- Αιτήματα από παντού δέχεται το Υπουργείο Εσωτερικών για να ανοίξει και πάλι τον φάκελο της διάσπασης των μεγάλων Δήμων εν όψει των εκλογών του 2023
- Η διεκδίκηση για τρίτο Δήμο στη Λέσβο και οι σοβαρές επιφυλάξεις των αυτοδιοικητικών
Ανοιχτό και επίκαιρο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 παραμένει το ζήτημα της διάσπασης των Δήμων, ή αλλιώς της αλλαγής του χάρτη που δημιούργησε ο νόμος του “Καλλικράτη”. Μπορεί μετά από πολλές περιπέτειες και πισωγυρίσματα να “έσπασε” (όπως έσπασε) ο ενιαίος Δήμος Λέσβου, όπως και της Σάμου, της Κέρκυρας, της Κεφαλλονιάς και της Κοζάνης, αλλά το ζήτημα αυτό δεν έχει κλείσει για πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, ακόμη και για το νησί μας, που διεκδικούσε και τρίτο Δήμο, στο Πλωμάρι, αλλά η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών το 2019 αποφάσισε διαφορετικά. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οι συζητήσεις ξεκινούν και πάλι από την αρχή, αν και η προηγούμενη εμπειρία της δημιουργίας των δύο νέων Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου ήταν τραυματική, τόσο για τους αυτοδιοικητικούς όσο και για τους πολίτες.
Το ζήτημα αυτό ήρθε και πάλι στο προσκήνιο από ένα νησί του Αιγαίου, τη Ρόδο, που και παλιότερα διεκδικούσε περισσότερους Δήμους, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή οι τοπικοί φορείς. Αυτή την φορά, μπαίνουν μπροστά οι Κοινοτάρχες, διεκδικώντας τη χωροταξική διάρθρωση του “νησιού των Ιπποτών” από την αρχή. Μάλιστα, επίκειται συνάντηση στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες αυτοδιοικητικών από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τη Ρόδο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας τον επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη» στους Δήμους τους, με διάσπαση σε μικρότερες ενότητες, επικαλούμενοι σοβαρές δυσλειτουργίες.
Αιτήματα από παντού
Εκτός από τη Ρόδο, ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί από περιοχές της Κρήτης, της Αιτωλοακαρνανίας, της Τριχωνίδας και της Θεσσαλονίκης. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει αποκλείσει την εξέταση αυτών των αιτημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται διαχρονικά και ο τρίτος Δήμος της Λέσβου για πολλούς και διάφορους λόγους, από τον πληθυσμό και την γεωγραφική κατανομή, μέχρι και τον αριθμό των εδρών των Βουλευτών, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές.
Όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίοι δηλώνουν δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία τους έπειτα από την πανελλαδική διάσταση του θέματος και την δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε άλλους Δήμους, σε πολλούς νησιωτικούς Ο.Τ.Α. οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις. Όπως λένε και στην πρόταση που καλούνται να ψηφίσουν, ο συγκεντρωτισμός έχει αποκλείσει τους πολίτες από την άμεση πρόσβαση και την εξυπηρέτησή τους στον Δήμο. Οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται, η σχέση τους με τον Δήμο είναι ανύπαρκτη και απρόσωπη.
Ένας τεράστιος Δήμος, όπως υποστήριζε επί σειρά ετών και το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, που μπήκε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια από το 2012, δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην Δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί.
Για την ώρα, οι τοπικοί άρχοντες της Λέσβου δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να διεκδικήσουν την δημιουργία του τρίτου Δήμου, αφού η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα που προέκυψαν από το σπάσιμο του Καλλικρατικού είναι ακόμη ορατά. Επιπλέον, αν συμβεί αυτό, θα έρθουν τα πάνω – κάτω με την υλοποίηση των έργων, τις χρηματοδοτήσεις, τις μελέτες, κλπ. που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί μεταξύ των δύο Δήμων που λειτουργούν από το 2019. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, όλα μπορούν να αλλάξουν ακόμη και μέσα σε μία νύχτα, αν υπάρξουν οι λόγοι και οι προϋποθέσεις για έναν επιπλέον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί μας.