Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Τα βρήκαν» για την επιστροφή προσφύγων;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Συνέχεια στη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα δίνουν γερμανικά μέσα. Σε αυτά γίνεται αναφορά σε συμφωνία μεταξύ του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη και της Γερμανίδας Υπουργού Εσωτερικών Νάνσυ Φέζερ, για κοινές ενέργειες ώστε να ξεπεραστούν τα «νομικά» εμπόδια που μέχρι τώρα δεν επέτρεπαν την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων στη χώρα μας, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ασύλου και στη Γερμανία.

Όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ, είναι έντονη η πίεση που ασκεί η γερμανική πλευρά προκειμένου να επιστραφούν στην χώρα πρώτης υποδοχής τους (που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η Ελλάδα), πρόσφυγες ενώ είχαν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας, κι έκαναν αίτημα για άσυλο και στη Γερμανία. Ουσιαστικά οι πρόσφυγες αυτοί εκμεταλλεύτηκαν την δυνατότητα έκδοσης ταξιδιωτικού εγγράφου που καθιστά δυνατή την επίσκεψή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για διάστημα έως 90 ημέρες, που έχουν μετά την αποδοχή του αιτήματος ασύλου τους, ταξίδεψαν στην Γερμανία και ζήτησαν άσυλο και εκεί

Μάλιστα δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς πριν ένα μήνα περίπου οι εκτιμήσεις ήταν για τουλάχιστον 30.000 άτομα, με τα νεότερα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ν’ αναφέρονται σε 41.000, ενώ κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης κατηγόρησαν τη στάση της Ελληνικής Πολιτείας, σημειώνοντας πως αξιοποιήθηκε η πανδημία για να εκδοθούν προσφυγικά διαβατήρια με το σκεπτικό ότι οι μετανάστες θα εγκατέλειπαν τη χώρα, κάτι που χαρακτηρίζουν ως «διακίνηση».

Όσα προβλέπονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου θα ήταν αρκετά για την επιστροφή όλων αυτών των προσφύγων στη χώρα μας, αν δεν υπήρχε ένα άλλο κώλυμα: Απόφαση των γερμανικών δικαστηρίων πως οι συνθήκες διαβίωσης αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα είναι πολύ κακές. Εκεί εστίαζε και η αντιπολίτευση την πίεσή της προς τη γερμανική Κυβέρνηση, προκειμένου με τη σειρά της να πιέσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μεταναστών έτσι ώστε να ξαναγίνουν εφικτές επιστροφές προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα. 

Φαίνεται, λοιπόν, πως όχι απλά υπήρξε αυτή η πίεση, αλλά μεταξύ των δύο Υπουργών συμφωνήθηκαν και τα βασικά σημεία ενός προγράμματος, μέσω του οποίου η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να παρέχει στέγη και φροντίδα στους πρόσφυγες. Το πού ακριβώς θα καταλήξουν όλες αυτές οι συζητήσεις και το πόσοι και ποιοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη χώρα μας δεν είναι σαφές, σε κάθε περίπτωση όμως και η συγκεκριμένη προσέγγιση δείχνει πως η χώρα μας συνεχίζει να… καλοδέχεται τον ρόλο εκείνου, που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Ευρώπη.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img