Έχοντας υπηρετήσει για 6 χρόνια στη θέση του Περιφερειάρχη της Ελληνικής Αστυνομίας για το Βόρειο Αιγαίο, έφτασε στη Λέσβο ως Ταξίαρχος στο παρελθόν έχοντας υπηρετήσει στη δημόσια ασφάλεια σε κεντρικό επίπεδο και παρέμεινε για να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση και αρκετά άλλα προβλήματα εξαρθρώνοντας εγκληματικές οργανώσεις, με φόντο το προσφυγικό, ενώ σε αντίθεση με προκατόχους του ήταν εκείνος που βρισκόταν πρώτος στο πεζοδρόμιο δίπλα στους αστυνομικούς και όχι να διοικεί από τα γραφεία.
Ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Ελευθέριος Ντουρουντούς, αποστρατεύτηκε με απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων της αστυνομίας και χθες παρέδωσε τον υπηρεσιακό εξοπλισμό και αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του. Όμως δεν αναχώρησε από τη Λέσβο. Φαίνεται πως θα παραμείνει πιθανώς για μεγάλο διάστημα ή και μόνιμα στην περιοχή μας, καθώς τα χρόνια που υπηρέτησε στο Βόρειο Αιγαίο, με έδρα τη Λέσβο, δέθηκε με τους ανθρώπους της ακριτικής περιοχής μας, δημιούργησε φιλίες που τον κρατούν πλέον απόστρατο αξιωματικό στον τόπο μας, δεδομένου πως και τα παιδιά του είναι μεγάλα και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες.
Ίσως είναι και ο πρώτος από τη θέση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου που φεύγοντας απευθύνει μήνυμα στους κατοίκους και τους αστυνομικούς.
Γεγονός είναι ότι ο κ. Ντουρουντούς με την αποστρατεία του περνά στην ιστορία της αστυνομίας εκτός από τους μακροβιότερους Περιφερειακούς Διευθυντές σε πανελλαδικό επίπεδο κι ως ένας άνθρωπος με ευθύτητα, αμεσότητα και απόλυτη επίγνωση της ευθύνης του να είναι κανείς επικεφαλής της αστυνομίας σε μια ακριτική περιοχή με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που τη χαρακτηρίζουν. Ο ίδιος εργάστηκε με ζήλο, παθιασμένος θα έλεγε κανείς σε αυτό που έκανε για τη δημόσια ασφάλεια μέχρι την τελευταία ώρα που παρέδωσε τα καθήκοντά του πολλές ώρες, μέρα και νύχτα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες στο δικό του γραφείο απευθύνονταν για να πουν τα παράπονα ή τα προβλήματά τους και η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή.
Σε γραπτή του δήλωση που διανεμήθηκε χθες ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ντουρουντούς αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αγαπητοί Συνάδελφοι.
Αγαπητοί Πολίτες του Βορείου Αιγαίου.
Χθες, με απόφαση του Αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, λόγω πληρότητας του ορίου ηλικίας μου στον κατεχόμενο Βαθμό του Υποστρατήγου, ο κύκλος της τριάντα επτάχρονης (37ης) Υπηρεσιακής μου Διαδρομής στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ΕΚΛΕΙΣΕ.
Κατά τον χρόνο αυτής της Διαδρομής, που ξεκίνησε το έτος 1987 με τον σπουδαίο βαθμό του Αστυφύλακα, είχα την ευκαιρία, και από θέσεις ευθύνης, να υπηρετήσω σε σημαντικές Μάχιμες Υπηρεσίες της Αττικής [δέκα (10) έτη] και της Θεσσαλονίκης [δέκα έξι (16) έτη].
Ξεχωριστό όμως στίγμα αυτής της Διαδρομής, αποτέλεσαν τα έντεκα (11) έτη Υπηρεσίας μου σε δύο (2), Εξέχουσες Εσχατιές της Πατρίδας μας.
Βόρειο Αιγαίο [επτά (7) έτη] και Έβρος [τέσσερα (4) έτη].
Δύο περιοχές, ιδιαίτερης Εθνικής Σπουδαιότητας και Ευαισθησίας.
