- Εκτόξευση πλειστηριασμών μετά το 2018 και αγορά των «κόκκινων δανείων» από funds του εξωτερικού
- Ελάχιστες οι πρώτες κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, σύμφωνα με δικαστικούς επιμελητές
Αυξημένοι είναι τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων και στη Λέσβο, όπου ξεπερνούν τους 700 από το 2018 μέχρι και σήμερα. Αριθμός που είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δεν παύει να είναι ενδεικτικός μιας γενικότερης «στροφής» των διεκδικητών των χρημάτων, τα οποία έχουν δανειστεί συμπολίτες μας, που παρατηρείται την τελευταία τετραετία και η οποία προέρχεται ως επί το πλείστον από τα λεγόμενα ξένα funds, που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει αναρτήσει στην πλατφόρμα αποτελεσμάτων ερευνών του ο δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD, στον νομό Λέσβου από το 2018 έως και την 1η Απριλίου 2022 υπό πλειστηριασμό βρέθηκαν 758 ακίνητα, εκ των οποίων οι 290 έχουν ολοκληρωθεί. Από τα ακίνητα αυτά 289 είναι κατοικίες, 186 αγροτεμάχια, 72 οικόπεδα με κτίσματα, 41 οικόπεδα χωρίς κτίσμα, 51 αποθήκες, 15 ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.. Όσον αφορά τις κατοικίες, μάλιστα, οι 77 από τους σχετικούς πλειστηριασμούς έχουν ολοκληρωθεί.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το σύνολο των ακινήτων που βρίσκεται υπό πλειστηριασμό είναι 1.145, αφού πέραν των 758 στον νομό Λέσβου, 213 βρίσκονται στον νομό Χίου και 174 στον νομό Σάμου. Εξ αυτών, 81 ακίνητα στη Χίο και 39 στη Σάμο είναι κατοικίες.
Τα παραπάνω νούμερα, ωστόσο είναι εξαιρετικά χαμηλά σχετικά με την μεγάλη εικόνα σε επίπεδο επικράτειας. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, 95.461 ακίνητα βρίσκονται σε κατάσταση πλειστηριασμού σε όλη τη χώρα και από αυτά μόλις το 0,8% βρίσκεται στη Λέσβο. Στον αντίποδα το 26% περίπου βρίσκεται στην Αθήνα και το 11% σχεδόν στη Θεσσαλονίκη. Πολύ ψηλά βρίσκεται και η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής με 6,5%. Στο Νότιο Αιγαίο σχεδόν 4.000 ακίνητα βρίσκονται σε πλειστηριασμό, από τα οποία τα περισσότερα στις Κυκλάδες (2.192) και λιγότερα στα Δωδεκάνησα (1.775).
Τα ξένα funds
«Γενικά υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των πλειστηριασμών μετά το 2018, όταν οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν τα κόκκινα δάνεια στα ξένα funds. Σε αντίθεση με τις τράπεζες, όμως, οι εταιρείες αυτές είναι πολύ πιο απαιτητικές καθώς διεκδικούν ουσιαστικά τα μεγάλα κέρδη που θα τους φέρει η είσπραξη των ωφελούμενων ποσών από τα δάνεια που αγόρασαν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές», εξηγεί στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο δικαστικός επιμελητής, Βρασίδας Κουλουκάκης.
Όντως αυτό αποτυπώνεται και στα σχετικά στοιχεία. Όσον αφορά τη Λέσβο, από τους 33 πλειστηριασμούς του 2018, «εκτοξευτήκαμε» στους 209 το 2019 και στους 232 το 2020. Το 2021 ο αριθμός των πλειστηριασμών μειώθηκε στους 164, ενώ για το 2022 έως την 1η Απριλίου 120 ακίνητα είχαν τεθεί σε πλειστηριασμό. Σχεδόν το 1/3 από αυτά τα ακίνητα είναι κατοικίες, ελάχιστες όμως από αυτές «πρώτες».
«Λίγα από τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι “πρώτες κατοικίες”. Πάντως, όσον αφορά τις τράπεζες δίνουν πολλές ευκαιρίες στους δανειολήπτες για να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, με ρυθμίσεις και όχι μόνο. Ο πλειστηριασμός είναι πια η έσχατη κίνηση και πολλές φορές αφορά δανειολήπτες που είναι χαμένοι από προσώπου γης», αναφέρει η δικαστική επιμελητής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Αθηνών, Πειραιά, Αιγαίου, Λαμίας, Βορείου Αιγαίου και Ευβοίας στο Βόρειο Αιγαίο, Βίκυ Δεμερτζή. Όσον αφορά την ολοκλήρωση των πλειστηριασμών, μάλιστα, σχολιάζει πως για πολλές περιπτώσεις υπάρχει ενδιαφέρον ειδικά για ακίνητα των οποίων η εμπορική αξία είναι μεγάλη.
Οι επισπεύδοντες
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε επίπεδο επικράτειας οι κορυφαίοι επισπεύδοντες – δηλαδή, εκείνοι οι οποίοι φέρεται να έχουν κινήσει τους περισσότερους πλειστηριασμούς – είναι οι τράπεζες και ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα (18,2%), η Πειραιώς (14,5%), η Alpha Bank (11,7%) και η Eurobank (5,9%). Όσον αφορά τους ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς, η τράπεζα που διενήργησε τους περισσότερους πλειστηριασμούς στην χώρα είναι η Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 30,4% και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 27,5%, η Alpha Bank με 22,7% και η Eurobank με 12,3%.
Βέβαια, οι επισπεύδοντες αναγράφονται με βάση όσα προκύπτουν από τα δημοσίως διαθέσιμα σχετικά στοιχεία για την επίσπευση κάθε πλειστηριασμού στην πλατφόρμα eauction.gr. Υπάρχουν όμως πλειστηριασμοί για τους οποίους αναφέρεται ρητά στην πλατφόρμα ότι έχουν επισπευσθεί από κάποια εξωχώρια εταιρεία ειδικού σκοπού, που αποτελεί διάδοχο τράπεζας και η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από κάποια εγχώρια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.