Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Από 300 – 600 ευρώ το επίδομα ορεινών περιοχών

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΠ

 

-Δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι της Λέσβου με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 4.700 ευρώ

 

Ξεκινά από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που φτάνει έως και τα 600 ευρώ. Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ 3.000 ευρώ και 4.700 ευρώ, που είναι και το ανώτατο όριο.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω, κατά περίπτωση, εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

 

Τα δικαιολογητικά

 

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση του επιδόματος είναι τα εξής:

– Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN

– Βεβαίωση του Δημάρχου για τον τόπο κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή

Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως οικογένεια θεωρούνται οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες, από τις οποίες πρέπει να προσκομίζεται επιπλέον αποδεικτικό για την επιμέλεια των παιδιών.

Οι ενδιαφερόμενοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ του Δήμου για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή της αίτησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Να σημειωθεί ότι οι αιτούντες πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015, σε αντίθετη περίπτωση να απευθύνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για σχετική τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ν.Β.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img