Έχοντας αρχίσει πλέον να μετράμε αντίστροφα για τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της φετινής κυνηγετικής περιόδου στη Λέσβο και την Ελλάδα, η αποτίμηση δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι θετική, καθώς μέχρι τώρα, η χρονιά εξελίσσεται “άνευρη”.

Τα μεγάλα περάσματα των ορτυκιών δεν έγιναν ή για να είμαστε ακριβείς, δεν σταμάτησαν στη Λέσβο, καθώς η χρήση των κραχτών σε όλη την Ελλάδα έχει αλλάξει τα δεδομένα για τους κυνηγούς του συγκεκριμένου είδους οι οποίοι πληροφορούνταν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να “πέφτουν” πολλά ορτύκια σε άλλα νησιά που παραδοσιακά δεν κατέγραφαν μεγάλα περάσματα εδώ και δεκαετίες, τώρα όμως καταγράφουν και αυτό αποδίδεται στη χρήση των κραχτών. Το αποτέλεσμα είναι ότι και η φετινή περίοδος του ορτυκιού βρήκε δυσαρεστημένους τους περισσότερους κυνηγούς της Λέσβου, καθώς άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν στο βουνό.

Αν δεν βρέξει…

 Από το μήνα που διανύουμε το βάρος της κυνηγετικής  δραστηριότητας  “πέφτει” στη μπεκάτσα και μάλιστα τις τελευταίες μέρες “φάνηκαν” τα πρώτα πουλιά στο νησί μας, καθώς βοήθησαν και οι χαμηλές θερμοκρασίες με το βοριά για τη μετακίνησή τους προς τα ανατολικά. Ωστόσο το πιθανότερο είναι πως αυτά τα πουλιά δεν θα παραμείνουν για πολύ στη Λέσβο δεδομένου πως η ανομβρία αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό του κυνηγιού της μπεκάτσας η οποία αν δεν βρει “μαλακά” και υγρά χώματα για να μπορεί να τα σκάβει με το μακρύ ράμφος της αναζητώντας στο έδαφος σκουλήκια, εγκαταλείπει άρον άρον αναζητώντας καλύτερο “Βασίλειο”!

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως αν δεν βρέξει εγκαίρως φέτος, η κυνηγετική περίοδος θα εξελιχτεί φτωχή και για το κυνήγι της μπεκάτσας, τα ίχνη της οποίας ακολουθούν χιλιάδες κυνηγοί  στα νησιά μας κάθε χρόνο.

tsixla kotsifas

Τσίχλα και Κότσυφας

 Οι μόνοι κυνηγοί που μέχρι τώρα “βρίσκονται στα λεφτά τους” είναι όσοι ασχολούνται με τα περάσματα τις τσίχλας και του κότσυφα, δύο είδη της πανίδας που αποτελούν σταθερή αξία, καθώς ουδείς φεύγει από το βουνό παραπονεμένος! Τόσο τα πρωινά περάσματα την περίοδο των αρχών του φθινοπώρου,  όσο και τα απογευματινά τώρα που μπαίνουμε στο χειμώνα, “δουλεύουν” συνεχώς ικανοποιώντας όσους ασχολούνται και οι οποίοι κάνουν το κυνήγι τους ξεκούραστα περιμένοντας σε σκαμπό το πέρασμα των πουλιών! Εν αντιθέσει με τους κυνηγούς που ασχολούνται με τα άλλα θηράματα οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύουν σκυλιά και να περπατούν για ώρες στα βουνά προς αναζήτηση της μπεκάτσας ή της πέρδικας χωρίς πολλές φορές ούτε να καταφέρνουν να δουν αυτά τα δύο πουλιά από μακριά.

lagos

Το τριχωτό…

 Ικανοποιητική και μάλιστα υπέρ του δέοντος είναι η φετινή χρονιά για τους κυνηγούς του λαγού, καθώς οι περισσότεροι δηλώνουν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον αγριόχοιρο της Αγιάσου (που ως γνωστόν έχει φτάσει από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι τη Γέρα και τον Πολιχνίτο), καθώς τα περισσότερα αγριογούρουνα βρίσκονται μέσα στις του ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι  και εφόσον σε αυτούς τους βιότοπους δεν μπορεί κανείς να τα ενοχλήσει, δύσκολα μετακινούνται ενώ όσα το κάνουν προς αναζήτηση καλύτερης τροφής βρίσκονται αντιμέτωπα με τα τουφέκια τον κυνηγών οι περισσότεροι εκ των οποίων πάντως  αναπολούν τα προηγούμενα χρόνια,  κατά τα οποία οι αγριόχοιροι ήταν άφθονοι και εκτός ζωνών.

perdikes

Για το κυνήγι της πέρδικας δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, καθώς και η φετινή χρονιά εξελίχθηκε κατώτερη των προσδοκιών και μάλιστα σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι βιότοποι της πέρδικας με τροφή, οι κατά τόπους Κυνηγητικοί Σύλλογοι, αυτό το διάστημα κάνουν σπορές  σε διάφορες περιοχές ώστε να ακολουθήσουν  οι απελευθερώσεις περδίκων εκτροφής από το εκτροφείο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους που βρίσκεται έναντι της Μονής Λειμώνος στην Καλλονή.

Έφυγε ο Τσιρώνης!

 Χαράς Ευαγγέλια για τους κυνηγούς από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης που προέρχεται από τους κόλπους των “Οικολόγων Πράσινων” και μέχρι πρότινος είχε την αρμοδιότητα για το κυνήγι, μετακινήθηκε στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για το κυνήγι ώστε να κάνει την περίφημη περιστολή που σκόπευε πιεζόμενος και από τις οικολογικές οργανώσεις. Να θυμίσουμε πάντως ότι στο πρόσφατο παρελθόν την αρμοδιότητα για το κυνήγι την είχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  κι ούτε που θέλουν να σκέφτονται οι κυνηγοί πως υπάρχει περίπτωση ο κ. Τσιρώνης να την διεκδικήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.