Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άντε και του χρόνου!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Φεύγει σιγά-σιγά το καλοκαιράκι. Καλά να είμαστε!

Σε πολλά νησιά της χώρας το φετινό καλοκαίρι έδειξε ένα άλλο πρόσωπο που αρχίζει να θυμίζει την κατάντια της νότιας Ευρώπης, κυρίως τις αχανείς παραλίες της costa del sol με την πολυκοσμία. Η Μυτιλήνη δεν πήρε χαμπάρι.

Ήμασταν το νησί που διαφημίστηκε ως εκείνο χωρίς τουρισμό.

Ό,τι έγινε, έγινε, δεν θα δώσω εγώ τις ευθύνες, αυτοί που πρέπει θα τις αναλάβουν μόνοι τους.

Εγώ θα πω ένα μόνο πράγμα.

Έχουμε ένα εκπληκτικό νησί και μπορούμε να αποκτήσουμε μια σωστή τουριστική κίνηση χωρίς να χάσουμε τον τόπο μας.

Οι φίλοι μου, που έχουν σπίτι στη μαγευτική Οία, με θέα την Καλντέρα της Σαντορίνης, δεν μπορούν να πλησιάσουν για τουλάχιστον 6 μήνες στο σπίτι τους από τους τουρίστες. 

Η πανέμορφη χώρα της Μυκόνου έχει σχεδόν ενωθεί οικιστικά με το υπόλοιπο νησί, καθώς χτίζονται συνεχώς όλα τα οικόπεδα, οι λόφοι, οι λιθιές, από τα λοφάκια μέχρι τις αμμουδιές. 

Τα λοφάκια της Τήνου ολοένα και γεμίζουν από πανάκριβες βίλες. 

 

Αυτό θέλουμε;

Πολλά τα οφέλη του τουρισμού, σημαντικό το real estate που πουλάει χρυσάφι τα χωράφια, αλλά ό,τι ξεχειλώνει χωρίς σοβαρότητα είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα την πληρώσει. Ήδη πολλά νησιά μας ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν από την βίαιη εισβολή των τουριστών προηγούμενων δεκαετιών και παίζουν διαρκώς στα όρια. Ακόμα και η Κρήτη, ή η Κέρκυρα πληρώνουν βαθιά την μαζική all inclussive φτηνή επιλογή τους.

Εμείς το νησί μας δεν θέλουμε να γίνει άλλο ένα μαζικό τουριστικό θέρετρο.

Δεν θέλουμε πολλές φτηνές πτήσεις charter και φτηνά all inclussive πακέτα. 

Δεν  μπορούμε, αλλά ούτε θέλουμε να γίνουμε Μύκονος ή Σαντορίνη.

Θέλουμε καλούς τουρίστες που να εκτιμούν την ιστορία μας, τη φύση του νησιού, τις απίστευτες ομορφιές του, την ανάσα του Αιγαίου σ’ αυτό το κομμάτι της γης μαζί με τον ουρανό, τον Ήλιο και τη θάλασσα.

Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την παράδοση και τα καλοκαίρια μας.

Θέλουμε να τρώμε ξυπόλυτοι πάνω στην άμμο, στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.

Θέλουμε να έρθουν αυτοί που μπορούν να εκτιμήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την αρχιτεκτονική μας, την γαστρονομία μας, την αυθεντικότητά μας.

Εμείς δεν θέλουμε να έρχονται ξαφνικά οι ορδές των τουριστών που θα αλλοιώσουν τα ηλιοβασιλέματά μας. 

Επειδή όμως προβλέπεται τα επόμενα χρόνια σ’ ολόκληρη τη χώρα να αλλάξει δραματικά το τοπίο στο κομμάτι του τουρισμού, έχουμε ευθύνη να φροντίσουμε την πορεία του νησιού μας. 

Οργανωμένα, με μελέτη, γνώση, ψάξιμο και ευθύνη. Και με ταχύτητα. Όχι με ρυθμούς Λέσβου και ετεροχρονισμένα.

Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνο το brand name που θα φέρει μόνο ποιοτικό τουρισμό και ποιοτικούς επενδυτές.

Γι’ αυτό  θα πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους κι όχι να πορευόμαστε σ’ ένα χύμα φύρδην μίγδην.


Πράσινη σαλάτα εποχής με σύκα, σταφύλια, φέτα και σάλτσα με ΠΕΤΙΜΕΖΙ από σύκα, λεμόνι και μουστάρδα

Για να μπούμε ξανά στις σωστές διατροφικές μας συνήθειες και  για να χάσουμε τα κιλά που πήραμε το καλοκαίρι μπορούμε να ξεκινήσουμε ωραίες σαλάτες με διάφορα υλικά και πρωτεΐνες, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε τις θερμίδες του φαγητού. Όπως μου λέει και η αγαπημένη διαιτολόγος μου Ειρήνη Τελωνιάτη, “το παν είναι η ισορροπία στο πιάτο μας, η συνέπεια και να μην απογοητευόμαστε”. 

Υλικά

Πράσινα λαχανικά (άισμπεργκ, λόλα, ρόκα, γαλλική, ραντίτσιο) ένα μεγάλο μπολ 

250 γρ. φέτα, σε κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. σταφίδες ξανθές

1 αγγουράκι σε λεπτές φέτες 

1 φλιτζ. ρώγες από σταφύλια σουλτανίνα ολόκληρες

3 σύκα κομμένα στη μέση 

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

10 τοματίνια κομμένα στη μέση 

1/2 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες 

 

Για το dressing 

50 ml πετιμέζι από σύκα 

50 ml χυμός λεμονιού

50 ml μουστάρδα

100 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πρασινάδες, τις τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και τις τοποθετούμε σε μπολ στο ψυγείο για να γίνουν δροσερές και τραγανές.

Χτυπάμε καλά σε ένα βαζάκι όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.

Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τις πρασινάδες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ελαφρά και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.

spot_img

More articles