Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Χειμωνιάτικη απόδραση στο Eressian Hotel & Hammam Spa

Οι λέξεις ξένος και φιλοξενία στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για να δηλώσουν στενές ανθρώπινες σχέσεις, γεμάτες από δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Η φιλοξενία ακολουθούσε μια ιεροτελεστία που παρεχόταν σε κάθε ξένο.
H λέξη ξένος, σημαίνει αυτός που προέρχεται από άλλη χώρα, ο επισκέπτης, αλλά και ο φίλος.
Οι ξένοι προστατεύονταν στην αρχαιότητα από τον Ξένιο Δία, την Αθηνά, αλλά και από τους Διόσκουρους (Κάστορα και Πολυδεύκη).
 Η κακή αντιμετώπιση του ξένου θεωρούνταν ύβρις.
Όλη αυτή η αρχαία φιλοσοφία μας ακολουθεί διαχρονικά. Και συχνά μας βαραίνει όσο και η καταγωγή και ο πολιτισμός μας.

Στη Λέσβο η φιλοξενία είναι “έμφυτη”!
Κι ας μην χαρακτηριζόμαστε για τον τουρισμό μας. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο προσεγγίζουμε την φιλοξενία με ένα άλλο μάτι. Εκείνο που θα μας βάλει στο χάρτη του τουρισμού με σωστό τρόπο. Αχνά και αργά τα βήματα, αλλά ο ορίζοντας ανοίγει.
Μια σπουδαία πρωτοβουλία μ’ έχει ενθουσιάσει.

Χειμώνα στην Ερεσό
Στο πανέμορφο λατρεμένο  χωριό, με τα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια της Δυτικής Λέσβου, στην Ερεσό, ένα εξαιρετικά ανακαινισμένο αρχοντικό, το Eressian Hotel & Hammam Spa, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, κερδίζει στα βραβεία GREEK HOTEL OF THE YEAR 2021 τον τίτλο του Small Hotel Spa of the year, βάζοντας έτσι τη Λέσβο στο χάρτη του τουρισμού ευεξίας.
Ο ιδιοκτήτης Αλέξης Μιχάλας με έμπνευση και  επαγγελματισμό επικοινωνεί μ’ ένα σύγχρονο τρόπο τους θησαυρούς του νησιού, του χωριού, του ξενοδοχείου του.
Καλεί κόσμο να το επισκεφτεί και να μείνει απολαμβάνοντας τη μοναδική φιλοξενία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Και το εντυπωσιακό είναι πως τα καταφέρνει.
Το Eressian προσελκύει κόσμο για τα περίφημα weekends του, από όλο το νησί, αλλά και άλλους που επισκέπτονται τη Λέσβο όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα.
Το ίδιο εξαιρετικό ξενοδοχείο επιλέγεται στη λίστα Michelin Guide και αποτελεί το μοναδικό στο Βόρειο Αιγαίο που ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό, τοποθεσία, άνεση, και που προσφέρει μια πρώτης τάξης εμπειρία.
Σκέφτομαι πόσο άραγε απέχει από το να γίνει προορισμός από μόνο του;
Το ξενοδοχείο τολμά να παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο.
Πού; Ε, λοιπόν, ναι!
Στην απομακρυσμένη Ερεσούλα.
Το πολύ ευχάριστο είναι ότι πήγε πολύ καλά σε πληρότητα από 24/12 μέχρι και 09/01 και αυτό συνεχίζεται και για τα επόμενα ΣΚ (διανυκτέρευση Παρασκευή και Σάββατο). Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αρκετά από τα γύρω μαγαζιά της πλατείας του χωριού δείχνει να συγκινούνται  από την κίνηση και παραμένουν ανοιχτά έτσι ώστε βρίσκεις να φας και να πιεις και εκτός ξενώνα. Έτσι δημιουργήθηκε ένας πόλος έλξης με μια ζωντάνια που είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς.
Εγώ πηγαίνω συχνά.
Και όχι μόνο ΣΚ.
Απολαμβάνω την αγριάδα της φύσης πίνοντας το κρασί μου κοντά στο τζάκι, τα υπέροχα πρωινά με ντόπια προϊόντα και τοπικές συνταγές, λιώνω στο spa, χουζουρεύω στα αναπαυτικά κρεβάτια πριν ξεκινήσω τη βόλτα στα γραφικά στενάκια του χωριού. Όταν έχει νοτιά, κατεβαίνω στη Σκάλα για να αγναντέψω το αγριεμένο πέλαγος και να φωτογραφίσω τα χρώματα του ορίζοντα. Η απόδραση στην Ερεσό και η διαμονή μου στο Eressian Hotel & Hammam Spa μου έχει γίνει εμμονή και ευχάριστη συνήθεια.
Εσύ πήγες;

Επικοινωνία
Ο τουρισμός είναι μια ισχυρή δύναμη στην οικονομία, κι όσο πιο σύντομα το κατανοήσουμε στη Λέσβο τόσο το καλύτερο.
Πρέπει να πάψουμε να ανήκουμε στους δευτερεύοντες προορισμούς γιατί όλοι γνωρίζουμε την μοναδικότητα του νησιού μας.
Πώς θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα το σύγχρονο marketing για να επικοινωνήσουμε τις πλατείες των χωριών της Λέσβου, τις βόλτες στα γραφικά καλντερίμια, την άγρια ομορφιά του χειμώνα, τα λιμάνια, τα μονοπάτια, τις παραλίες, τα ταβερνάκια και τα καφέ;
Πότε θα αποφασίσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια να ασχοληθούν σοβαρά με το κομμάτι επικοινωνία;
Μήπως θα έπρεπε να συμβουλευτούν τον Νίκο Ζούρο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον Αλέξη Μιχάλα από το Eressian Hotel & Hammam;



Βρασματολουκούμια
Αν είστε τυχεροί, τούτη η ερεσιώτικη νοστιμιά σερβίρεται στο πρωινό του ERESSIAN σε μορφή κέικ ή κουλουριού και εγώ προσωπικά δεν θέλω να το χάσω ποτέ.

Υλικά
1 ποτήρι λάδι
1 ½ ποτήρι βράσμα-πετιμέζι από σύκα
½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Γαρύφαλλο
Κανέλλα
½ κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και όσο αλεύρι σηκώσει, κατά προτίμηση αλεύρι σταρένιο.
Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά, ζυμώνετε το μίγμα τόσο ώστε να μην κολλάει. Το πλάθετε σε μπαστούνια και τα χαράζετε σε ρόμβους. Τα φουρνίζετε και όταν κρυώσουν κόβετε τους ρόμβους.  Έχετε ανακατέψει το βράσμα με νερό και “βουτάτε” τα βρασματολουκούμια τοποθετώντας τα μετά σε πιατέλα. Στο τέλος τα πασπαλίζετε με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.