Δύο περιοχές στις οποίες, τόσο οι τοπικές τους κοινωνίες, όσο και το σύνολο του Αστυνομικού Προσωπικού, για μακρές χρονικές περιόδους ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ τα όριά τους, δοκίμασαν, μέτρησαν και ζύγισαν τις αντοχές και τις ανοχές τους λόγω της ιδιαίτερης πραγματικότητας που βίωσαν από το «Μεταναστευτικό Ζήτημα».
Ένα ζήτημα, που η ίδια η φύση των χαρακτηριστικών του το καθιστά, ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, ένα καθαρά με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο ζήτημα και συγχρόνως πολύμορφο και πολύπλοκο στην όλη διαχείρισή του, καθώς η καθημερινή και εναλλασσόμενή του εξέλιξη, απαιτεί, ατελείωτες ώρες δουλειάς, αβάσταχτες ώρες μοναξιάς και σιωπής, αλλά κυρίως ιδιαίτερη συναισθηματική νοημοσύνη.
Συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία στον λειτουργικό πυρήνα του μεταναστευτικού ζητήματος, συνιστά, την θεμελιώδη συνθήκη, για την με ορθολογικό τρόπο και μέτρο διαχείρισή του και οδηγεί στις απαιτούμενες ρεαλιστικές λύσεις, που για να τις βρεις, πρέπει να σκέφτεσαι χθες, αφού προηγούμενα στο σήμερα, έχεις διαβάσει το αύριο σε βάθος χρόνου.
Κυρίαρχη αξία όμως έχει, η κατανόηση του όλου ζητήματος και των προβλημάτων που καθημερινά αναφύονται, από τους Ηγέτες, οι οποίοι, οφείλουν να παρέχουν απλόχερα:
Στήριξη στο Αστυνομικό Προσωπικό, το οποίο με την σειρά του, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Ή ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ που βρίσκονται έξω από το πεδίο της Αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας ή ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ.
Στήριξη στους Πολίτες.
Με αυτές τις σκέψεις, και πέραν των από καρδιάς ευχών μου για καλή επιτυχία στο έργο τους, απευθύνομαι με σεβασμό στην Πολιτική και την Φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τους παρακαλώ να Στηρίξουν, με την παρουσία τους, με κάθε δυνατό τρόπο και με όλες τους τις δυνάμεις, όλους τους Συναδέλφους, ιδίως δε αυτούς που υπηρετούν στο Βόρειο Αιγαίο, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησαν αλλά και εξακολουθούν να πορεύονται τους δρόμους των ατελείωτων ωρών δουλειάς, μοναξιάς, σιωπής και συναισθηματικής νοημοσύνης.
Δρόμους δύσβατους αλλά και συγχρόνως όμορφους.
Δρόμους με τους οποίους το αγαθό της ασφάλειας και η λειτουργική κανονικότητα των τοπικών κοινωνιών εξασφαλίζεται με την σπουδαία, καθημερινή και αθόρυβη δουλειά του Αστυνομικού Προσωπικού.
Αγαπητοί Πολίτες του Βορείου Αιγαίου.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλους από καρδιάς ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.
Αγαπητοί Συνάδελφοι.
Τιμή μου που είχα δασκάλους Αστυνομικούς που αξιακά με έμαθαν πρώτα από όλα να αναγνωρίζω τα λάθη μου, όπως επίσης ότι τίποτα δεν θα μου χαριστεί χωρίς να έχω προσπαθήσει.
Τιμή μου, που υπηρέτησα μαζί σας, τα τριάντα επτά (37) της Υπηρεσιακής μου Διαδρομής χρόνια.
Τιμή μου, που υπηρέτησα επί επτά (7) έτη στο Βόρειο Αιγαίο.
Συγχαρητήρια από καρδιάς στην νέα Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κύριε Αρχηγέ. Φίλε Δημήτρη. Αγαπητοί Συμμαθητές Στρατηγοί.
Καλή Επιτυχία στο έργο σας. Καλή δύναμη.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλους από καρδιάς ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.
Κοιτώντας πίσω, στην αφετηρία της διαδρομής, μην ξεχνώντας ποτέ από που ξεκίνησα έχοντας δε διατελέσει, επί έξι (6) χρόνια, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής στην Εσχατιά του Βορείου Αιγαίου, μόνο ευχαριστημένος δικαιούμαι αλλά και υποχρεούμαι συγχρόνως να είμαι».