Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διεθνές βραβείο και ακόμα δεν άρχισαν!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Πριν ακόμα ξεκινήσει ουσιαστικά την λειτουργία του στη Γέρα το Κέντρο Αριστείας Φυσικών Προϊόντων NatPro Aegean (ένα έργο που ξεκίνησε ως Περιφερειάρχης η Χριστιάνα Καλογήρου για την ανάδειξη των φυτών και βοτάνων και των υποπροϊόντων αγροδιατροφής των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ομάδα του Καθηγητή Λέανδρου Σκαλτσούνη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου), ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, καθώς στο 69ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικών Προϊόντων της Εταιρείας για την Έρευνα Φυσικών Προϊόντων και Φαρμακευτικών Φυτών (69th International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research) στο Σαν Φρανσίσκο, απέσπασε  βραβείο για το καλύτερο πόστερ η ερευνητική εργασία του φαρμακοποιού και μεταδιδακτορικού ερευνητή, Βαγγέλη Αξιώτη

Η εργασία (πόστερ) που βραβεύτηκε στο Διεθνές Συνέδριο του Σαν Φρανσίσκο

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση, καθώς ο κ. Αξιώτης (γιος του χειρουργού Μάκη Αξιώτη) ανήκει στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Σκαλτσούνη και είναι από τους πιο στενούς του συνεργάτες του, ενώ αποτελεί και «την ψυχή» για την λειτουργία του Κέντρου Αριστείας που ήδη είναι έτοιμο να λειτουργήσει στον Παπάδο της Γέρας.

Στο συνέδριο που είχε διαδικτυακές συμμετοχές από όλο τον κόσμο η χώρα μας απέσπασε δύο βραβεία: Το ένα έρχεται στο Κέντρο Αριστείας του Βορείου Αιγαίου με έδρα τον Παπάδο της Γέρας, ενώ και το δεύτερο για την Ελλάδα κατευθύνεται στην ομάδα του κ. Σκαλτσούνη για εργασία όμως που δεν αφορά την περιοχή μας.

 

Τι βραβεύτηκε

Επί της ουσίας αυτό που απέσπασε το βραβείο είναι η εργασία για την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων στην καλλιέργεια ορχιδέας που γίνεται στην υπερσύγχρονη μονάδα Γαρουφαλή στη Σάμο. Η συγκεκριμένη μονάδα εκμεταλλεύεται τους ανθούς της ορχιδέας, ενώ μέσα από την εργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου γίνεται εκμετάλλευση των υποπροϊόντων, όπως είναι οι βολβοί και οι ρίζες από τις γλάστρες, τα οποία μετά από σειρά αναλύσεων αποδείχθηκε επιστημονικά και πιστοποιείται ότι έχουν σημαντικές ευεργετικές δράσεις (μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικές) και μπορούν να κατευθύνονται για να χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών και συγκεκριμένα για την παρασκευή σκευασμάτων (κρέμες) για το δέρμα.

 

Ο Βαγγέλης Αξιώτης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο Βαγγέλης Αξιώτης ανέφερε ότι «σε συνέχεια των ερευνητικών συνεργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί, η αξιοποίηση των υποπροϊόντων από την καλλιέργεια των ορχιδέων συνάδει με τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της κυκλικής οικονομίας και πράσινης χημείας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη εργασία είναι η πρώτη που προέρχεται και από το νεοσυσταθέν ερευνητικό κέντρο Φυσικών Προϊόντων με έδρα τον Παπάδο της Γέρας».

Το Κέντρο Αριστείας Φυσικών προϊόντων στον Παπάδο της Γέρας (περιοχή Ντουραχάνι) θα αλλάξει τα δεδομένα, συνδέοντας τον φυτικό πλούτο των νησιών μας με τη βιομηχανία
Υπερσύγχρονος ο εξοπλισμός του εργαστηρίου για την ανάδειξη των ευεργετικών στοιχείων των φυτικών προϊόντων των νησιών μας

Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Αξιώτης ανέπτυξε την ενότητα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα χρησιμοποιείται στο Κέντρο Αριστείας του Παπάδου, καθώς το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με ό,τι πιο προηγμένο τεχνολογικά υπάρχει πάνω σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ένας υπάλληλος, ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά το εργαστήριο το σημαντικό του έργο. Αν και ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη συνεργασίες όπως με την περίπτωση της Σάμου, που έχουν αρχίσει να αποσπούν το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. 

Γενικότερα η είσοδος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στη Λέσβο (Βόρειο Αιγαίο) μέσω αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων πάνω στα οποία επένδυσε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τον τόπο. Άλλωστε το γεγονός ότι η δουλειά που κάνει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο Βόρειο Αιγαίο ξεχώρισε και βραβεύτηκε κατά το Διεθνές Συνέδριο του Σαν Φρανσίσκο, σε συνάρτηση με την πρακτική εφαρμογή και αξία του όλου  εγχειρήματος στη μονάδα καλλιέργειας ορχιδέας της Σάμου, δείχνει το ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές μέσα από την λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Φυσικών Προϊόντων στον Παπάδο της Γέρας. Κι αυτό καθώς η συγκεκριμένη μονάδα με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό θα αναλύει, θα διυλίζει και θα εκχυλίζει, ώστε τελικά να αναδείξει τα ευεργετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του φυτικού πλούτου των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παίζοντας τον κρίσιμο ρόλο για την πιστοποίηση και τη σύνδεσή τους με την βιομηχανία των καλλυντικών και των φαρμάκων. 

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί σε όλα αυτά η σιωπηλή στάση της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη τα τελευταία 2 χρόνια, έχοντας κρατήσει στην αφάνεια το σημαντικό αυτό εργαστήριο για την οικονομία και την προοπτική των νησιών μας και του αγροτικού τομέα (γιατί άραγε αυτό, μήπως καθώς δρομολογήθηκε επί προκατόχων τους;). Κι αυτό όταν η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή διοργάνωνε εκδηλώσεις στα χωριά, όπως στην Αγιάσο, για το τσάι του Ολύμπου με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να προλαμβάνει μία σοβαρή περίπτωση νοθείας της τοπικής ποικιλίας στις καλλιέργειες καθώς και παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων. 

Αντιθέτως η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη πρόβαλε το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα υπέρμετρα τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον Ελληνικό Οργανισμό Δήμητρα, η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και το οξύμωρο είναι πως ο πλούτος που έχει στα χέρια της μέσα από τη συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραμένει στην αφάνεια άγνωστος για τον πολύ κόσμο.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img