ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΥΡΟΔΗΜΟΥ – Αυτά που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας

Τις προηγούμενες δεκαετίες τα παιδιά με καθυστέρηση ομιλίας και λόγου, αναπτυξιακές γλωσσικές και μαθησιακές διαταραχές ήταν σχεδόν καταδικασμένα να μεγαλώσουν με το πρόβλημά τους, καθώς οι γονείς τότε δεν είχαν τις ιδιαίτερες δυνατότητες και επιλογές της σημερινής κοινωνίας, δεν είχαν αυτό που μπορούν να κάνουν σήμερα οι γονείς για τα παιδιά τους με τη Λογοθεραπεία. Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που σχετίζεται με την αξιολόγηση, την πρόληψη, τη  διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής και κατάποσης σε παιδιά αλλά και ενήλικες, καθώς και τη μελέτη πάνω σε αυτά.

Στις μέρες μας οι δυνατότητες που δίνει η Λογοθεραπεία είναι απεριόριστες και η συμβολή της καθοριστική για τους γονείς που θέλουν να προλάβουν προβλήματα στα παιδιά τους πριν αυτά εκδηλωθούν, σε σημείο που θα τα δυσκολέψουν στη μετέπειτα ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί θεραπευτικά σε όσους έχουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες που από κάποιους γονείς μπορεί να περνούν απαρατήρητες ή να τους προβληματίζουν λίγο, ίσως είναι αυτές που μπορεί να καθορίσουν την πορεία και την εξέλιξη του παιδιού τους. Κι όμως η έγκαιρη διάγνωση, μελέτη και παρέμβαση οδηγούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Προϋπόθεση είναι αυτές οι δυσκολίες και ιδιαιτερότητες να επισημανθούν και ο γονέας να κάνει το πρώτο βήμα, δηλαδή να ζητήσει την αξιολόγηση του Λογοθεραπευτή, που είναι ο ειδικός.

Η αξιολόγηση του Λογοθεραπευτή είναι βασισμένη σε σταθμισμένα εργαλεία και κλινική παρατήρηση ώστε να λύνει τα προβλήματα δίνοντας καταρχάς τις απαντήσεις στους γονείς για τα παιδιά τους. Με αυτά τα δεδομένα η επίσκεψη στον Λογοθεραπευτή για την αξιολόγηση του παιδιού μας ή για να πάρουμε απαντήσεις σε αυτά που μας απασχολούν πρέπει να γίνεται χωρίς ενδοιασμούς. Μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης του παιδιού μας  ο Λογοθεραπευτής θα εξετάσει τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες, απαντώντας αν υπάρχει κάποια επικοινωνιακή διαταραχή και στην περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, τότε σχεδιάζεται η εξατομικευμένη παρέμβαση που θα δώσει τη θεραπευτική λύση.


Η Ελεάνα Μαυροδήμου

Έχοντας εργαστεί για 1,5 χρόνο μετά την απόκτηση του πτυχίου της σε γραφείο λογοθεραπείας στη Μυτιλήνη αντιμετωπίζοντας περιστατικά, όπως παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με τραυλισμό, μαθησιακές δυσκολίες, φωνολογικές και αρθρωτικές διαταραχές, εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση κλπ., η Ελεάνα Μαυροδήμου λειτουργεί πλέον το δικό της χώρο Λογοθεραπείας στη συμβολή των οδών Γυμνασιάρχου Δαβίδ 21 & Μολίνου με είσοδο από οδό Μολίνου.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο, ώστε στο κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον το παιδί σας θα αποκτήσει γρήγορα την άνεση και την οικειότητα για να εργαστεί πάνω του η Λογοθεραπεύτρια και να επιτευχθεί σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι: 

 • Intensive Interaction (Μέθοδος Εντατικής Αλληλεπίδρασης)
 • PECS (Σύστημα Επικοινωνίας μέσω Ανταλλαγής Εικόνων)
 • MAKATON
 • ΠΛΑΣΗ (Πρωτόκολλο Λογοπεδικής Αξιολόγησης Σχολικής Ηλικίας)
 • Αθηνά Τεστ
 • Θεραπεία Τραυλισμού ‘’Από τη θεωρία στην πράξη’’
 • Palin PCI
 • Floortime Approach
 • Δοκιμασία Γλωσσικής Αντίληψης και Έκφρασης
 • Δοκιμασία Πληροφοριακής και Γραμματικής Επάρκειας
 • Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου
 • Ειδικές Δεξιότητες Συμβουλευτικής
 • Σεμινάριο Flow time.  

Η Ελεάνα Μαυροδήμου γεννήθηκε το 1993 στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε και αποφοίτησε από το Τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Πατρών. 

Παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με απώτερο σκοπό την απόκτηση πτυχίου επάρκειας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, παρέχοντας συμβουλευτική σε θέματα που μπορεί να απασχολούν τους γονείς όσον αφορά τα παιδιά τους.

Η Λογοθεραπεύτρια δέχεται με ραντεβού στα τηλέφωνα: (22510) 23169 και κινητό 6948 038972.

E-mail: [email protected]