Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άλλο ένα ελληνικό καλοκαίρι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Ένα καλοκαίρι σαν κι εκείνα που ξέρουμε και που όλες οι άλλες χώρες μας ζηλεύουν που το έχουμε.
Ελληνικό καλοκαίρι, ίσως λίγο παραπάνω θερμό, με περισσότερους αέρηδες, έναστρο ουρανό και φεγγαράδες.
Στην Επίδαυρο, λαμβάνουν χώρα συγκλονιστικές παραστάσεις για άλλη μια χρονιά, με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες να δίνουν το παρών για να μας δείξουν την πραγματικότητα του τρωικού πολέμου, που ως γνωστό – όπως κάθε πολεμική επιχείρηση – έτσι κι αυτό το ιστορικό συμβάν έγινε σαφώς εξαιτίας της δίψας για το χρήμα, τη δόξα και την εξουσία, παρά για την Ωραία Ελένη.
Γενναία παράσταση εκείνη με τον Αγαμέμνονα φέτος δίχασε τους κριτικούς.
Φαντάσματα  του παρελθόντος στοιχειώνουν την ιστορία.
Ο φόνος της Ιφιγένειας σαν θυσία, προκαλεί το μίσος της Κλυταιμνήστρας για τον άντρα της.
Ο Αγαμέμνονας, σαν θριαμβευτής που αιματοκύλησε την Τροία επιστρέφει για να “πέσει” από τα χέρια της γυναίκας του και του εραστή της (Αίγισθος).
Οι αρχαίες τραγωδίες μας μιλούν για την ανθρωπινή φύση και τον από μηχανής θεό, για τις τιμωρίες και τα λάθη θεών και ανθρώπων, που όλα μέσα στη ζωή είναι.

Και μεις
…φέτος για άλλη μια φορά νιώσαμε την τιμωρία της ίδιας της φύσης, την αυτοτιμωρία μας γιατί το παρακάναμε.
Πύρινα μέτωπα παντού.
Φλόγες που καίνε τα σπίτια μας.
Η μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι πυροσβέστες, ο στρατός, οι εθελοντές στα δάση μας.
Εκκενώνονται τα χωριά μας.
Καταστροφικές ανεξέλεγκτες φωτιές παντού στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Τι δεν καταλαβαίνετε;
Έχει δυνατό αέρα πολλών μποφόρ.
Έχει υψηλές θερμοκρασίες.
Χρειάζεται αυξημένη προσοχή από όλους μας!
Πώς θα πρέπει να το πούμε αλλιώς;
1. Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!
2. Δεν καίμε ξερά χόρτα μέσα στο κατακαλόκαιρο
3. Δεν θέτουμε σε λειτουργία μηχανήματα που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης)
4. Δεν ψήνουμε στην ψησταριά μας
5. Δεν πετάμε τσιγάρα – ούτως ή άλλως.

Η κλιματική αλλαγή
Εννοείται ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε όλο και πιο δύσκολες πυρκαγιές  από δω και πέρα.
Προφανώς  και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης, έτσι απλά.
Προφανώς και ο αέρας και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης των πυρκαγιών που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Οι άνθρωποι που ζουν κοντά  στα δάση πρέπει να ξέρουν να τα προστατεύουν.
Οι Δήμοι έχουν μεγάλη ευθύνη για την προστασία τους.
Τι νομίζετε;
Χρειάζονται μεγαλύτερα κονδύλια που να πηγαίνουν στοχευμένα στη διατήρηση και προστασία του δασικού πλούτου.
Ξέρεις πόσο ακριβά είναι τα δημοτικά τέλη στο εξωτερικό όταν ζεις κοντά σε δάσος;
Χρειάζονται σεμινάρια για να μπορούν οι πολίτες να αξιοποιήσουν το μήνυμα 112.
Δεν είναι “στράβωσε τα χείλη… ψάλλε“.
Άραγε πόσοι δήμοι την Άνοιξη κιόλας απομάκρυναν την καύσιμη ύλη, που είναι το πιο εύκολο μπουρλότο για μια δασική πυρκαγιά;
Ο επιπόλαιος καθαρισμός, τα κενά οικόπεδα που παραμένουν ακαθάριστα, η επιπόλαιη αντιμετώπιση των προστίμων, που δεν εφαρμόζονται, είναι κάποιοι λόγοι που οδηγούν στην καταστροφή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρητικά οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινο λάθος.
Φυσικά για το θέμα του εμπρησμού εκεί οφείλει η νομοθεσία να είναι αμείλικτη.
Η σκέψη μου όλες αυτές τις μέρες είναι μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουνε με τις φλόγες, ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Στο νησί μου, η θλιβερή εικόνα από την πανέμορφη περιοχή των Βατερών, της Βρίσας, του Σταυρού με συγκλόνισε.
Δεν έχω λόγια.

Εύκολο μους σοκολάτας με καραμέλες μέντας

Υλικά

1 1/4 φλιτζ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
αλάτι ελάχιστο
2/3 φλιτζ. γάλα
3 ασπράδια (μπορείτε ν’ αγοράσετε τα παστεριωμένα και υπολογίσετε 35 γραμμάρια για το κάθε ένα)
1/4 κ.γ. άρωμα μέντας συμπυκνωμένο
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζ. καραμέλες μέντας
φύλλα μέντας φρέσκα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε στο μπλέντερ τη σοκολάτα, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Ζεσταίνουμε το γάλα καλά και ρίχνουμε το καυτό γάλα μέσα στο μπλέντερ. Αφήνουμε να ζεσταθεί για 1 λεπτό έτσι ώστε να μαλακώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη μέντα.
Χτυπάμε δυνατά για 1 λεπτό. Μοιράζουμε το μίγμα σε ατομικά μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει για 6 ώρες τουλάχιστον.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Γαρνίρουμε τη μους με σαντιγί και στολίζουμε με φύλλα μέντας.
Πασπαλίζουμε με καραμέλες μέντας σπασμένες και σερβίρουμε.

spot_img

More articles