Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ένα κρασί από την Βουργουνδία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Όταν μιλώ για τα κρασιά της Βουργουνδίας, νιώθω ένα δέος και μια ανατριχίλα.
Γιατί εκεί παράγονται κάποια από τα πιο συγκλονιστικά και ακριβά κρασιά στον κόσμο.
Μια από τις πιο σπουδαίες αμπελο-οινικές περιοχές του πλανήτη είναι η περίφημη Γαλλική Bourgogne.
Η περιοχή αυτή, στην καρδιά της Γαλλίας και από τους μεγαλύτερους αμπελώνες, διαθέτει ειδικό μικροκλίμα και έδαφος και μαζί με τις συγκεκριμένες ειδικές ποικιλίες την κάνουν απολύτως ξεχωριστή. Ταυτόχρονα είναι και η πιο δύσκολη περιοχή στον κόσμο στο να μπορεί κάποιος να την κατανοήσει και να επιλέξει το κατάλληλο κρασί.
Η Βουργουνδία λευκή ή κόκκινη είναι σίγουρα μια ντίβα που αξίζει τα λεφτά της. Η ακριβή της τιμή προέρχεται από πολλούς λόγους, με κυρίαρχο το νομικό πλαίσιο που περιορίζει πολύ την παραγωγή του κρασιού και θέτει «ακριβούς» όρους στους παραγωγούς αυτής της προστατευμένης αμπελο-οινικής ζώνης.
Ένα κρασί από αυτή την περιοχή και ειδικά λευκό, χρειάζεται σοβαρή γνώση και παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία επιλογής, αλλά και ακριβή τιμή. 
Αυτή η δυσκολία των κρασιών της Βουργουνδίας δεν παύει να είναι και ένα κομμάτι από την γοητεία της. Δεν παύει να είναι μια περιοχή που συνεχώς την ανακαλύπτεις. Χρειάζεται να γνωρίζει κανείς καλά την γεωγραφία της περιοχής και τις δυνατότητές της, τα ονόματα των καλών παραγωγών, τις καλές χρονιές που παίζουν σπουδαίο ρόλο μια και είναι ένας πολύ βόρειος και ιδιόμορφος αμπελώνας. Οι Βουργουνδοί με εμπειρία αιώνων, γνωρίζουν ποιο ακριβώς κομμάτι του αμπελώνα τους είναι το καλύτερο. Και φυσικά όταν θες να επιλέξεις μια σωστή Βουργουνδία οφείλεις να ξέρεις να διαβάζεις καλά μια ετικέτα κρασιού. 

 Κόκκινες ποικιλίες της Βουργουνδίας

1.Pinot Noir
2. Gamay
Κρασιά από αυτές τις ποικιλίες είναι οι μεγάλες Βουργουνδίες. Αποτελούν από τα πιο απολαυστικά κρασιά στον κόσμο, μέχρι και σήμερα μετά από την ισχυρή επέλαση των Νεοκοσμίτικων ποικιλιών. Συνδυάζουν ένα υπέροχο και πολύπλοκο άρωμα μαζί με ένα φίνο, βελούδινο και παχύ σώμα.

Λευκές ποικιλίες της Βουργουνδίας

1. Chardonay
2. Bouzeron από τα σταφύλια Aligote και St Bris
3. Sauvignon Blanc                               
Οι λευκές ποικιλίες είναι κυρίως αυτές για τις οποίες φημίζεται όλη αυτή η περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι το chardonnay ξεκίνησε από δω. Η Βουργουνδία είναι αυτή που το χάρισε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ό,τι κι αν γίνει, ποτέ μα ποτέ ένα chardonnay από οπουδήποτε αλλού δεν θα φτάσει την φινέτσα και την πολυπλοκότητα ενός Chardonnay από την ίδια την Βουργουνδία.
Εγώ προσωπικά, αν και εκτιμώ πολύ τα pinot noir, δεν βάζω τίποτα πάνω από μια λευκή Βουργουνδία.

Κατάταξη του αμπελώνα της Βουργουνδίας

Να θυμάστε πάντα τις κατατάξεις Grand Cru (τα περίφημα Chablis και Cote D’ or) και
Premier Cru, μια κατηγορία πιο κάτω, που όμως είναι από τα πιο ονομαστά κρασιά στον κόσμο.
Αν επιλέξετε ένα κρασί με αυτές τις δύο ετικέτες είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε μια ξεχωριστή Βουργουνδία, που σύμφωνα με την συνήθεια κι αυτό το κρασί ανεξαρτήτως ποικιλίας παίρνει το όνομα της περιοχής.



Μοσχαράκι Μπουργκινιόν

Από την καρδιά της Βουργουνδίας

Υλικά
Για 6-8 άτομα

2 κιλά μοσχάρι με κόκαλο (πλευρές)
180 γρ. μπέικον
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 λίτρο κόκκινο κρασί
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό βοδινού
1 φλιτζάνι του τσαγιού τοματάκια κονκασέ
 Ένα μπουκέτο σε τούλι από τα κάτωθι αρωματικά:
1 φύλλο δάφνης
8 κλαράκια μαϊντανού
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό θυμάρι
2 γαρίφαλα
2 κόκκους μπαχάρι
3 σκελίδες σκόρδο με το φλούδι
Τοποθετείτε τα αρωματικά  όλα μαζί  μέσα σε τούλι, το κλείνετε καλά και το βράζετε μαζί με το κρέας.

Πάστα βουτύρου για την σάλτσα
3  κουταλιές της σούπας αλεύρι χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Γαρνίρισμα:
24 μικρά κρεμμυδάκια (κοκκάρι) και 3 φλιτζάνια μανιτάρια φρέσκα, κομμένα στα τέσσερα, σοταρισμένα ξεχωριστά σε βούτυρο και ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Σοτάρετε το μπέικον και αφαιρείτε το λίπος. Σοτάρετε το κρέας σε λίγο ελαιόλαδο και αφού ροδίσει από όλες τις μεριές προσθέτετε τα λαχανικά και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσουν επίσης. Ρίχνετε το μπέικον. Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε να σιγοβράσει για 40 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος μέσα σε δυνατό φούρνο σκεπασμένο για άλλα 20 λεπτά. Αφαιρείτε τη σάλτσα από το κρέας, τη σουρώνετε και την τοποθετείτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά. Χτυπάτε μέσα την πάστα βουτύρου, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σερβίρετε το κρέας, με τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Το περιχύνετε με τη σάλτσα. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι ή πατάτες ατμού.

spot_img

More articles

spot_img