Αύξηση της χρηματοδότησης για τους Δήμους

Spread the love


  • Νέες προτάσεις από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος

Σε αύξηση της χρηματοδότησης για έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος θα προχωρήσει το Πράσινο Ταμείο αυτή τη χρονιά, προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση των διαθέσιμων κεφαλαίων και να επεκτείνει την παρουσία του σε νέες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί προγράμματα που καταρτίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή άλλα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς τους, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου έχουν απορροφήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά κονδύλια για την υλοποίηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, η αναβάθμιση παιδικών χαρών, οι Πράσινες Γωνιές, δράσεις ανακύκλωσης, κλπ.. Με τη νέα θητεία ετοιμάζονται να υποβάλλουν καινούργιες προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο που έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 4,5 δις ευρώ, εκ των οποίων μπορεί και διαθέτει σε ετήσια βάση περίπου 125 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων από τους ενδιαφερόμενους φορείς, και κυρίως τους Δήμους είναι της τάξης του 70%.

Το Πράσινο Ταμείο έχει δύο βασικούς άξονες δράσης: Το φυσικό περιβάλλον και το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, δηλαδή, μεταξύ άλλων, την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (όπως είναι για παράδειγμα τα πάρκα και οι παιδικές χαρές), την αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα και την αποκάλυψη/αποκατάσταση των ρεμάτων. Επίσης, ο φορέας χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, καινοτόμες δράσεις από πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις με ποσά έως 50.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) ανά δικαιούχο.

Στον άμεσο σχεδιασμό του Πράσινου Ταμείου είναι η προώθηση στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη των Δήμων, με νέα κριτήρια, πέρα από τα αμιγώς πληθυσμιακά, δηλαδή με την επέκταση της παρουσίας του Οργανισμού σε δράσεις στα νησιά (όπως για παράδειγμα τον καθαρισμό των βυθών) και στους ορεινούς Δήμους της χώρας.

Ένα από τα πλέον σημαντικά “μέτωπα” για το Πράσινο Ταμείο το 2024 θα είναι η ενεργός συμμετοχή στις πολιτικές για τα δάση, όπου το ύψος των χρηματοδοτικών συμβάσεων για τις μελέτες συντήρησης, πυροπροστασίας κλπ. αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί έναντι των σημερινών επιπέδων. Το Πράσινο Ταμείο θα έχει ενεργό ρόλο στη χρηματοδοτική στήριξη των διαχειριστικών μελετών, οι οποίες, με βάση το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι υποχρεωτικές σε όσες δασικές περιοχές δεν υπάρχουν σήμερα, ενώ σε όσα δάση υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες αυτές θα επικαιροποιούνται με έναν αυτόματο μηχανισμό σε προκαθορισμένα τακτικά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, άμεσα θα “τρέξει” από το Πράσινο Ταμείο το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των μελετών που αφορούν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών ρύπων (ΔΗΣΜΕ), καθώς η σχετική Υπουργική Απόφαση θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στον εθνικό κλιματικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2022, προβλέπεται ότι οι Δήμοι θα πρέπει να συλλέγουν στοιχεία για τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε την παράταση της πρόσκλησης που αφορά στο «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.», προϋπολογισμού 10,3 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου». Η προθεσμία υποβολής προτάσεων έληγε στις 31 Δεκεμβρίου και αποφασίστηκε η παράτασή της κατά 7 μήνες, έως τις 29 Ιουλίου 2024.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση