…για να πούμε τα σύκα-σύκα!

«Και ξαφνικά το καλοκαίρι μεταμορφώθηκε σε φθινόπωρο» – Oscar Wilde
Ποιος το λέει αυτό;
Μια γεμάτη Πανσέληνος καταφθάνει, συμπληρώνοντας τον ιερό κύκλο του ουρανού.
Η ζέστη φτάνει στους 39 βαθμούς, τα τζιτζίκια τραγουδούν ασταμάτητα, τα φύλλα των δέντρων δεν πέφτουν και η μπουκαμβίλια στην αυλή είναι γεμάτη άνθη.
Ο Σεπτέμβριος μπαίνει κανονικά σαν άλλος ένας καλοκαιρινός μήνας και ενώ συναισθηματικά μας προετοιμάζει για δροσιές, κανείς μας δεν το νιώθει, τουλάχιστον ακόμη.
Εμάς εδώ στο νησί μάς βρήκε σε καραντίνα. Μάσκες μέσα-έξω. Θα μάθουμε να ζούμε και μ’ αυτό, μέχρι να βρεθεί η γιατρειά. Γιατί θα βρεθεί και σύντομα όλα αυτά θα είναι ένα καθόλου νοσταλγικό παρελθόν. Μέχρι τότε ας ασχοληθούμε με τη συνέχεια του καλοκαιριού που λατρεύουμε!
Μπάνια όσο μπορούμε. Για κάθαρση και υγεία!
Τη θάλασσα και μόνο να τη βλέπεις σε εξαγνίζει!
Πάντα έλεγα πως για μένα η καλύτερη εποχή του χρόνου είναι το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί μ’ αρέσει η ζέστη, τα καλοκαιρινά έναστρα βράδια, οι άδειες αμμουδερές παραλίες ή και τα βραχάκια απ’ όπου δίνουμε σάλτο για βουτιές κι ύστερα βρίσκουμε μια άγαρμπη κοιλότητα να απλώσουμε την πετσέτα και σαν γιόγκι να σταθεροποιηθούμε κάπως, ώστε να μας χτυπάει ο ήλιος σ’ όλα τα σημεία του σώματος για να μαυρίσουμε.
Η απίστευτη αφοσίωση στο καλοκαιρινό μαύρισμα μιας σάρκας που έχασε τη μελανίνη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και λες και διψά για τις ευεργετικές ακτίνες του Ήλιου! Μόνο 10-12 π.μ. και μετά τις 5 το απόγευμα.
Συνεχίζουμε δυνατά χωρίς τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη.

Φρέσκο χλωρό σύκο

Γέμισε ο τόπος φέτος. Σύκα παντού.
Εκλεκτό φρούτο!
Από τα μέσα Αυγούστου, με τον καυτό Ήλιο, το αποξηραίνουμε και ταυτόχρονα μπορούμε να το απολαμβάνουμε φρέσκο /γινωμένο, πληθωρικό, μελωμένο!
Η γιαγιά μου τα παραγέμιζε με πικάντικη κατσικίσια φέτα. Εγώ χτες τα γέμισα με ανθότυρο για πιο απαλή γεύση και επίσης κατανάλωσα ό,τι περίσσεψε από το μπλε τυρί που είχα στο ψυγείο. Εξαιρετικοί συνδυασμοί.
Σύκο με τυριά είναι ό,τι καλύτερο!
Στην Τήνο πάντα τα τύλιγα με λεπτές φέτες λούζας αντί του ιταλικού προσούτο, αλλά επίσης του πάει ένα λεπτό βραστό φίνο ζαμπόν. Στο φούρνο τα έβαλα με μπέικον και τα σέρβιρα με ψητό κατσαρόλας σκορδάτο και λεμονάτο.
Όπως όλα τα ωραία έτσι και τα φρέσκα σύκα κρατάνε λίγο.
Τα αποξηραίνουμε  όμως για να τα απολαύσουμε το χειμώνα και όλες τις εποχές.
Κάθε χρόνο η γιαγιά της Πέτρας, αφού άφηνε τα σύκα να ξεραθούν τα έβαζε σε πήλινο σκεύος, τοποθετώντας ανάμεσα στις σειρές φύλλα δάφνης και κλωνάρια βασιλικού, που με τον καιρό δίνουν μεθυστικά το άρωμά τους.
Βάλτε σ’ ένα τούλι και μια χούφτα κόκκους μαύρου πιπεριού κι αφήστε το μέσα στο πήλινο.
Θα με θυμηθείτε!


Λικέρ με φρέσκα μελωμένα σύκα

Υλικά 

  • 1 κιλό σύκα, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 φιάλες βότκα ή τζιν
  • 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 κλαδί αρμπαρόριζα

    Εκτέλεση

    Πολτοποιούμε τα σύκα με τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει καλά.
    Μεταφέρουμε σε βάζο που κλείνει καλά και προσθέτουμε το ποτό, βάζουμε στο ψυγείο για 6 ημέρες – συχνά ανακινούμε το βάζο.
    Τοποθετούμε ένα τουλπάνι πάνω από ευρύχωρο δοχείο και σουρώνουμε, στραγγίζοντας καλά χωρίς να στύψουμε το τουλπάνι για να μην πέσει πολτός και θολώσει το λικέρ.
    Το μεταφέρουμε σε μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 μήνες.


Tip
Δοκιμάστε με τσίπουρο ή ούζο και πειραματιστείτε με άλλα αρωματικά, ακόμα και με καυτερή τσίλι!