Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Άρχισαν τα τραπεζώματα

Καθώς μπαίνουμε δυνατά στην πιο γιορταστική  περίοδο του χρόνου, λίγο-πολύ όλοι μας αρχίσαμε ήδη τις προετοιμασίες.
Covid, ξε-covid, τα λαμπιόνια έχουν ήδη στολίσει πολλά μαγαζιά, ακόμα και αυλές και δρόμους.
Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι πως στολίζαμε δυο-τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα μαζί με τα γιορτινά μαγειρέματα. Εδώ και χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει και ο Νοέμβρης από νωρίς κιόλας εμφανίζεται χριστουγεννιάτικος, κάτι που ομολογώ βοηθάει πολύ στη διάθεσή μας.
Μέσα σε όλα αυτά ξεκινάνε και τα τραπεζώματα.
Ποτέ τα τραπέζια δεν με άγχωναν, ένιωθα εξοικειωμένη με όλα αυτά.
Την προετοιμασία, την ποικιλία, τα στρωσίματα, τα καλέσματα.
Το σπίτι μας ήταν πάντα γεμάτο καλούδια.
Η μαμά έφτιαχνε διάφορα φαγητά και γλυκά για την οικογένεια και τους φίλους.
Πάντα στο τραπέζι ήταν στολισμένα εναλλάξ ή πολλά από αυτά: Οι φανουρόπιτες, τα φοινίκια μελωμένα και αμέλωτα, οι κουραμπιέδες, η αέρινη καρυδόπιτα, η αφράτη γιαουρτόπιτα με το πρόβειο γιαούρτι του Θαλασσέλλη, ο μπακλαβάς της ο άσπρος, πάντα σωστά σιροπιασμένος να μην περισσεύει ίχνος σιροπιού στο ταψί.
Ακόμα, το κυδωνόπαστο με το καβουρντισμένο αμυγδαλάκι, τα γεμιστά σύκα φουρνιστά  με το καρύδι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο στο τενεκεδένιο κουτί ανάμεσα σε φύλλα δάφνης και κλωνάρια βασιλικού.
Τα γλυκά του κουταλιού, τα βγένια (οι δίπλες).
Όλα ήταν μέρος αυτής της πανδαισίας και προετοιμασίας για τις γιορτές.  
Είναι τόσο ωραίο να καλείς αγαπημένους σου ανθρώπους στο σπίτι για καφέ ή τσάι, για μεζέ με ούζο ή φαγητό!
Φέτος έχω πολλά να σκεφτώ στα καλέσματά μου.
Το πρωτόκολλο θα είναι και πάλι αυστηρό λόγω πανδημίας.
Λίγοι και καλοί. Εντάξει, δεν θα ζητήσω rapid test, αλλά σ’ αυτές τις μαζώξεις καιροφυλακτεί ο ιός και πρέπει να προσέξουμε.
Η επιλογή των εδεσμάτων θα γίνει σύμφωνα με τους καλεσμένους.
Πλέον στην παρέα έχουμε vegan, αθλητές, ορκισμένους κρεατοφάγους, αλλεργικούς και δυσανεκτικούς.
Οι οικοδεσπότες πρέπει να έχουν στο νου τους όλες τις ιδιαιτερότητες. Φυσικά με μέτρο.
Κανείς δεν πρέπει να φύγει νηστικός. Όλοι να περάσουν καλά και να νιώσουν ευπρόσδεκτοι.

Οι δέκα εντολές ενός γιορτινού τραπεζώματος

1.Οργανώνετε τη λίστα των καλεσμένων να είναι σε σωστό casting.
2. Στήστε το μενού σας με βάση τα οικονομικά σας. Αφήστε τις υπερφιαλοσύνες και τα ξιπάσματα, δεν είναι πια της μόδας.
3. Ενημερωθείτε  για αλλεργίες, δυσανεξίες ή διατροφικές συνήθειες των καλεσμένων σας.
4. Αναρτήστε χαρτάκι στην πόρτα του ψυγείου με τη λίστα των εδεσμάτων και ίσως το ποιο θα βγει πρώτο και ποιο δεύτερο.
5. Αποφεύγετε φαγητά που θέλουν μαγείρεμα την τελευταία στιγμή.
6. Ξεκινήστε με τις πιο απλές και απαλές γεύσεις και προχωρήστε σταδιακά  στην κορύφωση με πιο πολύπλοκες και πλούσιες (ξεκινάμε με τα ψάρια και τα θαλασσινά για να περάσουμε στα κρέατα, πρώτα οι λευκές και μετά οι κόκκινες σάλτσες).
7. Αφρώδη κρασιά, ροζέ, λευκά και τέλος κόκκινα. Τι ωραίο στιλ αν έχετε φροντίσει να αλλάζετε τα ποτήρια για κάθε κρασί!!
8. Σε επίσημα καλέσματα το φαγητό έρχεται σερβιρισμένο στα πιάτα. Μην το κάνετε αν δεν έχετε σερβιτόρους, σεφ ή μαγείρισσες. Αντ’ αυτού, μπορείτε να περάσετε πιατέλες στο τραπέζι για να σερβιριστούν, με την προϋπόθεση να είναι ήδη όλα κομμένα σε μερίδες.
9. Υφασμάτινη λινή κολλαριστή πετσέτα και ποτέ χάρτινες στα γιορτινά τραπεζώματα. Μια εφικτή πολυτέλεια που ανεβάζει την ποιότητα ζωής μας.
Αλλάξτε τα πιάτα και μαχαιροπίρουνα / φροντίστε να είναι το ένα πάνω στο άλλο/ τα μαχαιροπίρουνα δεξιά-αριστερά ώστε να τα αφαιρέσετε εύκολα καθώς αλλάζουν οι γεύσεις.
10. Οι ποσότητες με μέτρο. Ποτέ δεν θα φάνε όλοι από όλα και πολύ.
Υπολογίζουμε τα 250γρ. συνολικά ανά άτομο, πρώτα, δεύτερα και ορεκτικά. Στις 11 μπουκιές έχουμε χορτάσει, στις 15 έχουμε παραφάει και στις 18 έχουμε σκάσει.
Οπότε ναι μεν να φτάσουν, αλλά να μην υπερβάλουμε και περισσέψουν τεράστιες ποσότητες.
Το ζητούμενο πάντως είναι η αγάπη και το μεράκι της προετοιμασίας σ’ ένα τραπέζι, οι άνθρωποι που θα φάμε μαζί τους και η διάθεση. Το φαγητό έρχεται μετά. Οπότε μην έχετε άγχος.

 

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 17-11-21
Επόμενο άρθρο