Μπακάλικα του χτες, delicatessen του σήμερα

Spread the love

Τα σημερινά παντοπωλεία-delicatessen, χωρίς καμιά αμφιβολία, φέρνουν γλυκά την αύρα του παλιού μπακάλικου, με πολλές νοστιμιές, συχνά εντυπωσιακές, άλλοτε νοσταλγικές και ενίοτε πρωτόγνωρες!

Το νοσταλγικό μπακάλικο «Εδώδιμα – Εποχιακά» των παιδικών μου χρόνων, όλα τα είχε! Καλούδια, αύρα, ατμόσφαιρα, ποικιλία! Βαριά ξύλινα βαρέλια, ράφια ντυμένα με χαρτί, ταμπλαδωτά ντουλάπια, τσουβάλια με φασόλια, φακές, σιτάρι, πατάτες. Μυρωδιά από χαψιά, ρόζα, τουλουμοτύρι και άλμη. Ποικιλία από εύγευστα τυριά ανάκατα σ’ ένα ψυγείο – βιτρίνα, μεγάλα τενεκεδένια κουτιά γεμάτα ελιές θρούμπες, καλαμών, σαρκώδεις, πράσινες ή μαύρες. Τουρσιά. Τα πολύχρωμα γλειφιτζούρια στριμωγμένα στο χαρτόκουτο, τσίχλες «τσιγαράκι» για να κάνουμε πως χαρμανιάζουμε σαν τους μεγάλους, παστέλια, σοκολάτες και φλοκάκια μ’ αυτή την αξέχαστη γεύση της καραμέλας βουτύρου. Τα τετράδιο με τα βερεσέδια ανοιγμένο διάπλατα πάνω στον ξύλινο χιλιογδαρμένο πάγκο, χαρτοσακούλες και χαρτιά κομμένα σε διάφορα μεγέθη, έτοιμα να τυλίξουν λογής-λογής λιχουδιές. Οι σέσουλες μικρές και μεγάλες σε απόλυτη διάταξη, άλλες μέσα σε τσουβάλια κι άλλες κρεμασμένες στα πλάγια του πάγκου πάνω σε μικρά καρφιά.

Όταν σήκωνα το βλέμμα ψηλά στα φορτωμένα από εμπόρευμα ράφια, νόμιζα πως θα μου έρθουν όλα στο κεφάλι.

½ κιλό τουλουμοτύρι  «καρδιά», όχι τις άκρες που ήταν στεγνές, ¼ ελιές τσακιστές, αντζούγιες, ούζο, κουκιά ξερά ψιλόφλουδα, βραστερές φασόλες, χύμα τσάι μαύρο, ντοματοπελτέ. Όλη η παραγγελία της μαμάς. 

Κάποιες φορές έπαιζε δυνατά και η ρόζα, το σημερινό μπρικ. Χύμα στο ξύλινο βαρέλι, νόστιμο και φτηνό – καμία σχέση με σήμερα.

Η διαδικασία κλασική, το σέρβις απολύτως προσωπικό και εγώ καθώς άνοιγα το δίχτυ, ο μπακάλης  έχωνε μέσα τα πακετάκια. Για μπαξίσι, μου πρόσφερε μια πράσινη παστίλια μέντα απ’ αυτές που έκαιγαν στο στόμα. Καθώς την γευόμουνα  επέστρεφα χοροπηδώντας στο σπίτι χωρίς καλά-καλά να καταλάβω  ούτε το πόσο γρήγορα μεγάλωνα, ούτε πώς το μπακάλικο του κυρ- Ανέστη,  μετατράπηκε σ’ ένα μεγάλο σούπερ-μάρκετ. Ήταν τότε που ξαφνικά όπως κι εγώ, όλα αλλάζανε πορεία.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποια δυνατά μπακάλικα στην πόλη μου να μου θυμίζουν εκείνες τις εποχές. Στην αγορά υπάρχει ο Σκοπελίτης με ό,τι καλύτερο βρίσκεται στο νησί. Διαλεγμένα, ψαγμένα, ξεχωριστά καλούδια κι ένας χώρος επιμελώς ατημέλητος έτσι όπως ακριβώς μ’ αρέσει, με δεκάδες πολύχρωμα κουτάκια με πελτέδες και σάλτσες, με τυριά κομμένα, ελιές και τουρσιά, ρίγανη από τον Όλυμπο της Αγιάσου, ντόπια παστά του ΛΕΒΑ, ούζα φοβερά του νησιού και τόσα άλλα.

Σε πρώτη ζήτηση

Οι άνθρωποι ζούμε γιατί υπάρχει αγάπη και μεράκι. Χαμόγελο, ανθρωπιά, ζεστασιά και λιχουδιές. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Οι πολυάνθρωπες μεγαλουπόλεις φρόντισαν να μας εξασφαλίσουν τα  μεγάλα μαγαζιά για άνεση, ευκολία, γρηγοράδα, υπερκατανάλωση. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Ποτέ όμως δεν έπαψε η αναζήτηση εκείνου του προσωπικού και άμεσου. Η σχέση πελάτη και πωλητή. Η επιλογή. Η αναζήτηση του σπάνιου και εκλεκτού προϊόντος με καταγωγή και προέλευση. Αυτού που δεν μπορεί να κείτεται χύμα στα ράφια ενός μαζικού μαγαζιού. Γι’ αυτό τα σημερινά μπακάλικα συνεχίζουν την πορεία τους,  σαν μοδάτα delicatessen. Υποστηρίζοντας το παλιό νοσταλγικό ύφος προτείνουν  νέου τύπου διαπροσωπικές σχέσεις με την τωρινή «υποψιασμένη» καταναλωτική κοινωνία, που δεν παύει να επιλέγει ακόμα εκείνα τα only special καλούδια. 


Χόρτα τσιγαριαστά του χειμώνα 

  • 1 kg χόρτα του βουνού 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη 
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • Μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα
  2. Για να κρατήσουν το καταπράσινο χρώμα τα χόρτα πρέπει να τα ζεματίσουμε σκεπασμένα σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά.
  3. Τα βγάζουμε, τα περιχύνουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
  4. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και  το σκόρδο και προσθέτουμε τα  χόρτα να τσιγαριστούν για 5’.
  5. Ανακατεύουμε και  προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και την ντομάτα. Βράζουμε τα χόρτα μέχρι  για 10’ να μείνουν με το λάδι τους.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον άνηθο.
  7. Σερβίρουμε με φέτα και αυγά τηγανητά. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση