Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Επιλέγω μόνο ντόπια προϊόντα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

-Σκέψου να βάλουμε τούτο το νησί στο χάρτη με τα σπουδαιότερα μέρη του κόσμου.

Να προβάλλαμε την πολιτιστική και αρχιτεκτονική του κληρονομιά, να βάζαμε τη γαστρονομία του εκεί που της αρμόζει.

-Σκέψου να βελτιώναμε την όψη της πόλης γιατί επί της ουσίας αυτή έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. 

-Σκέψου να διαφυλάτταμε τα συγκλονιστικά αρχοντόσπιτα που τόσα πολλά μαζεμένα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

-Σκέψου να στήναμε πάγκο εκεί στα καλύτερα εδέσματα, προϊόντα, συνταγές και φαγητά στο πιο περιζήτητο μπακάλικο της υφηλίου.

-Σκέψου να ανοίγαμε τις πύλες του νησιού μόνο σε υψηλό τουρισμό, σε αυτούς που μπορούν να εκτιμήσουν την ποιότητα και την κουλτούρα αυτού του τόπου.

-Σκέψου να ήταν η αγορά ανοιχτή από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα και να πηγαινοέρχεται ο ντόπιος και ξένος καταναλωτής αγοράζοντας ΠΟΠ και επώνυμα ντόπια προϊόντα. 

-Σκέψου να είχαμε συναίσθηση του τι μαγειρεύεται στα σπίτια μας, με την πρώτη ύλη, περνάμε τη ζωή μας σ’ αυτό το νησί και να μαγειρεύαμε με γνώση, σεβασμό και επίγνωση για την ποιότητα αυτής της γης.

-Σκέψου τα φασόλια πια που υπάρχουν σ’ όλες τις ταβέρνες μας, τα κουκιά ξερά ή χλωρά, τα λαχανικά στον καιρό τους, η σαρδέλα η φρεσκοπαστωμένη, τα  ντόπια παστά, το καπνιστό σκουμπρί, η αντζούγια.

Πόσο, αλήθεια, θυμώνω που βλέπω στα μπακάλικα της πόλης – και μάλιστα στα ψαγμένα – να έχουν παστά από την Εύβοια. 

Τι να πω γι’ αυτή την επιλογή / Της Εύβοιας, ας πουλιούνται στην Εύβοια, όχι στη Μυτιλήνη. Σκέψου πόσο πίσω σκέφτονται κάποιοι έμποροι. Εδώ σ’ όλο τον κόσμο πουλάς και προβάλλεις τα προϊόντα του τόπου σου και αυτοί στολίζουν τη βιτρίνα τους με προϊόντα από άλλο νησί. Ντροπή!

Φέτος σκίσανε οι ντομάτες του Πολιχνίτου σε γεύση και άρωμα. Τώρα της Αγίας Μαρίνας, της Γέρας, της Αγίας Παρασκευής. Κι ακόμα βλέπω ντομάτες Κρήτης στα καφάσια.

Εμείς οι καταναλωτές πρέπει να το σώσουμε όλο αυτό.

Ζητάτε μόνο ντόπια προϊόντα.

Όχι μόνο γιατί είναι καλύτερα, αλλά γιατί έτσι μόνο θα σώσουμε τη γη μας, τα προϊόντα της και τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Αφήστε τη ρόκα, παρμεζάνα στα ταβερνάκια και βάλτε γλιστρίδα και ρόκα με σάλτσα γιαούρτι και αντζούγια ντόπια. Βάλτε παλιές συνταγές σπιτικές. 

Νιώθω μεγάλη περηφάνια που μέσα από αυτές τις σελίδες καθιέρωσα τον γκιουζλεμέ που δεν υπήρχε στα ταβερνεία μας πριν από μερικά χρόνια.

Πάμε δυνατά.

Πάμε να υποστηρίξουμε τα μπακάλικα που πουλάνε ντόπια προϊόντα και τα προβάλλουν όπως πρέπει, με φλογερή αυτοπεποίθηση ως τα καλύτερα του τόπου μας. 

Σουπιές στο μελάνι με μάραθο

Υλικά

  • 1 κιλό  σουπιές, καθαρισμένες, με το δέρμα και το μελάνι
  • 2 πατάτες κομμένες ροδέλες 
  • 2σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 1 μάτσο μάραθος, χοντροκομμένος
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε  τις πατάτες, με  αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει μέχρι να μισομαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις τακτοποιούμε σε πυρέξ έτσι ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο.
  3. Προσθέτουμε  σκόρδο και το μισό ελαιόλαδο.
  4. Πάνω από τις πατάτες απλώνουμε τα μάραθα και τις σουπιές.
  5. Περιχύνουμε το κρασί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img