Είχε ήδη φανεί από την περασμένη Παρασκευή, όταν μεταξύ του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό περιλαμβάνονταν και 13 κρούσματα σε σχολεία της Λέσβου, ότι η διασπορά του κορονοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι έντονη, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μέχρι χθες το μεσημέρι στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού είχαν δηλωθεί συνολικά 26 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές, 10 από τα οποία εντοπίζονται σε Κάτω Τρίτος και Φίλια.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε κρούσματα που δηλώθηκαν πλέον εκείνων της περασμένης Παρασκευής και διαπιστώθηκαν κατά το τελευταίο διήμερο και τα οποία είναι στα Δημοτικά Σχολεία του Κάτω Τρίτους (6) και της Φίλιας (4) και στο Νηπιαγωγείο Τρύγονα (1), ενώ από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχαμε 13 κρούσματα σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Μυτιλήνης και άλλων περιοχών (Καλλονή, Γέρα, Ίππειος κ.ά.) και σε 2 εκπαιδευτικούς.
Δεν κλείνουν τμήματα
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κρουσμάτων σημαντικό πρόβλημα υπάρχει κυρίως στο Κάτω Τρίτος, όπου τα συνολικά κρούσματα το τελευταίο τριήμερο είναι 9, και στη Φίλια, με την έξαρση να οφείλεται στη γενικότερη κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών αυτών, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας. «Τα παιδιά κολλάνε από τους γονείς», σημείωσε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, η οποία όμως ανέφερε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» πως δεν προβλέπεται κλείσιμο τμημάτων. «Βάσει των πρωτοκόλλων, που ισχύουν για τα σχολεία δεν κλείνουν τα τμήματα που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Το εξετάσαμε και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά στη Φίλια που είναι μικρότερα τα τμήματα, αλλά δεν προβλέπεται», σχολίασε.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η ανησυχία των γονέων για την εμφάνιση των κρουσμάτων είναι έντονη. Ναι μεν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων προβλέπουν κλείσιμο τμήματος στην περίπτωση θετικών κρουσμάτων στο 50% + 1 των μαθητών του, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που βρέθηκαν σε ίδιους χώρους με μαθητές άλλων τμημάτων που λίγο αργότερα διαπιστώθηκε πως είχαν προσβληθεί από COVID-19, όπως για παράδειγμα στο λεωφορείο κατά την πραγματοποίηση εκδρομής, οπότε οι γονείς έσπευσαν να κάνουν τεστ στα παιδιά τους.
Μάλιστα είπαν πως αν και από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης ενημερώθηκαν πως λίγες ώρες μετά την πραγματοποίηση του τεστ (που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνουν) θα μπορούσαν να δουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα (για τα θετικά υπάρχει ενημέρωση εντός ολίγων λεπτών), αυτό για πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατό, καθώς δεν εντοπίζονταν αποτελέσματα που να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους ΑΜΚΑ. Γεγονός, που ενέτεινε την γενικότερη ανησυχία τους, καθώς εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία του νησιού, που μπορούν να καταστούν χώροι ευρύτερης διασποράς του ιού.