Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επί ξύλου κρεμάμενο το κτηματολόγιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στο σημείο μηδέν οι διορθώσεις του κτηματολογίου, καθώς ο αριθμός των αγροτεμαχίων που τακτοποιούνται είναι πραγματικά τραγικός
  • Τι θα κάνει η ηγεσία του τόπου μας την ώρα που η Κτηματολόγιο προσπαθεί να τα κλείσει άρον-άρον και να τα παραδώσει στην Ευρώπη;

Επί ξύλου κρεμάμενο βρίσκεται το κτηματολόγιο δύο μήνες μετά τη σύσταση Επιτροπής στον Δήμο Μυτιλήνης, η οποία έφτασε μέχρι την ενημέρωση των Βουλευτών και έκτοτε αγνοείται η δραστηριότητά της. Κι αυτό λίγες ώρες πλέον πριν την ανάρτηση των διορθώσεων που ξεκινά από αύριο σε ψηφιακή μορφή (στο ktimatologio.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet).

Σοκ…

Αυτό με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες γης στη Λέσβο θα είναι η επανάληψη των όσων συνέβησαν με τη σκανδαλώδη σύνταξη του κτηματολογίου, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι σε μορφή φάρσας καθώς από τα περίπου 10.000 δικαιώματα επί ακινήτων που εκκρεμούσαν στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας για διορθώσεις εκ των οποίων υποτίθεται ότι τα μισά, δηλαδή περίπου τα 5.000, είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο των υπευθύνων για διόρθωση, ΔΕΝ αναμένεται να ξεπερνούν τις 300 οι τακτοποιημένες περιπτώσεις!! Το αιτιολογικό είναι ότι δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν οι περιουσίες γιατί δεν έβρισκαν τους ιδιοκτήτες ή δεν άνηκαν σε αυτούς που τα δήλωναν ή δεν ήταν οι νόμιμοι κληρονόμοι! Ένας ακόμη λόγος ότι δεν έβρισκαν τους ιδιοκτήτες ή ότι δεν υπέγραφαν όλοι οι περίοικοι ότι τους ανήκει η δηλωθείσα έκταση, κάτι που είναι η βασική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των διορθώσεων του κτηματολογίου. Με άλλα λόγια η κτηματολόγιο βγάζει απόντες ή απατεώνες όσους μέχρι τώρα έχουν διεκδικήσει την διόρθωση των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία καταχωρήθηκαν λανθασμένα με ευθύνη του Κράτους πριν από μία δεκαπενταετία!

Πρόκειται για πανωλεθρία με θύματα εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μυτιλήνη και Γέρα  που χρόνια τώρα προσπαθούν να δικαιωθούν χωρίς αποτέλεσμα και σαν να μην έφτανε η λάθος σύνταξη του κτηματολογίου, τώρα και οι διορθώσεις έρχονται να δώσουν ένα πενιχρό αποτέλεσμα κατά πολύ κατώτερο των προσδοκιών.

Και οι εκπρόσωποί μας;;;

Ο λόγος πλέον ανήκει στην τοπική κοινωνία και στους θεσμικούς φορείς που την εκπροσωπούν, καθώς η Επιτροπή που συστάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης υπό τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη δεν πρόκανε να κάνει και πολλά για να αναστρέψει την κατάσταση.  Άρα το λόγο θα πρέπει να έχουν οι Βουλευτές με πρώτο τον κυβερνητικό, Χαράλαμπο Αθανασίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο, που μέχρι τώρα έχει δείξει μία αξιοθαύμαστη αντοχή και σταθερότητα στην ανάδειξη αυτών των ζητημάτων προς όφελος των κοινωνιών της Μυτιλήνης και της Γέρας, αλλά και γενικότερα του νησιού μας.

Επιτροπή… τέλος;

Την ίδια ώρα αβέβαιο είναι και το μέλλον της Επιτροπής καθώς μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πιθανή θεωρείται και η αποχώρηση του κ. Μανωλακέλλη ο οποίος για δύο μήνες ήταν υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Κύτελη για το κοινό όφελος, ωστόσο τα δεδομένα μετά τη μεταξύ τους κόντρα φαίνεται πως έχουν αλλάξει σημαντικά.

Το μέλος της Επιτροπής που εκπροσωπεί το Δίκτυο Κοινοτήτων και εν προκειμένω τις Κοινότητες της Μυτιλήνης (και τα γύρω χωριά) και των χωριών της Γέρας, Βασίλης Μαμώλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου σημείωσε ότι «έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο να μας ενημερώσει για το ποιες είναι οι εξελίξεις, καθώς επρόκειτο να ζητηθούν κάποια ραντεβού για την έλευση κλιμακίου της Κτηματολόγιο και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου στη Λέσβο για να δούμε επί τόπου τα ζητήματα, ωστόσο δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Ανησυχώ ότι καθώς εκκρεμεί πλέον εντός των ημερών η ανακοίνωση των διορθώσεων που κανονικά μας είχαν πει ότι θα γινόταν στις 21 Μαρτίου και δεν έγινε, είναι πλέον αργά για τέτοιες συζητήσεις σε επίπεδο επιτροπών και πρέπει να λάβουμε άλλες πρωτοβουλίες».

