Με θριαμβικούς τόνους μετέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την είδηση ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν εντός του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι έπεσε κάτω από τους 1.500. Φαίνεται όμως πως η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο σε μετακινήσεις αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα ή σε κάθε περίπτωση αναχώρησής τους από τη Λέσβο, αλλά και σε «διοικητικού» τύπου ενέργειες, όπως… η διαγραφή ονομάτων από τις λίστες διαμενόντων στο ΚΥΤ, καθώς μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι… «δεν βγαίνουν τα μαθηματικά» στους πίνακες.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όντως ο αριθμός διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας στο Μαυροβούνι έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, την 1η Σεπτεμβρίου 2021 στο ΚΥΤ έμεναν 3.218 αιτούντες άσυλο, ενώ την 1η Απριλίου 2022 ο αριθμός αυτός είχε πέσει στους 1.613. Με λίγα λόγια, μέσα σε επτά μήνες ο πληθυσμός της δομής φιλοξενίας μειώθηκε στο μισό.
Στις πρώτες ημέρες του Απριλίου, όμως, παρατηρήθηκε μια απότομη «πτώση» του μεγέθους του πληθυσμού του ΚΥΤ στα 1.410 άτομα. Ειδικότερα, και ενώ από τον Ιανουάριο η μείωση που παρατηρείται κάθε μήνα είναι από 80 – 120 άτομα, η σχεδόν διπλάσια μείωση φάνηκε να συμβαίνει μέσα σε δέκα μέρες μόλις. Επιτάχυνση του ρυθμού αποσυμφόρησης; Όχι ακριβώς, καθώς από την 1η έως την 10η Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου πραγματοποιήθηκαν 90 μετακινήσεις προς την ενδοχώρα, ενώ είχαμε και 6 νέες αφίξεις. Με αυτά τα δεδομένα, ο πληθυσμός του ΚΥΤ θα έπρεπε να είναι 1.529 άτομα, αλλά αυτός εμφανίζεται να είναι κατά… 119 άτομα μικρότερος!
Διαγραφές
Η μείωση του συνολικού αριθμού διαμενόντων στη δομή στο Μαυροβούνι που δεν τεκμηριώνεται από τους αριθμούς αφίξεων και αναχωρήσεων δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, στα στοιχεία του Υπουργείου την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ο πληθυσμός στο ΚΥΤ ήταν 1.826 άτομα, αντί των 1.907 που ήταν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Τόσο η μείωση αυτή, όσο κατά πάσα πιθανότητα και εκείνη των τελευταίων ημερών προέκυψε από διαγραφές από λίστες ονομάτων διαμενόντων στη δομή. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες μέρες, με 9 αναχωρήσεις για παράδειγμα, ο πληθυσμός μειώνεται κατά… 30 άτομα περίπου!
Ειδικότερα, με το κλείσιμο του μήνα, από τις λίστες διαμενόντων του ΚΥΤ διαγράφονται άτομα τα οποία για ένα μήνα περίπου δεν έχουν εμφανιστεί σε αυτό. Αυτό προκύπτει γιατί υπάρχουν αλλοδαποί, οι οποίοι τυπικά έχουν το δικαίωμα μετακίνησης με δικά τους έξοδα, το έχουν κάνει και απλά δεν ενημέρωσαν τη διοίκηση της δομής. Ποιοι είναι αυτοί; Κατά κύριο λόγο άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει γίνει δεκτό, όπως και άτομα των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα που κλείνουν ραντεβού με την Πρεσβεία τους και επιστρέφουν στις χώρες τους, αλλά και άτομα που επέλεξαν να μένουν σε φίλους τους στην πόλη της Μυτιλήνης, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση διαγράφονται από τις λίστες της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι για να μην δικαιούνται σίτιση και στέγαση.
Επομένως, το πόσοι αιτούντες άσυλο διαμένουν σε δομές του Υπουργείου και το πόσοι διαμένουν γενικά στη Λέσβο είναι δύο εντελώς διαφορετικά νούμερα. Φανταζόμαστε ότι δεν απέχουν σημαντικά το ένα από το άλλο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως θα πρέπει να διαχωρίζονται και πολύ περισσότερο πως θα πρέπει ενδεχομένως να υπάρχει μια περισσότερο αναλυτική ενημέρωση περί αφίξεων και αναχωρήσεων προσφύγων και μεταναστών, για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.