- Έξι επιπλέον βραβεύσεις για τον Δήμο Μυτιλήνης και για τις παραλίες του Αγίου Ερμογένη, Βοτσαλάκια στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, της Ευρειακής στη Γέρα, τις δύο καντίνες στην Κράτηγο και την παραλία του Ταρσανά (Έσο Πάπας) στο Πλωμάρι
“Χαράς ευαγγέλια” για τον Δήμο Μυτιλήνης που μπαίνει δυναμικότερα φέτος στον χάρτη των τουριστικών προορισμών κερδίζοντας 12 “Γαλάζιες σημαίες” για ισάριθμες ακτές από το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να διπλασιάσει τις βραβευμένες παραλίες της από έξι που ήταν πέρυσι σε 12, ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παρέμεινε στον ίδιο αριθμό, 11 “Γαλάζιες σημαίες” και για το 2023. Η επιτυχία αυτή έρχεται μετά από συντονισμένες ενέργειες του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Κώστα Κουνέλλη, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο επεδίωξε την αύξηση των βραβευμένων παραλιών με την “Γαλάζια σημαία”, που αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των νερών κολύμβησης για τους τουρίστες.
Πιο αναλυτικά, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου θα ανεμίζουν και φέτος 11 “Γαλάζιες σημαίες” στις πλαζ της Σκάλας Καλλονής, της Σκάλας Πολιχνίτου, των Παρακοίλων (Μεντούσι), της Ανάξου, των Βατερών, της Εφταλούς, της Κάγιας, του Μολύβου, της Νυφίδας, της Πέτρας και Σκάλας Ερεσού.
Μέχρι πέρυσι, ο Δήμος Μυτιλήνης λάμβανε έξι “Γαλάζιες σημαίες” για τις παραλίες στο Τάρτι, την Σκάλα Μιστεγνών, τα Τσαμάκια, το Κανόνι, τον Άγιο Ισίδωρο και την Χαραμίδα. Σε αυτές θα προστεθούν από το ερχόμενο καλοκαίρι οι παραλίες του Αγίου Ερμογένη, τα Βοτσαλάκια στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, η Ευρειακή της Γέρας, οι δύο καντίνες στην Κράτηγο και η παραλία του Ταρσανά (Έσο Πάπας) στο Πλωμάρι.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Κ. Κουνέλλης, «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος γιατί έγιναν δεκτά όλα τα αιτήματα που είχαμε υποβάλει για την βράβευση των παραλιών μας. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι δύο πολυσύχναστες παραλίες της Κρατήγου, που επιλέγονται από πολλούς Μυτιληνιούς λόγω της κοντινής απόστασης από την πόλη. Επιπλέον, το Πλωμάρι κέρδισε και δεύτερη “Γαλάζια σημαία” για την παραλία του στο Έσο Πάπας, ενώ φέτος θα ανεμίζει το σύμβολο καθαρότητας των νερών και στην Ευρειακή της Γέρας. Σημαντική είναι η διάκριση και για τη μοναδική, γραφική παραλία του Αγίου Ερμογένη, που προσελκύει κάθε καλοκαίρι πολλούς ντόπιους και επισκέπτες λουόμενους, όπως επίσης και για τα Βοτσαλάκια στην Σκάλα Νέων Κυδωνιών». Ο κ. Κουνέλλης σημείωσε ακόμη ότι όλες οι παραλίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος από πέρυσι, που έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και μέχρι το τέλος του μήνα θα τοποθετηθεί σε κάθε ακτή ο προβλεπόμενος εξοπλισμός για την ασφάλεια των λουομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η χώρα μας βρέθηκε στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 52 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κερδίζοντας συνολικά 617 “Γαλάζιες σημαίες”. Είναι η πρώτη φορά που οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600 δίνοντας στην Ελλάδα το 15% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα και η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές, τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 80 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε το 2021, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (www.eepf.gr).