Με μικρό καλάθι επέστρεψε την Παρασκευή νωρίς το απόγευμα από την Αθήνα η Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης για το κτηματολόγιο, υπό τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη και με μέλη τον Αντιδήμαρχο Παράσχο Μανούσο, τον εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Βατό, τον Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων, Βασίλη Μαμώλη και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη. Η επιτροπή συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο και στελέχη της Ελληνικό Κτηματολόγιο στην Αθήνα, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος έκλεισε το ραντεβού.
Κέρδη και απώλειες
Ανεξάρτητα με το ποια είναι τα κέρδη και ποιες οι απώλειες, αυτό που πρέπει να αναγνωριστεί στην Επιτροπή είναι ότι κατάφερε να προχωρήσει λίγο παρακάτω το όλο θέμα του κτηματολογίου σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε αν δεν είχε συγκροτηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβει δράση. Υπ’ αυτήν την έννοια από τις ενέργειες της επιτροπής η Μυτιλήνη και η Γέρα κερδίζουν πόντους και για κάποια προβλήματα σημαντικούς στη σκακιέρα του κτηματολογίου. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από το πόσο θα συνεχίσει να παρακολουθεί ασφυκτικά την εξέλιξη του θέματος και να ασκεί πιέσεις εκεί που πρέπει κατά τις διαδικασίες που αναμένεται να ακολουθήσουν.
Η βασική απώλεια είναι ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επανακτηματογράφησης, θέμα για το οποίο έσπευσε να ξεκόψει και να σταματήσει τη συζήτηση ο Υφυπουργός. Στα αρνητικά επίσης είναι ότι δεν διασώζονται τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα παρά μόνο όσες περιπτώσεις αφορούν χωράφια, για τα οποία έχουν γίνει ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες τους και έχουν συμπεριληφθεί στις διορθώσεις το 2011 (σχέδιο Σηφουνάκη).
Με άλλα λόγια όσοι δεν έχουν κάνει ενστάσεις την περίοδο του 2011 σε Μυτιλήνη και Γέρα δεν έχουν άλλο δρόμο για να διορθώσουν τις περιουσίες τους παρά προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη με δικά τους έξοδα. Πληρώνοντας το τίμημα που δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως όταν είχε ανοίξει η διαδικασία να υποβάλουν αιτήσεις θεραπείας.
Για όσους έκαναν αιτήσεις το 2011 δημιουργείται ένα δίχτυ προστασίας για να τακτοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα είναι σημαντικό ότι η Ελληνικό Κτηματολόγιο αποδέχεται για έναν ιδιοκτήτη που δεν εμφανίζεται κάποιος όμορος ή και όλοι οι όμοροι να νομιμοποιήσουν τα σύνορά του, αυτός να τους καλέσει με εξώδικο και αν δεν εμφανιστούν τότε αυτοδικαίως να κατοχυρωθεί η περιουσία που δηλώνει.
Σημαντικό επίσης είναι ότι η Κτηματολόγιο δέχεται το λάθος που έκανε σε περιοχές του Σκοπέλου που εμφανίζονται στην οριογραμμή προς Μεσαγρό και οι αιτήσεις των ιδιοκτητών δεν έγιναν δεκτές από τη Β’ φάση του κτηματολογίου. Αυτό ήταν ένα ζήτημα που κυνήγησε προσωπικά ο Αντιδήμαρχος κ. Μανούσος για τους συγχωριανούς του και η Κτηματολόγιο αποδέχεται τη διευθέτηση.
Ο χρόνος που απαιτείται
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτείται παράταση. Η επιτροπή κατάφερε να πάρει ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, με ανοιχτό το ενδεχόμενο – αν και ο στόχος είναι να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί και κυρίως να «σφιχτούν» οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να τρέξουν και να τακτοποιήσουν – να τελειώσει μέσα στο 2023 όλη η διαδικασία. Το δυσάρεστο είναι ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 το κτηματολόγιο κλείνει και οδεύει προς παράδοση για όλες τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή για όσους ιδιοκτήτες γης δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ή δεν ενδιαφέρθηκαν το 2011 να υποβάλουν αιτήσεις θεραπείας στα γραφεία που είχαν δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη και στον Παπάδο. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τις περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν υποβάλει ενστάσεις, αλλά δεν συμπεριελήφθησαν στις διορθώσεις και ουδέποτε κλήθηκαν να δώσουν στοιχεία για τις περιουσίες τους.
Το συμπέρασμα από τη συνάντηση της Αθήνας είναι ότι οι διορθώσεις που υποτίθεται ότι είχαν ολοκληρωθεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και μέσα στο 2023, κάτι που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η επιτροπή μπορεί να μην πέτυχε το στόχο που είχε βάλει για επανακτηματογράφηση, κατάφερε όμως να κερδίσει έδαφος λαμβάνοντας δεσμεύσεις για ένα δίχτυ προστασίας, τουλάχιστον για εκείνους τους ιδιοκτήτες που είχαν ενδιαφερθεί το 2011 για τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο. Προϋπόθεση, φυσικά, είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του και όχι να αρχίσει να κάνει εκπτώσεις εφαρμόζοντας λιγότερα από αυτά τα οποία δέχτηκε στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα ζητήματα του κτηματολογίου είναι σύνθετα αναμένεται τη Λαμπροβδομάδα η έλευση κλιμακίου στη Μυτιλήνη με στελέχη της Ελληνικό Κτηματολόγιο από την Αθήνα, που θα ενημερώσουν, θα συνεργαστούν και θα δώσουν και τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς θα αντιμετωπιστούν προβλήματα και πώς θα διορθωθούν οι περιουσίες που μέχρι τώρα παραμένουν στην ίδια κατάσταση, όπως αποτυπώθηκαν στην αρχική σύνταξη του κτηματολογίου παρά το ενδιαφέρον και τις ενστάσεις των ιδιοκτητών τους. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο για το οποίο ουδείς πλήρωσε εκτός από τους ιδιοκτήτες γης.
Ο Δήμαρχος
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της επιτροπής κ. Κύτελης τόνισε ότι «όπως θα ενημερωθήκατε καταφέραμε να σταματήσουμε τη διαδικασία παράδοσης του κτηματολογίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σκέλος που αφορά τους συνδημότες μας που είχαν δηλώσει τα προβλήματα που είχαν, λαμβάνοντας εξάμηνη παράταση σε πρώτη φάση και αυτό είναι σημαντικό, ώστε να τεθούν κάποια θέματα επί τάπητος και να ολοκληρωθούν, εκεί που υπάρχει δυνατότητα, οι διορθώσεις. Σημαντικό επίσης θεωρώ την άρση του αδιεξόδου που υπήρχε για τα ακίνητα στα σύνορα μεταξύ Σκοπέλου και Μεσαγρού για τη Γέρα, όπου όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες θα τακτοποιηθούν και θα δηλώσουν όπως πρέπει τα ακίνητά τους. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό», είπε ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες γης σε Μυτιλήνη και Γέρα θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τους κοινοτάρχες και τον Δήμο, ώστε να λαμβάνουν γνώση άμεσα των όποιων ανακοινώσεων θα γίνουν στο μέλλον μετά την έλευση του κλιμακίου από την Αθήνα στη Λέσβο και τις κατευθύνσεις που θα δοθούν.