Τα περιθώρια που υπάρχουν

Τα περιθώρια που υπάρχουν, σύμφωνα με την Κτηματολόγιο, δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση τη Λέσβο. Εξυπηρετούν όμως την Κτηματολόγιο που θέλει να κλείσει άρον-άρον το κεφάλαιο του κτηματολογίου στην περιοχή μας. Η Κτηματολόγιο ουσιαστικά δίνει στη Λέσβο ένα μήνα με την δυνατότητα αυτός να παραταθεί σε 2 για να γίνουν νέες διορθώσεις, κάτι που θεωρείται αντικειμενικά  αδύνατο όταν τα 2 χρόνια που πέρασαν δεν έφτασαν για να γίνουν διορθώσεις σε 5.000 δικαιώματα. Πόσο δε τώρα σε πάνω από 9.000 δικαιώματα που εκκρεμούν συνολικά.

Ταυτόχρονα έχει μείνει ανέγγιχτο το κεφάλαιο των χωριών όπου τα οικόπεδα βρίσκονται σε λανθασμένες διαστάσεις ή με αποκλίσεις που είναι αξιοσημείωτες και αυτά δεν συμπεριελήφθησαν καθόλου στις διορθώσεις.  Είναι προφανές πως  ειδικά μία περιοχή, όπως η Λέσβος, που είναι, αν όχι η μοναδική, ανάμεσα στις δύο-τρεις της Ελλάδας, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος. Η μόνη οδός για ένα έγκυρο κτηματολόγιο είναι η παράταση για τουλάχιστον άλλη μία διετία, ώστε να ξεκινήσει εξαρχής έργο κτηματογράφησης για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα. Τα δεδομένα για μία κτηματογράφηση εξαρχής αυτή τη φορά θα είναι εντελώς διαφορετικά με το αρχικό κτηματολόγιο, καθώς τώρα το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών που ζητούν διορθώσεις έχουν τοπογραφικά στη διάθεσή τους και μπορεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του όγκου να διεκπεραιωθεί με τα τοπογραφικά, αλλά και με σύγχρονα συστήματα δορυφορικής αποτύπωσης. Με άλλα λόγια η κτηματογράφηση πλέον δεν θα είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, όπως αυτό φαίνεται.

Αν μάλιστα συμβάλλουν και οι Κοινότητες που μπορούν να αποτελέσουν το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών τους με τους μελετητές, ένα τέτοιο έργο μπορεί να εξελιχθεί και γρήγορα και να εξυπηρετήσει και ανάγκες του τόπου. Για παράδειγμα να βρουν απασχόληση πρόσκαιρα μηχανικοί και τοπογράφοι ή ενδεχομένως να μπει μπροστά για όλη αυτή τη διαδικασία και το Τεχνικό Επιμελητήριο ή και ο Δήμος Μυτιλήνης! Κάθε άλλο σενάριο δεν εξυπηρετεί τις ουσιαστικές ανάγκες και αυτό άλλωστε έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, καθώς εδώ και 3 χρόνια οι διορθώσεις φαίνεται ότι έχουν περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα απ’ ό,τι να τα ξεκαθαρίσουν. Και μάλιστα αυτό ενώ όσοι ιδιοκτήτες γης έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη διόρθωση των ακινήτων τους ουσιαστικά βρίσκονται μετέωροι. Δηλαδή είναι σαν να έχουν υπογράψει ότι δεν είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τους τα οποία βρίσκονται σε μία μεταβατική διαδικασία για να διορθωθούν. Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει ενστάσεις για τη διόρθωση των ακινήτων τους αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι μην μπορώντας να πάνε ούτε μπροστά, ούτε πίσω!


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ
Ο τόπος χρειάζεται την ηγεσία
Δυστυχώς η προσπάθεια του Νίκου Σηφουνάκη ως Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος να δρομολογήσει την οριστική λύση στο ζήτημα του κτηματολογίου για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα δεν βρήκε την συνέχεια που θα έπρεπε, με συνέπεια 10 χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών το Δεκέμβριο του 2011 (είχε προηγηθεί η σύσκεψη της Νομαρχίας το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους) να βρίσκονται και πάλι σχεδόν στο σημείο μηδέν. Ευθύνες τεράστιες έχει διαχρονικά η Αυτοδιοίκηση, άλλες Δημοτικές Αρχές, μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, όπως επίσης και οι Βουλευτές του Νομού Λέσβου για την άγνοια και την απουσία τους από αυτά τα σοβαρά ζητήματα.  

Ωστόσο τούτη την ύστατη ώρα σημασία δεν έχει τι έγινε ή τι δεν έγινε στο παρελθόν, αλλά τι γίνεται τώρα!  Και τώρα ο τόπος αυτό που χρειάζεται είναι να δει την ηγεσία, δηλαδή τους εκπροσώπους του ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ (χωρίς φόβο και πάθος μη δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση) και να επικυρώνουν την οριστική λύση στην πραγματική αυτή οδύσσεια του κτηματολογίου, που είχε ΚΑΙ συμπληγάδες, ΚΑΙ Λαιστρυγόνες ΚΑΙ κύκλωπες.

spot_img

More articles