- Άτομα Ρομά διέρρηξαν και το τυποποιητήριο για να αφαιρέσουν μεταλλικό εξοπλισμό και υλικά για την ανακύκλωση
- Σε αναγκαστική είσπραξη από οφειλέτες της προχωρά η Ένωση με κατασχέσεις, έχοντας τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
Μεγάλες ζημιές έχουν γίνει από τον Απρίλιο στο εργοστάσιο της μονάδας τυποποίησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου στη Σκάλα Παμφίλων, όταν σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του προέδρου Αλέκου Γιαζιτζόγλου, χθες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης εισήλθαν άτομα Ρομά προκαλώντας μεγάλα προβλήματα, στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν σιδερικά για να τα πουλήσουν για ανακύκλωση.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα για τα οποία συνήλθε χθες σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, το οποίο να θυμίσουμε ότι συγκροτήθηκε σε σώμα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά από τη συγκρότησή του εδώ και 5 μήνες! Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αποφεύχθηκε η ένταση, σε σημείο τις φωνές από την αντιπαράθεση μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να τις ακούν ακόμα και οι περαστικοί στην οδό Αλκαίου, καθώς η συνεδρίαση έγινε στα παλιά γραφεία της Ένωσης στο κέντρο της Μυτιλήνης.
Πάει και το τυποποιητήριο!
Το τυποποιητήριο του εργοστασίου της Ένωσης στη Σκάλα Παμφίλων είναι μία σύγχρονη μονάδα, ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια τέθηκε εκτός λειτουργίας όταν η ΔΕΗ έκοψε το ηλεκτρικό στο εργοστάσιο, καθώς οι οφειλές ξεπερνούσαν τις 120.000 ευρώ και εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά, μια και μέχρι τη διακοπή του ρεύματος το εργοστάσιο λειτουργούσε σε σύμπραξη ιδιωτικής εταιρείας με μία άλλη εταιρεία που είχε δημιουργήσει η Ένωση και εκμεταλλεύονταν το πυρηνελαιουργείο. Μέχρι τώρα το εργοστάσιο παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η εκμετάλλευση του τυποποιητηρίου (που στο παρελθόν την είχε άλλη εταιρεία που είχε συγκροτήσει η Ένωση Συνεταιρισμών με επιχειρηματία) έχει λήξει προ πολλού και δεν υπάρχει επί του παρόντος νέο πλάνο για την εκχώρηση των σημάτων της ΛΕΣΕΛ σε άλλον επιχειρηματία.
Στα απομεινάρια…
Στα απομεινάρια του εργοστασίου της άλλοτε κραταιάς Δευτεροβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης της Λέσβου, ο μόνος που περιφέρεται είναι ο πρόεδρος Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ο οποίος τον περασμένο μήνα ήρθε αντιμέτωπος με μία ομάδα ατόμων Ρομά που είχαν διαρρήξει το τυποποιητήριο και έψαχναν μέσα για να αφαιρέσουν μεταλλικά αντικείμενα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο ίδιος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαρρήκτες και μάλιστα όταν προσπάθησε να τους αποτρέψει δέχτηκε επίθεση και τον τραυμάτισαν προσπαθώντας να του αφαιρέσουν ό,τι χρήματα είχε και ο ίδιος πάνω του.
Τα ζητήματα της παραβατικότητας ατόμων Ρομά και συγκεκριμένων εγκληματικών στοιχείων που έχουν βρει άσυλο στην περιοχή της Παγανής έχουν αναδειχθεί κατά κόρον από τα Νέα της Λέσβου. Δυστυχώς όμως η δράση τους συνεχίζεται και όπως ήταν αναμενόμενο, μπαίνοντας σε σπίτια και επιχειρήσεις «δεν θα τους ξέφευγε» το εργοστάσιο της Ένωσης Συνεταιρισμών που είναι κλειστό για χρόνια.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, ο κ. Γιαζιτζόγλου απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο μέγεθος των ζημιών και στο κόστος, αν και επεσήμανε ότι πρόκειται για «μεγάλες ζημιές», χωρίς όμως να μιλήσει συγκεκριμένα.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή να γίνουν και νέες διαρρήξεις από άτομα Ρομά στο εργοστάσιο ώστε ο μεταλλικός εξοπλισμός του σταδιακά να μεταφερθεί και να διοχετευτεί έναντι πινακίου φακής για ανακύκλωση από τα συγκεκριμένα άτομα, συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η εγκατάσταση συστήματος καμερών στην οποία συμφώνησε το Διοικητικό Συμβούλιο για να υπάρχει παρακολούθηση των χώρων.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ηλεκτρικό για να μπορούν να λειτουργήσουν οι κάμερες και προς αυτή την κατεύθυνση εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Γιαζιτζόγλου να κάνει έρευνα αγοράς, ώστε να αγοραστεί και να τοποθετηθεί σύστημα με κάμερες που μπορεί να λειτουργήσει με ηλιακούς συλλέκτες. Πρόκειται για την απόλυτη παρακμή της Ένωσης Συνεταιρισμών, η οποία έχει μία πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία υποθηκευμένη στις τράπεζες για τα δάνεια και χρόνο με το χρόνο επιβαρύνεται από τους τόκους.
Αναγκαστική είσπραξη από οφειλέτες
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η νομική Σύμβουλος της Οργάνωσης ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για δικαστικές αποφάσεις σε βάρος οφειλετών της Ένωσης Συνεταιρισμών και το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών για να εκδοθούν απόγραφα και να προχωρήσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος των οφειλετών για την ανάκτηση έστω και μέρους των οφειλών.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει στη δικαιοσύνη και η Ένωση μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις, αν και το συνολικό ποσό που μπορεί να εισπράξει κυμαίνεται κάτω από τις 150.000 ευρώ, κάτι παραπάνω δηλαδή από αυτά που χρειάζεται για να αποπληρώσει το κόστος του ηλεκτρικού.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνεταιρισμών δεν έχει πάρει κάποια απόφαση για το τι θα κάνει με την εκμετάλλευση του τυποποιητηρίου και του πυρηνελαιουργείου εν όψει της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου, αν δηλαδή θα συμπράξουν με κάποιο επιχειρηματία όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τον Μανώλη Χατζημανωλάκη, με τον οποίο είχαν αναπτύξει ένα καλό πλαίσιο συνεργασίας, ώστε από τα έσοδα να παίρνουν χρήματα και κάποιοι Συνεταιρισμοί στους οποίους η Ένωση είχε οφειλές ετών για λάδια.
Το θέμα της εκμετάλλευσης του εργοστασίου θα απασχολήσει ενδεχομένως τη διοίκηση της οργάνωσης μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει η χρονική δυνατότητα για να γίνουν οι συντηρήσεις στη μονάδα και διακανονισμός για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού.