω τα μάτια μου ξεχωρίζω τις μυρωδιές της υπαίθρου, το μεθυστικό άρωμα του άγριου δυόσμου, τη χωμάτινη ευωδιά των μανιταριών του δάσους. Όλα αυτά με συναρπάζουν καθώς και η πολυπλοκότητα της γεύσης που θεωρώ την πιο σύνθετη από όλες τις αισθήσεις.

Κάποια στιγμή πήρα τη μεγάλη απόφαση να φτιάξω το δικό μου αμπέλι, κατ’ αρχήν για να ικανοποιήσω μια μεγάλη μου φιλοδοξία. Να καλλιεργήσω τη γη και να παράγω κρασί σαν ένας αληθινός μάστορας. Εξαιτίας αυτής της μεγάλης αγάπης μου για τη φύση, άρχισα να ρωτώ, να μυρίζω, να δοκιμάζω και τελικά να μαθαίνω το κρασί. 

Με θλίβει αυτή η απόλυτη περιφρόνηση για την ποιότητα της ζωής.

Η δική μου γενιά μεγάλωσε με λιτή, αλλά φρέσκια και φυσική διατροφή. Στο σπίτι μας είχαμε την πέστροφα από τη διπλανή λίμνη, το κουνέλι πιασμένο στο γειτονικό δασάκι, τα λαχανικά τα καλλιεργούσαμε στον κήπο μας. Κι αν τα πράσα δεν ήταν τόσο χοντρά όσο τα αγοράζουμε σήμερα από τα σούπερ-μάρκετ η γεύση τους ήταν καταπληκτική!

Για όλα αυτά που είχαμε και χάνονται νιώθω μια μεγάλη ευθύνη. Την ευθύνη για την συνέχεια, γι’ αυτό που θα παραδώσω στα παιδιά μου και στις επόμενες γενιές.

Όλοι μας έχουμε ευθύνη απέναντι στη φύση και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την παράδοση. 

Το κρασί είναι σαν τον καλό άνθρωπο. Έχει απλότητα και ειλικρίνεια. Έχει ψυχή. Για μένα, το κρασί είναι συνώνυμο της φιλίας, της μοιρασιάς των απλών απολαύσεων και κατ’ επέκταση της ίδιας ζωής. Δεν πίνω ούτε για να μεθύσω, ούτε για να ξεχάσω. Αγαπώ το κρασί γιατί μου φτιάχνει το κέφι, το καταλαβαίνω, με χαλαρώνει και μπορώ να το μοιραστώ με τους φίλους μου.

Και αν το κρασί είναι καλό πρέπει να σε παρακινεί να το ψάξεις, να καταλάβεις το νόημά του, τη γεύση του και στη συνέχεια να σε κάνει να ονειρεύεσαι, να φεύγεις». 

*Ο διάσημος ηθοποιός τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη γαστρονομία και το κρασί


Κασερόπιτα ταψιού με σφολιάτα

Υλικά για 8 μερίδες

  • 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 1 κρόκος αυγού, ελαφρώς χτυπημένος και αραιωμένος με λίγες σταγόνες νερού, για το άλειμμα
  • μπόλικο σουσάμι

Για τη γέμιση 

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο 
  • 300 γρ. κασέρι Μυτιλήνης, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά χωρίς να κάψει. Προσθέτουμε ψιχαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το κασέρι, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει μια κρέμα λεία και ομοιογενής. 

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, σκεπάζοντάς την με διάφανη μεμβράνη την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί πέτσα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα βαθύ ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30×40 εκ. και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζουμε εκεί την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζουμε τις άκρες. Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, χωρίς το μαχαίρι να φτάσει στον πάτο.

Χτυπάμε σ’ ένα μπολ τον κρόκο αυγού με το ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 

Ψήνουμε την κασερόπιτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. 

Την σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα. Ιδανική για τον πασχαλινό μπουφέ.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img